Robin ging op reis met en naar zichzelf

​Sommige mensen trekken de wereld rond om de lokale bevolking te ontmoeten, culturen te ontdekken, avonturen te ervaren … Maar er bestaan ook andere expedities, zoals een onthemingsreis naar Santiago de Compostela. Gedurende meer dan duizend kilometer maakte Robin (22) een innerlijke reis, waarop hij vooral zichzelf tegenkwam.

Reizen om te werken

​De wereld zien, mensen helpen en bakken werkervaring opdoen: het kan! Naomi De Bruyne werkte twee jaar in Johannesburg in Zuid-Afrika bij een solidariteitsorganisatie.

Music Mania: Coely wil met haar muziek de wereld zien

​Enige wanderlust is Coely niet vreemd. De 23-jarige Antwerpse zangeres/female mc met Congolese roots wil dolgraag de wereld zien. Nu ze haar langverwachte debuutalbum ‘Different Waters’ heeft gelanceerd, gelooft Coely er rotsvast in dat het haar ook gaat lukken. “I’m ready for the top of my life”, zingt ze.

We are the kids in america

​Wie droomt er niet van om eens een grote reis te maken naar pakweg de Verenigde Staten, Japan of Australië? ZAP zocht naar een student in volle voorbereiding van zijn avontuur naar de andere kant van de wereld en kwam terecht bij Jannick Broux.  Al enkele jaren droomt hij ervan om een roadtrip door de States te maken. Let’s go!

Ecologisch reizen: avontuur met een hart voor de natuur

​Avontuurlijke rugzakreizen door berg en dal winnen steeds meer aan populariteit. Want we houden toch zo van de puurheid der natuur. Deze trend kan echter enkel langdurig worden, als reizigers ervoor zorgen dat het onderweg ook puur natuur blijft. „Dat doe je door geen sporen na te laten”, zegt biologiestudent, milieuactivist en bergsporter Nelson Coomans (24). Ecologisch reizen doe je zo!

Uitwisseling in Albanië rond ecotoerisme

​Toen dit culturele uitwisselingsproject rond ecotoerisme met jongeren van over heel Europa via JOETZ op mijn pad kwam wist ik niets over Albanië. Een snelle zoektocht op het internet deed mij de prachtige natuur en cultuur van deze verborgen parel ontdekken. Het project zou bovendien plaatsvinden in Berat, een oud stadje dat tot UNESCO werelderfgoed is uitgeroepen.

Music Mania: Triggerfinger laat zich niet door nostalgie overmannen

​Nostalgie? Triggerfinger laat er zich niet door overmannen. ’s Lands hardst werkende én scherpst geklede rocktrio plukt momenteel vooral de vruchten van jarenlang hard aan de weg timmeren. “Als mij dit was overkomen toen ik jonger was, zou ik hier niet klaar voor zijn geweest”, bekent drummer Mario Goossens.

Aan leerkrachten durven jongeren niet alles vragen

​Vrijwilligerswerk doen op school, kan dat? Ja hoor. Dennis Konings (25) geeft voor JOETZ al bijna 6 jaar seksuele voorlichting in scholen. Dat combineert hij met zijn studies Socio-cultureel werk en Technoloog medische beeldvorming. ‘Wat is het verschil tussen een eeneiige en een twee-eiige tweeling?’, maar ook ‘Kan je zwanger worden door te kussen?’ of ‘Mag je 2 condooms over elkaar gebruiken?’. Onverwachte vragen en grappige momenten: het hoort er allemaal bij. 

Hicham Moujtahid: een blik in het leven van een wereldkampioen

​ZAP sprak met Hicham Moujtahid (26), professioneel thaibokser met reeds heel wat palmares op zijn naam. De Belg met Algerijnse roots schopte het van Vlaams kampioen 2008 tot wereldkampioen in 2013. Ziehier zijn verhaal.​

Jan Matthys Terugblik op 15 jaar ZAP

​Wist je dat huidig lid van ‘Vuile Klap’ en de vroegere ‘Homo Turisticus’ al sinds jaar en dag de coverfoto’s voor ZAP maakt? Voor deze laatste gedrukte editie gingen we langs bij de studio van Jan Matthys (44) om te zien hoe hij terugblikt op 15 jaar ZAP.   

Bootsea festival: voor personen met een verstandelijke beperking

​Morgen, 7 september, is het zover! Een nieuw dancefestival genaamd 'Bootsea festival' vindt dan plaats in Oostende. Dit zal het eerste festival in Vlaanderen zijn voor personen met een verstandelijke beperking. 

5 jaar Sonus Festival: win een duo-combiticket

​​De tijd vliegt! Ondertussen zijn we al aanbeland aan een mijlpaal voor Sonus Festival. Zij vieren deze zomer hun 5de editie met zon, zee, strand en vooral heerlijke techno. Wat je nog kan verwachten: stages in de buitenlucht, internationale spelers uit de house en techno scenes én vette bootfeestjes, en dat 5 dagen en 5 nachten lang. Pak die koffers maar in, want wij gaan naar Balkan toe.

G-sport: gewoon genieten

G-sport, dat is sport voor personen met een handicap. Maar de G staat ook voor gewoon, geïntegreerd, gelijkwaardig, goesting en genieten. Al sportend vallen deze atleten namelijk niet op door hun beperking, maar blinken ze net uit in allerlei kwaliteiten waarvan reguliere sporters nog iets kunnen leren.

Een muzikaal duo met je ma, is dat normaal?

​Behalve Matteo Simoni in de film ‘Marina’ zijn er nog maar weinig jonge gasten in geslaagd om er sexy uit te zien met een accordeon. Toch slaagt ook Sebastian (19) erin dit instrument met ietwat stoffig imago te bespelen met een naturel als was het de normaalste zaak van de wereld. 

Leven zonder sociale media

Jarne (18) ligt niet wakker van wat zijn vrienden in de virtuele wereld zoal uitsteken. Hij mijdt sociale media en heeft ook geen smartphone. Een rariteit? Nog niet zo lang geleden was dit nochtans volstrekt normaal.