Skip Navigation LinksHome»Deze maand in Zap»Uitwisseling in Albanië rond ecotoerisme

 Uitwisseling in Albanië rond ecotoerisme

Toen dit culturele uitwisselingsproject rond ecotoerisme met jongeren van over heel Europa via JOETZ op mijn pad kwam wist ik niets over Albanië. Een snelle zoektocht op het internet deed mij de prachtige natuur en cultuur van deze verborgen parel ontdekken. Het project zou bovendien plaatsvinden in Berat, een oud stadje dat tot UNESCO werelderfgoed is uitgeroepen.

Op de luchthaven van hoofdstad Tirana werd meteen duidelijk dat het toerisme in Albanië nog in zijn kinderschoenen staat. Nergens stond iets aangegeven en niemand sprak een woord Engels. En dat terwijl we, in lijn met de duurzame doelstellingen van het project, zelf de bus naar Berat zouden nemen. Gelukkig werden we opgewacht door Hugo, een Spaanse deelnemer aan het project die als vrijwilliger in Tirana werkt, om die missie te doen slagen.

Het was alsof je er door een postkaart wandelde

​Samen met jongeren uit Letland, Spanje, Italië, Kosovo en Albanië verbleven we een week lang op één van de hellingen van Berat. Het uitwisselingsproject draaide om het ontwikkelen van een respectvolle houding tegenover het milieu en de lokale cultuur. Omdat jongeren uit heel Europa deelnamen aan het project, leerden we al snel dat iedereen anders kijkt naar duurzaamheid en de invloed van culturele waarden of tradities. 

Postkaart
Ondanks de armoede in het stadje was het alsof je er door een postkaart wandelde. Het aantal bezoekers neemt toe sinds de plek tot UNESCO-werelderfgoed uitgeroepen is, maar toeristische voorzieningen én de betrokkenheid van de bewoners hierbij kan je op dit moment nog op één hand tellen.

Er is geen betere manier om taal- en cultuurverschillen te overstijgen dan met lekker eten en drinken!

Via workshops, presentaties en gesprekken met de inwoners leerden we waar de knelpunten precies zitten. Daarna werden we in groepjes verdeeld om samen met inwoners kleine toeristische projectjes op te zetten. Zo nemen ze zelf actiever deel aan de uitbouw van toerisme én kunnen ze aan toeristen tonen wat zijzelf en hun stad allemaal te bieden hebben.

Sommigen kozen voor een project dat focuste op het recycleren van afval in de stad en het proper houden van de omliggende natuur. Anderen ontwikkelden een promotiefilmpje en wandelroutes langs ateliers van kunstenaars en winkeltjes met streekproducten. Humans of Berat
Wij kozen ervoor om de inwoners op de digitale kaart te zetten met een variant van Humans of New York. In Humans of Berat staan de inwoners van Berat centraal. Via foto’s en persoonlijke verhalen kom je meer te weten over het dagelijkse leven of over Albanië zelf. Zo vertelde de eigenaar van een toeristisch winkeltje dat de Albanese naam van het land Shqiperia is, wat ‘land van de adelaars’ betekent. 

Wat ik normaal vind, is ergens anders misschien bizar

Het uitwisselingsproject focuste ook op de cultuur van de landen waar de verschillende deelnemers vandaan kwamen. Zo proefden we Kosovaarse wijn en leerden we de traditionele dans uit Letland met een glas zelfgemaakte Spaanse sangria in de hand. Bij de Belgische avond stonden er uiteraard heerlijke bieren, jenevers, speculoos en chocolade op het menu. Eigenlijk is er geen betere manier om taal- en cultuurverschillen te overstijgen dan met lekker eten en drinken!

Gelukkig is dat niet de enige wijsheid die ik dankzij JOETZ in Albanië heb opgedaan. Via onze projectjes hebben we met de lokale bevolking op een positieve manier gekeken naar de mogelijkheden die toerisme hen biedt.  Bovendien ga ik op mijn volgende reizen meer letten op cultuurverschillen. Wat ik normaal vind, is ergens anders misschien bizar. Zo word je meer open-minded en respectvol tegenover zowel de mensen als het milieu. 

Tekst en samenstelling: Yana Pannecoucke
Foto’s: Yana Pannecoucke​