Skip Navigation LinksHome»Deze maand in Zap»Ecologisch reizen: avontuur met een hart voor de natuur

 Ecologisch reizen: avontuur met een hart voor de natuur

Avontuurlijke rugzakreizen door berg en dal winnen steeds meer aan populariteit. Want we houden toch zo van de puurheid der natuur. Deze trend kan echter enkel langdurig worden, als reizigers ervoor zorgen dat het onderweg ook puur natuur blijft. „Dat doe je door geen sporen na te laten”, zegt biologiestudent, milieuactivist en bergsporter Nelson Coomans (24). Ecologisch reizen doe je zo!

Volgens Nelson heeft het allemaal met bewustwording en verantwoordelijkheid te maken. „Veel keuzes die we maken, hebben een impact op de natuur. Je hoeft jezelf daar niet voor te straffen, maar wees er wel bewust van. En bedenk of je je verantwoordelijkheid daarvoor op een andere manier kan opnemen en je voetafdruk kan compenseren.”

Geen massaproductie en -consumptie voor mij

Reis alternatief en creatief
De grootste impact op het milieu komt van gemotoriseerde verplaatsingen. Het is dus nogal tegenstrijdig dat je de natuur eerst gaat vervuilen om er dan van te genieten. „Vraag je eerst af of je überhaupt een vliegtuig of auto nodig hebt om je reisbehoeften te vervullen”, zegt Nelson. „Uitdagende parcours en prachtige uitzichten zijn ook binnen Europa te vinden, net als leuk gezelschap en goeie sfeer. Ikzelf doe al mijn reizen in Europa met de bus en de trein. Dat vraagt wat voorbereiding, maar dat ik dan mijn fiets kan meenemen, geeft me ter plaatse weer meer vrijheid.” Als er dan toch een auto of vliegtuig aan te pas moet komen – om een spectaculaire berg te beklimmen of een andere cultuur op te snuiven – wees dan creatief. „Via BlaBlaCar, Eurostop of andere carpoolinitiatieven kan je met meer mensen een auto delen én het heeft een sociale meerwaarde. In geval van een vliegtuigreis raad ik aan om een CO2-compensatie te overwegen. Met Greenseat, Greentripper of andere compensatieprogramma’s kan je duurzame milieu- of energieprojecten steunen om je vervuilende vliegtuigreis te neutraliseren.”

Kleed je duurzaam
Als doorwinterde avonturier zoekt Nelson bewust zijn kledij en materiaal uit en kiest daarbij voor milieuvriendelijk geproduceerde merken die echt het verschil maken. „Geen massaproductie en -consumptie voor mij. Ik vind het dan ook belangrijk dat mijn uitrusting lang meegaat. Daarom koop ik voornamelijk kleren van Patagonia, een zeer degelijk outdoor merk dat bovendien enkel organisch katoen en zo veel mogelijk gerecycleerd polyester gebruikt. Steeds meer merken bieden kleding aan in biologisch katoen of van herbruikbare materialen, zoals fleeceproducten uit gerecycleerde frisdrankflessen. Bedrijven die milieuvriendelijk produceren, kan je herkennen aan het bluesign-certificaat. Een aantal van hen investeren ook in milieuprojecten, doneren 1% van hun bruto-omzet aan natuurorganisaties en hechten belang aan optimale werkomstandigheden van hun partners. Sociale duurzaamheid draagt tenslotte ook bij tot een betere wereld. Ik betaal mijn kleren iets duurder, maar ik sta achter die filosofie en draag er zo ook toe bij.”

Ecologisch reizen is vooral flexibel reizen.​

Respecteer fauna en flora
Eens je duurzaam uitgerust in de natuur staat, sta je best letterlijk ook even stil bij je volgende stap. Hoe je je in die desbetreffende natuur beweegt, kan namelijk ook schadelijke gevolgen hebben. Zo zorgt de aanwezigheid van wandelaars en klimmers in de natuur voor een verhoogde stress bij dieren, wat het paar- en broedgedrag kan beïnvloeden. „Blijf daarom zoveel mogelijk op de aangeduide paden, zodat je niet onnodig hun biotoop moet binnendringen”, raadt Nelson aan. „Zeker op plaatsen waar veel mensen passeren, moet je op de verharde of aangepaste wegen blijven. Anders kunnen de honderdduizenden schoenen of wielen per jaar op verschillende plaatsen erosie veroorzaken. Ecologisch reizen is op die manier eigenlijk vooral flexibel reizen: je doet alleen niet wat jij wil, maar ook wat de natuur vraagt.”

Laat niets achter
Last but not least: neem je afval terug mee naar huis. Zelfs al denk je dat etensresten wel spontaan vergaan, voor veel diersoorten zijn ze niet goed verteerbaar. „Het is niet oké om het voedingspatroon van dieren te verstoren door hen jouw overschotjes te geven. Bovendien is het voor de mensen die na jou komen niet aantrekkelijk om op hun weg etensresten aan te treffen. Zeker als ze in open lucht rondzwerven of op plaatsen met weinig begroeiing, kunnen ze lang blijven liggen. Zelfs biologisch afbreekbare verpakkingen vergaan vaak erg langzaam. Ik pleit voor lichtgewicht brooddozen in plaats van aluminiumfolie of plastic zakjes. Wat drinkbussen betreft, zijn er intussen ook heel wat duurzame én stijlvolle exemplaren op de markt. Zo is roestvrij staal volledig recycleerbaar, 100% voedselveilig, het geeft geen smaak of geur af en gaat levenslang mee.”


Tekst: Grete Flies
Foto’s: rechtenvrij​
 
Geïnteresseerd in andere culturen?
Ga dan op inleefreis met JOETZ! Een inleefreis is net dat tikkeltje meer, het is dé ideale combinatie tussen vakantie, cultuur, maatschappelijke betrokkenheid en natuur. Je laat je onderdompelen in een vreemde cultuur en ontdekt een land niet als toerist, maar als gast.