Skip Navigation LinksHome»Santee»JOETZ Foodz»Zomersnack: springrolls

 Zomersnack: springrolls

De oorsprong van de springroll (loempia) ligt in Azië, waarschijnlijk in China. De springroll was een gerecht dat de Chinezen aten tijdens de lente met verse lente groentjes. Dit was een fijne afwisseling na al de ingelegde groenten van de winter. De perfecte zomersnack dus!



Wat heb je nodig?

Basis: rijstpapier, kruiden en noodles, kies 3 groentjes uit de andere ingrediënten (heel fijn snijden) en eventueel kip of vis


  • 10 vellen rijstpapier (kleine maat)
  • Noodles (je hebt zeker niet het hele pakje nodig)
  • Verse kruiden naar keuze: basilicum, munt & koriander 
  • verse gebakken kip OF rauwe fijn gesneden zalm OF gebakken scampi 
  • ½ komkommer
  • Knapperige sla (ongeveer 12 blaadjes) of chinese salade 
  • Sojascheuten
  • Wortels 
  • avocado 
  • Pinda nootjes (klein geplet)

Dipsaus: alles gewoon door elkaar mengen en koel bewaren
  • 6 eetlepels warm water
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 teentje geperste knoflook
  • ½ rode peper zonder zaadjes
  • Sap van ½ citroen of limoen 
  • ( = alles gewoon door elkaar mengen en koel bewaren) 

Aan de slag:

Basis: rijstpapier, kruiden en noodles, kies eventueel vis of vlees en  3 groentjes uit de andere ingrediënten (heel fijn snijden)
  • Kook de noodles heel kort (zie verpakking) en laat uitlekken op een handdoek en laat ze goed afkoelen. Als je kip of scampi gebruikt, bak deze nu en laat afkoelen. Snij in kleine stukjes. Gebruik je rauwe vis, snij deze dan heel fijn en leg terug in de frigo.
  • Rol het rijstpapier uit op een met lauw water ingetrokken keukenhanddoek. 
  • Pluk een goeie handvol bladeren van je kruid naar keuze en snij dit heel fijn. 
  • Snij de groentjes naar keuze heel fijn en lang en leg ze bij de kip/vis en noodles als een pakketje op het rijstpapier. Als je wil kan je op het einde enkele pindanootjes fijn pletten en over de ingrediënten strooien. Garneer met de verse kruiden naar keuze en plet alles als een pakketje samen. Rol in het rijstpapier (slaag zeker de hoekjes aan de buitenzijde om zodat er niets uit kan vallen). 
  • Wikkel de springrolls in plasticfolie en leg ze voor enkele uren in de koelkast. 
Wil je meer dan een apero hapje? Maak een fris slaatje (dit kan met alle bovenstaande ingrediënten) bij je springrolls = lichte maaltijd.