Skip Navigation LinksHome»Actua»Jorrit maakt film tegen pesten

 Jorrit maakt film tegen pesten

Jorrit Ferket (20) werd jarenlang gepest. Om jongeren duidelijk te maken dat pestgedrag absoluut niet kan, is de jonge enthousiasteling een jaar geleden gestart met de opnames van de speelfilm ‘Alleen’. Daarvoor kon hij rekenen op hulp van een gemotiveerd team. De film gaat over pesten en zelfontdekking. Want pesten is en blijft iets voor sukkels!


De Week Tegen Pesten is net achter de rug. Allerlei acties werden op poten gezet, zoals de grote brulactie van Ketnet met ketnetwrapster Sien Wynants en komisch talent William Boeva. Het bewijst dat een groot aantal kinderen en jongeren nog steeds een front wil vormen tegen pestgedrag. Jorrit Ferket is een 20-jarige student multimedia-operator in Leuven en werd zelf jarenlang zwaar gepest. Volgens hem is de Week Tegen Pesten een goed initiatief om het probleem bespreekbaar te maken, maar helaas is pesten iets dat het hele jaar door gebeurt. Een week alle aandacht geven aan pesten vindt hij niet voldoende. “Zoiets moet het hele jaar door bespreekbaar blijven.” 


Jorrit wilde zijn steentje bijdragen en begon als eindwerk voor school aan de film ‘Alleen’. Hij heeft het verhaal zelf geschreven en wil duidelijk maken wat pesten is en welke impact dat heeft op het leven van jongeren. De film geeft een realistisch beeld weer van wat pesten echt is, welke impact dat heeft op het leven van een slachtoffer en hoe je ermee moet omgaan. Al gauw kwam er veel reactie en door het toenemende succes is de productie uiteindelijk veel groter geworden dan wat oorspronkelijk de bedoeling was. “Toch hebben wij als team de groei van het project professioneel aangepakt”, zegt Jorrit.


Voor en door jongeren


“’Alleen’ werd volledig gemaakt voor en door jongeren. Al onze cast- en crewleden hebben vrijwillig meegedraaid en zijn voornamelijk jongeren die ervaring hebben met pesten of geaardheid. Die beide thema’s werden in elkaar verweven tot één geheel. Uiteindelijk zijn ook sommige ouders van de jongeren spontaan in het project gestapt om ons te ondersteunen”, aldus Jorrit.


Na een jaar is er veel veranderd. Jorrit: “Het scenario is een paar keer gewijzigd, we zijn van gestart met een nieuwe cast en crew, maar 1 ding is gebleven: we hebben doorgezet tot het laatste moment!” De film zal ongeveer 50 minuten duren en wordt officieel gelanceerd op zaterdag 16 april 2016 in Leuven. Daarna doorkruist Jorrit het land om vertoningen te geven in scholen en culturele centra om jongeren ervan bewust te maken dat pesten echt niet meer kan.


Het verhaal


Lucas is een doodgewone jongen, maar toch verschilt hij van anderen. Daardoor wordt hij zeer zwaar gepest door een groepje jongeren uit zijn klas. Hij komt in een erg moeilijke periode terecht in zijn leven en ontdekt wie hij is. Spanning, emotie en romantiek zijn een geslaagde mix in de film ‘Alleen’.
Volgens Jorrit gaan mensen herkenbare situaties of karaktertrekken van zichzelf herkennen in de productie, maar het is niet zijn exacte levensverhaal om mensen niet tegen de schenen te stampen. Hij wil een realistische kijk geven op het probleem. Veel slachtoffers of daders gaan zichzelf herkennen in de personages.


Vriendschap voor het leven


Jorrit: “Er zijn jongeren die in de zomer op kamp gaan of met hun ouders op reis gaan, maar wij hebben met leeftijdsgenoten een film gemaakt. Het was een ongelofelijk fijne ervaring om met al deze mensen samen te werken. De groep hing al van bij de eerste ontmoeting zeer hecht aan elkaar, maar wanneer er nieuwe mensen doorheen het avontuur bijkwamen werden ook zij meteen aanvaard in de groep. De jongeren hebben vriendschappen voor het leven gesmeed. Met ons hele team blikken wij nog geregeld terug op een onvergetelijke tijd. De opnames zijn inmiddels afgelopen, maar hebben toch ongeveer één jaar in beslag genomen.”


De film werd met een zeer laag budget gedraaid. Jorrit en zijn team hadden niet veel middelen, maar dat heeft hen niet weerhouden om een zo professioneel mogelijke film te maken. “Doorheen het jaar kregen we geregeld donaties van sympathisanten. Bedrijven zijn ons meer naar het einde toe ook spontaan beginnen sponsoren voor de afwerking van de film.”

Dankzij de steun van vrijwilligers is de website www.stophetpesten.be ontstaan. Het is een betrouwbare bron van informatie voor slachtoffers, daders, ouders, leerkrachten en hulpverleners. Alle teksten en andere informatie zijn professioneel opgesteld. Momenteel zit het project nog in zijn kinderschoenen, maar het zal nog uitgebreid en afgewerkt worden door meer interactie met de bezoeker, een mooiere lay-out... Op www.stophetpesten.be kan men elke weekdag tussen 18u00 en 20u00 met een ervaringsdeskundige of hulpverlener uit het team chatten met vragen over pesten of wanneer zij nood hebben aan een stevige babbel.

 
Meer informatie over Jorrit en zijn projecten vind je op www.jorritferket.be, www.filmalleen.be en www.stophetpesten.be. Samen staan we sterk tegen pesten!


Julie Thyssen