Skip Navigation LinksHome»Actua»Chat veilig! Sextortion loert om de hoek…

 Chat veilig! Sextortion loert om de hoek…

Sextortion, wat is dat nu weer? Het is een vorm van afpersing waarbij criminele bendes minderjarigen chanteren met hun eigen seksueel expliciete beelden. Ze doen het heel subtiel, maar wanneer je niet reageert, kan je jezelf beschermen.


Ooit al eens een vriendschapsverzoek gekregen van een uitermate knappe jongedame of –heer die je totaal niet kent? Dan is de kans groot dat die slechte bedoelingen heeft. Hun doel is om je vertrouwen te winnen door over algemene onderwerpen zoals hobby’s te chatten. Daarna worden de gesprekken seksueel getint en wordt er gevraagd om je webcam op te zetten. Al snel zal je chatpartner zijn of haar kleren uitdoen en je vragen hetzelfde te doen. Wanneer je daar op ingaat, kan de afperser foto’s maken en je daarna chanteren. Als je niet ingaat op de eis om heel veel geld te betalen, worden je foto’s op het internet te grabbel gegooid of naar kennissen en familie verstuurd.

 

Child Focus lanceert een campagne om jongeren bewust te maken van het fenomeen en ze af te raden intieme onlinegesprekken met onbekenden te voeren. Ook willen ze de slachtoffers helpen.

 

Enkele tips van Child Focus:

 

VOORKOMEN

• Er is niets mis met het maken van nieuwe online vriendschappen. Vergeet niet dat je niet weet wie er achter een schuilnaam zit. Trek dus niet zomaar je kleren uit voor iemand die je enkel via internet kent.
• Zorg er voor dat onbekenden je geen berichten kunnen sturen en pas dus je privacy-instellingen per app of website aan.
• Controleer als je een vriendschapsverzoek ontvangt, of je diegene ook echt kent. Controleer zijn/haar e-mailadres en vriendenlijst.

 

ALS JE HET DAN TOCH DOET
• Zorg ervoor dat je elkaar de volle 100% vertrouwt. Voor de andere is het zeer gemakkelijk om gesprekken, webcambeelden of naaktfoto’s op te nemen, bij te houden en te verspreiden zonder je toestemming. Stuur dus niet zomaar naar iemand foto’s zonder dat je die persoon echt kent. Hetzelfde geldt voor webcamseks.
• Maak, voordat je elkaar foto’s stuurt of webcamseks met elkaar hebt, goede afspraken. Maak duidelijk dat de foto’s tussen jullie blijven en niet aan anderen worden getoond of doorgestuurd en spreek af dat je elkaar niet opneemt.
• Verzeker jezelf ervan dat je gezicht niet op het beeld staat. Zo wordt het onmogelijk om je te identificeren mochten deze beelden, ondanks alles, later verspreid worden.
• Mocht het uit de hand lopen, zorg dat je de juiste reflex hebt: bewaar je chatgesprekken, maak screenshots, bewaar de boodschappen, de beelden, de url’s… Zo heb je bewijzen indien nodig.

 

WORD JE GECHANTEERD MET EEN FOTO OF FILMPJE?
• Ga niet in op de bedreigingen en doe niet wat hij of zij jou vraagt te doen. Als je geld overmaakt dan kan hij/zij het alsnog verder verspreiden.  Betaal dus nooit!
• Praat erover met een volwassene die jij vertrouwt. Ook Child Focus is er om je hierin bij te staan!
• Blokkeer diegene overal en verwijder hem/haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog berichten van hem/haar kunt ontvangen.
• Meld diegene bij de website waar het contact is ontstaan. Misschien zijn er al meer klachten over diegene binnengekomen en kunnen zij informatie doorgeven aan de politie.
• Zoek jezelf op internet. Wanneer diegene toch een foto of video van jou online zet, dan vind je die misschien door jezelf te zoeken. Neem dan contact op met de website en bel gerust het nummer van de hulplijn voor veilig internet van Child Focus 116 000. Wij zullen er alles aan doen om je verder te helpen. Child Focus kan slachtoffers van sextortion bijstaan in de hele procedure. Zo kunnen wij je helpen om het nodige bewijsmateriaal te verzamelen en hiermee naar de politie te gaan.
• Stel ook een Google Alert in. Je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website verschijnt.
• Ga naar de politie in jouw woonplaats en vraag daar een oriënterend- of intakegesprek aan. Wij raden je aan om een volwassene mee te nemen. Daarnaast is het belangrijk zoveel mogelijk bewijs mee te nemen. Chatgesprekken, sms’jes, mailtjes of WhatsApp berichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert en zoveel mogelijk informatie over de persoon in kwestie: Naam, leeftijd, e-mailadres, woonplaats, nickname,…

 

Op de website http://childfocus.be/clicksafe/chat/nl/ kan je testen of jij een veilige chatter bent!

 

 

Julie Thyssen
Bron: deredactie.be