Skip Navigation LinksHome»Actua

 Actua

De laatste nieuwtjes over alles wat met jongeren, cultuur, film en muziek te maken heeft kan je hier terugvinden. 


Bootsea festival: voor personen met een verstandelijke beperking

​Morgen, 7 september, is het zover! Een nieuw dancefestival genaamd 'Bootsea festival' vindt dan plaats in Oostende. Dit zal het eerste festival in Vlaanderen zijn voor personen met een verstandelijke beperking. 

JOETZ Foodz: een winterse salade

​JOETZ heeft een gloednieuw gezondheidsproject! Want let’s face it, beste chef-kok in spe, vandaag de dag weet je niet meer wat gezond is en wat niet. Met gezond (hihi) verstand kom je ver, maar toch is het niet altijd gemakkelijk om voor een snelle en gezonde hap te kiezen. 

Buitensporige verjaardagsparty TLP in Vooruit

Het is maar liefst 30 jaar geleden dat TLP aka Troubleman voor het eerst op een podium stond. De Gentenaar, die even makkelijk de Boilerroom op Pukkelpop naar kookpunt brengt als dat hij de radiogolven onveilig maakt met zijn wekelijkse shows op Studio Brussel​.

Belgen kampen met drankprobleem

​Uit de Global Drug Survey blijkt dat 1,6 procent van de Belgische drinkers in het afgelopen jaar wel eens door alcohol op de spoed is terechtgekomen. Daarmee staan we op de zevende plaats.

Cafeïne tijdens de examens

​Zeker tijdens de examens vloeien energiedrankjes en koffie met liters. Maar helpt dat wel tijdens het studeren? En kan cafeïne een reddende engel zijn in de examens? Vijf vragen. 

Steeds meer studenten nemen pepmiddelen tijdens examens

​Duizenden studenten nemen elke dag tijdens de examens minstens één pil rilatine om geconcentreerder te blokken en aan een examen te beginnen. 

Jonge inspecteurs undercover voor controles EK

​Met de evenementen rond de EK-wedstrijden van de Rode Duivels in de aantocht is Volksgezondheid op zoek naar twaalf jonge inspecteurs die undercover nagaan of er in winkels en op evenementen illegaal alcohol en tabak verkocht wordt. ​

Schoonheidsidealen in andere landen

​Steeds meer Indiërs laten zich opereren om groter te worden, kopten verschillende kranten. In India is lengte namelijk een belangrijk schoonheidsideaal. Zap zocht alvast nog enkele andere hedendaagse – en gekke – schoonheidsidealen.


"Als healthie moet je kunnen lachen met seksualiteit"

​“Oh nee, praten over seks” gevolgd door wat gelach, een eerste reactie die wel eens voorkomt als healthie Thyra (23) seksuele vorming geeft aan leerlingen van het 6de leerjaar en de 1ste en 2de graad van het secundair.​ Thyra deelt haar ervaring. 

5 tips om je iPhone-geheugen te heroveren

Is je iPhone trager dan je zou willen?  Tijd voor een lenteschoonmaak! Met deze 5 tips herover je in geen tijd weer geheugen op je iPhone.

Moederdag: voor een keer géén bloemen

​Misschien heeft je moeder al subtiel een hint gegeven, maar zondag is het Moederdag. ZAP selecteert vijf toffe én betaalbare cadeaus die je meteen online kan bestellen.

Sensoa bespreekt condoomgebruik bij homoseksuele mannen

​Afspraken maken over seks ligt vaak moeilijk. De campagne ‘Ik Weet Wat Ik Doe’ van Sensoa, om homo’s te informeren en te sensibiliseren, zet dit jaar het thema ‘relaties’ in de kijker.  

Steeds meer jongeren op spoed na alcoholmisbruik

​Bijna 1.000 zeventienjarigen belandden in 2014 in het ziekenhuis met een alcoholintoxicatie. Dat zijn er opnieuw meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). 

Waarom elke dag douchen echt niet nodig is

​​Je bent niet zo vies als je denkt. En andere redenen waarom je beter elke twee à drie dagen een douche neemt.

Gezocht: jongeren die pintjes willen bestellen

​Geld verdienen door pintjes te kopen in nachtwinkels en cafés, wie zegt dat werken saai moet zijn? ​

Snapchat breidt uit met leuke functies

​Laten we eerlijk zijn, stiekem is Snapchat nog altijd één van onze favoriete apps. De makers van Snapchat blijven niet stilzitten en komen opnieuw op de proppen met een grote update. 

Online dating voor jongeren

​Jongeren in de 21e eeuw kijken niet raar op wanneer ze te horen krijgen dat hun vrienden hun lief hebben leren kennen via het wereldwijde web. Maar bestaan er datingsites specifiek voor jongeren? 

Fitnesshype bij jongeren

​Jongeren willen er goed uitzien. Toch kan dat soms een ware obsessie worden en trekken ze op jonge leeftijd naar de fitness, waar ze de zwaarste gewichten heffen. 

We R Young: nieuw festival voor tieners tussen 12 en 15 jaar

​Om die tieners de kans te geven hun eerste festivalervaring op te doen in een veilige omgeving, organiseert het stadsbestuur van Hasselt in de toekomst het evenement ‘We R Young’. 

Chocoladesmaken roepen verschillende emoties op

​Pasen is net achter de rug, dus misschien heb jij net zoals wij een echte chocolade-indigestie. De paasklokken brengen waarschijnlijk geen cadeautjes meer, maar al die heerlijke paaseitjes neemt niemand ons af! Maar wist je dat de verschillende smaken chocolade verschillende emoties oproepen?

10 dingen die je nog niet wist over het orgasme

88.000 Vlaamse jongeren hebben overgewicht

Jongeren mogen zeker geen voorbeeld nemen aan alle beroemdheden die zichzelf uithongeren om dat perfecte maatje te hebben. Maar soms kan het ook de andere extreme kant opgaan en kampen jongeren met overgewicht. 

Vakantie on-the-go plannen met nieuwe Google Destinations

​Google heeft een zoekfunctie ontwikkeld die het plannen van reizen makkelijker maakt. Met ‘Destinations’ kan je uitmaken waar je naartoe wil, wanneer en wat je er allemaal mee kan doen. De functie helpt je om goedkope vluchten en hotels te vinden. 

Recensie Belgica

​Belgica vertelt het verhaal van 2 broers die elkaar vinden en opnieuw verliezen. Jo (Stef Aerts) is cafébaas van Belgica. Zijn broer Frank (Tom Vermeir) zit wat vastgeroest in zijn gezinsleven dat bestaat uit zijn vrouw die een hondenkennel uitbaat en een zoontje van 1 jaar.

Waar komt die ochtenderectie vandaan?

​Elke man kent het fenomeen: je wordt wakker met een penis die spontaan stijf is, een ochtenderectie dus. Het gebeurt gewoon, ondanks het feit dat je niet altijd seksueel opgewonden bent. Hoe komt dat?

5 jaar Sonus Festival: win een duo-combiticket

​​De tijd vliegt! Ondertussen zijn we al aanbeland aan een mijlpaal voor Sonus Festival. Zij vieren deze zomer hun 5de editie met zon, zee, strand en vooral heerlijke techno. Wat je nog kan verwachten: stages in de buitenlucht, internationale spelers uit de house en techno scenes én vette bootfeestjes, en dat 5 dagen en 5 nachten lang. Pak die koffers maar in, want wij gaan naar Balkan toe.

Stressenquête: help, ik heb stress!

De sociale druk was nog nooit zo hoog: goed presteren op school, een positief imago op sociale media uitstralen, vrienden en familie die dingen van je verwachten … Dit brengt een hoop stress met zich mee. In een situatie op leven en dood kan dat bijzonder nuttig zijn, want het houdt ons scherp. Maar: overdaad schaadt.​

Doe inspiratie op tijdens Festivaldag rond circulaire economie

Circulaire economieLaat je op 28 oktober inspireren in de zalen van Vooruit in Gent.  Het kunstcentrum zal weerom het decor vormen voor heel wat diepgaande debatten, interactieve workshops en verdiepende lezingen.

Het libido onder de loep

Wat is het libido eigenlijk? En doen chocolade, oesters en asperges je seksdrive toenemen? ZAP onderzoekt het.

Wie selfies maakt, heeft een hogere dunk van zichzelf

​Staat jouw Instagram vol met schaamteloze selfies? Dan ervaren anderen jou als iemand die vooral in het middelpunt wil staan. 

Syfilis in opmars

​De soa syfilis is terug van weggeweest in West-Europa. Vooral in België is het aantal geregistreerde gevallen sterk gestegen. “Sinds hiv niet meer dodelijk is, heerst er minder angst voor soa’s.”​

"Voor jongeren is sexting normaal"

​‘Sexting’ of seksueel uitdagende foto’s van jezelf sturen. Maar liefst 8 procent van de 12- tot 18-jarigen heeft de voorbije twee maanden een ‘sext’ gestuurd. Sexting houdt risico’s in, maar hoeft geen probleem te zijn, vinden onderzoekers. 

Waarom je altijd wat vreemd lijkt op foto's

​Wanneer je jezelf op een foto ziet, frons je je wenkbrauwen. “Wat zie ik er raar uit op die foto”, denk je. En bij het horen van een opname van je stem, vraag jij je af of dat vreselijke geluid écht uit je mond komt. Hoe komt het dat we zo verrast zijn als we onszelf zien of horen?

‘Tuuuuuuuut’ in je oren

Na een nachtje uit lig je in bed terwijl je een oorverdovend 'getuut' hoort. In de meeste gevallen verdwijnt de pieptoon, maar soms is de pieptoon permanent, dan spreekt men van tinnitus.  ZAP licht toe.

Steeds minder jongeren halen hun rijbewijs

​De auto wordt steeds minder populair bij jongeren. De voornaamste reden: voor veel jongeren is het roze papiertje geen prioriteit meer.​

Helft van de jongeren bespioneert lief

​Bijna de helft van de jongeren zegt Facebookberichten, sms’jes of mails van zijn lief zonder toestemming te lezen. En geeft ook toe via gsm of internet te checken waar zijn partner uithangt. “Tieners kennen hun grenzen niet."

Uitgaan zonder alcohol is hip

​Vanuit de Verenigde Staten komt een nieuwe trend overgewaaid: alcoholvrije feestjes en sobere vastenmaanden.

Meldknop op social media haalt vaak niets uit

Een op de vijf jongeren roept de hulp in van de meldknop op sociale media als ze te maken krijgen met ongewenste seksuele situaties of opmerkingen.​

Slaap jij met je telefoon onder je hoofdkussen? Stop daarmee!

Slaap jij met je telefoon onder je hoofdkussen? Lekker makkelijk, maar ook gevaarlijk!

Schoolrock Festival 2016

​​Staat 30 april 2016 al omcirkeld in je agenda? De 29ste editie van Schoolrock festival​ belooft alweer een feest te worden.

Welk type Facebookvriend ben jij?

​Van happy couples tot zagers en klagers, er zijn veel verschillende types Facebookvrienden. Welk type ben jij?


Zeven grote misvattingen over seks

​Seks is een onderwerp waar veel over wordt gepraat, maar waar ook veel fabeltjes over bestaan. Dit zijn zeven misvattingen over seks die wij dringend uit de wereld willen helpen!

Een maagdenvlies, wat is dat nu eigenlijk?

​Je hoort wel eens dingen over het maagdenvlies, maar veel daarvan zijn fabels. Enkele mythes ontkracht.

Geocaching: fun gegarandeerd!

​Je kan genieten van de buitenlucht, bent samen met je vrienden en moet je hersenen flink laten werken: maak kennis met het fantastische spel Geocaching dat je wereldwijd kan spelen!

Wie is De Mol?

​ Door het wondere internet vliegen de tips ons om de oren, maar zien jullie door de bomen het bos nog? We weten het bijna: wie is de mol? De drie laatste kandidaten op een rijtje.

De gezondheid van onze jongeren

​We wisten al dat jongeren steeds later beginnen met alcohol, maar uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt nu dat ze ook later beginnen te roken. Toch is er ook minder goed nieuws.

Publiek16 inspireert

​​Publiek16 is de derde inspiratiedag van Publiek Centraal, een organisatie die opleidingen aanbiedt in communicatie en sociale media. Je krijgt er tips om meer publiek te bereiken via workshops en lezingen. 

Gevaarlijk 'spelletje' op de speelplaats

​Op de speelplaatsen duikt de laatste tijd een gevaarlijke hype op: kinderen drukken hard en lang op elkaars borstkas tot ze flauwvallen. Het ‘spelletje’ komt overgewaaid van de VS. 

Mannelijke BV's tegen seksueel geweld

​Onderwerpen als verkrachting en seksueel geweld komen de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Dat maakt pijnlijk duidelijk hoe actueel verkrachting is en hoe vaak het nog voorkomt. 9 mannelijke BV’s zetten hun schouders onder de campagne #1is1teveel, want seksueel geweld moet uitgeroeid worden.