Skip Navigation LinksHome»Actua»Jongeren beginnen later aan seks

 Jongeren beginnen later aan seks

Ben jij al klaar voor seks? Dat kan, maar hoeft niet. Volgens een onderzoek aan UGent hebben steeds minder jongeren onder de 15 jaar al seks gehad. Jongeren laten zich niet meer zo snel onder druk zetten en dat is een goede zaak! Je mag pas seks hebben, wanneer je er honderd procent klaar voor bent én je er goed bij voelt!


De helft van de jongeren wacht met seks tot na de middelbare school. Dat is al lang zo. Toch is er sprake van een verschuiving: minder scholieren tussen de 13 en 17 jaar hebben al seks in vergelijking met vroeger. Het is misschien een vreemde evolutie, want vandaag de dag is seks overal. Jongeren durven vaker ‘nee’ zeggen. Stoer doen hoeft dan ook niet, want seks is speciaal.


Een andere reden die de trend verklaart, is dat jongeren nu meer en betere seksuele vorming krijgen op school. Daardoor beginnen ze bewuster en minder vroeg aan seks. Over seks praten op school zorgt ervoor dat ze de juiste informatie meekrijgen en niet zelf op zoek gaan naar verkeerde bronnen. Ook hebben meer jongeren een allochtone achtergrond, waardoor ze om religieuze redenen later seks hebben.

 

Denk jij al langer aan je eerste keer? Dan heeft ZAP enkele tips om die vlot te laten verlopen. Onthoud dat de eerste keer niet altijd perfect is, maar geniet er vooral van!


- Kies een fijne plek waar jullie niet gestoord worden. Maak het sfeervol, bijvoorbeeld met muziek en kaarsen.
- Praat met elkaar over wat je wel of niet wilt proberen. Dat is vaak heel opwindend.
- Laat je niet overhalen. Er is maar 1 persoon die kan bepalen of jij aan seks toe bent: dat ben jijzelf.
- Vraag of je partner het fijn vindt. Is hij of zij zenuwachtig? Zeg lieve dingen. Is je partner onzeker? Geef complimentjes.
- Zie je dat je partner niet verder wil? Respecteer dat. Je kan ook plezier maken zonder seks te hebben.
- Doe niet of je klaarkomt. Klaarkomen is geen verplichting.
- Doe het veilig! Gebruik altijd een condoom! Als meisje kan je ook nadenken over de pil.
- Lachen mag. De eerste keer zijn jullie waarschijnlijk een beetje zenuwachtig. Logisch, je wilt dat alles perfect gaat. Probeer het luchtig te houden. Humor en seks gaan prima samen!

 

Julie Thyssen