Skip Navigation LinksHome»Deze maand in Zap»We are the kids in america

 We are the kids in america

Wie droomt er niet van om eens een grote reis te maken naar pakweg de Verenigde Staten, Japan of Australië? ZAP zocht naar een student in volle voorbereiding van zijn avontuur naar de andere kant van de wereld en kwam terecht bij Jannick Broux.  Al enkele jaren droomt hij ervan om een roadtrip door de States te maken. Let’s go!

Gigantisch grote trucks, 12 rijvakken op een weg waar wij er 2 zouden hebben, overal minstens 1 fastfood restaurant en supermarkten die 24/24 open zijn. Ja, we hebben het hier over ‘The land of the free and the home of the brave’, the good old USA. Het perfecte land om eens 3 weken lang een auto te huren en samen met vrienden en een rugzak rond te trekken. Dankzij de omvang van de Verenigde Staten zit je het ene moment tussen de gigantische Sequoia’s (mammoetbomen, red.) van Yosemite National Park en het andere moment in het midden van de woestijn in de Mohave Desert of op de Great Plains van the Midwest. Amerika heeft ontzettend veel te bieden, maar hoe ga je te werk om te beslissen wat je wil zien?

In grote steden kan je voor weinig geld al een degelijke kamer met ontbijt vinden.

Je reis boeken in samenwerking met een reisorganisatie en niet dóór een reisorganisatie kan al een gigantisch verschil maken voor je budget. Het ‘standaardpakket’ voor 3 weken Amerika kan je al snel 3000 euro kosten als je bij een reisorganisatie boekt. Als je het samen met hen doet kan je al gemakkelijk de helft besparen. Een enorm verschil voor een student. Dit is ook zo het geval met vliegtuigtickets, als je deze zelf gaat zoeken bij verschillende luchtvaartmaatschappijen op het internet kan dat wel eens duur uitvallen. Als je deze door de reisorganisatie laat boeken komt het meestal voordeliger uit.

Eerst en vooral moet je beslissen waar je naartoe wil. Absoluut geen gemakkelijk gegeven! De Verenigde Staten heeft ontelbaar veel interessante plekken om te bezoeken, keuzes maken is dus niet simpel. Aangezien de afstand tussen oost- en westkust zo’n 4000 km bedraagt, kan je niet morgen New York doen en overmorgen San Francisco (tenzij je voldoende spaarcentjes hebt om binnenlandse vluchten te betalen). Wil je het graag lekker warm hebben maar toch veel verschillende natuurgebieden zien? Ga dan naar de westkust! Toch liever uren ronddwalen in gigantische steden? Dan kies je best voor de oostkust! Elk stukje Amerika heeft wel iets uniek. Persoonlijk kozen wij ervoor om de westkust te doen: California, Utah, Nevada en een klein stukje door Arizona.

Zo, de moeilijkste keuze is al gemaakt! Maar waar ga ik slapen? California en de westkust lenen zich er perfect toe om regelmatig eens te kamperen. Bovendien ook een dikke aanrader! Wakker worden en uit je tent kruipen met uitzicht op Lake Tahoe terwijl de zon opkomt, iets mooier kan ik me niet voorstellen. Rondlopen in Yosemite National Park en wilde dieren tegenkomen of je eten 3 meter hoog moeten hangen omdat beren anders je eten komen stelen: meer roadtrippie kan het niet worden. Vanzelfsprekend moet je niet altijd in een tent slapen. In grote steden kan je voor weinig geld al een degelijke kamer met ontbijt vinden. 

 
Loop rond als een local, praat met locals en leer van locals zo zie en doe je veel meer!

De moeilijkste keuze al gemaakt? I lied! Nu begint het moeilijkste eigenlijk pas. Wat ga ik bezoeken?! Zoals ik al zei zijn er 13 in een dozijn dingen te bezoeken. Oké, je hebt natuurlijk de keuze al kleiner gemaakt door je bestemming te kiezen, maar dit maakt het er niet makkelijker op. Wat je wil bezoeken hangt vooral van jezelf en van je medereizigers af. Sommige mensen willen liever veel natuur zien in combinatie met hier en daar een stad,  terwijl andere mensen eerder de hele dag op een strand willen hangen om dan ’s avonds eens een club te bezoeken. Eén ding is zeker: research, research en nog eens research is het belangrijkste. Het internet is daarbij je beste vriend. Aanraders voor onze reis zijn de natuurparken die overal verspreid liggen. Maar ook de prachtige, natuurlijke monumenten in Arches en Moab. Zeker niet vergeten om een bezoekje te brengen aan de fameuze steden van de westkust: Las Vegas, San Francisco, Los Angeles en het vaak vergeten San Diego. 

Heb je dit allemaal gedaan, dan ben je eigenlijk zo goed als klaar om te vertrekken! Nog enkele tips. Loop niet in de tourist traps die overal gespannen staan en blijf niet op het betonnen pad lopen maar wijk eens af. Loop rond als een local, praat met locals en leer van locals zo zie en doe je veel meer! Neem je tijd om alles te zien en loop niet rond als een kip zonder kop. Plan je verblijf maar laat ook ruimte voor vrijheid. En natuurlijk: doe af en toe eens water bij de wijn. Je bent met vrienden dus doe af en toe ook eens wat zij willen. Niet te vergeten: 3 uur rijden zonder muziek is maar saai. Laat die gezamenlijke Spotify-playlist maar komen! 

 
 
Maak jij binnenkort ook de reis van je leven? 
Als lid van Bond Moyson, De Voorzorg of de Socialistische Mutualiteit Brabant heb je recht op administratieve, medische en financiële bijstand bij medische zorg in het buitenland. Sla het nummer van de alarmcentrale Mutas op in je gsm (+32 2 272 08 80) en vraag tijdig je reisdocumenten aan. 
 
Check of je bestemming gedekt is en lees de voorwaarden op www.bondmoyson.be/opreis, www.devoorzorg.be/opreis of www.fsmb.be
Tekst: Jannick Broux