Skip Navigation LinksHome»Actua»'Hoe weet ik of de pil het juiste anticonceptiemiddel is voor mij?'

 'Hoe weet ik of de pil het juiste anticonceptiemiddel is voor mij?'

“Ik hoor de laatste tijd wat negatieve verhalen over de pil. Wat klopt daarvan en hoe weet ik of de pil het juiste anticonceptiemiddel is voor mij?'

Joyce, 23 jaar

Dag Joyce,
De pil is een hormonaal anticonceptiemiddel en werkt op dezelfde manier als de vaginale ring en de anticonceptiepleister. De pil bevat kunstmatige hormonen die een bevruchting verhinderen. Hoe precies? In de eerst plaats zorgen de hormonen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. In de tweede plaats werken de hormonen in op het baarmoederslijmvlies. Bij pilgebruiksters wordt dit taai, zodat zaadcellen moeilijk langs de baarmoederhals kunnen binnendringen. Ook zal een bevruchte eicel zich nog moeilijk kunnen innestelen in de baarmoeder.

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van die hormonen. Daaruit blijkt dat er negatieve gevolgen kunnen zijn, als je ook nog andere risicofactoren combineert met pilgebruik. Tegen kanker heeft de pil zelfs eerder een beschermend effect.

kankers: er is een licht verhoogd risico op baarmoederhalskanker en het risico op borstkanker zou licht kunnen toenemen. Vaak wordt vergeten dat hormonen ook de kans op bepaalde kankers kunnen verkleinen. Zo is het is wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van de pil het risico op eierstokkanker en baarmoederkanker verkleint. Als je de optelsom maakt, zal de pil je dus eerder beschermen tegen kanker dan het risico erop te verhogen.

hart- en vaatziekten: door het gebruik van hormonale middelen bestaat er ook een licht verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dit risico is klein en neemt vooral toe bij vrouwen met een aantal risicofactoren. Zo bevordert roken dit risico. Ook de leeftijd (ouder dan 35) speelt een rol. De arts zal die risicofactoren daarom met jou bespreken.

trombose/embolie: door het gebruik van de pil heb je een licht verhoogd risico op verstopte aders en bloedvaten. Dit risico is hoger bij de nieuwere pillen (pillen van de 3de en 4de generatie) maar nog steeds erg klein en op zich geen reden om te stoppen met deze pillen. Om het in perspectief te plaatsen: ben je bijvoorbeeld zwanger of heb je net een abortus gehad, dan is je risico groter dan tijdens pilgebruik. Ook hier zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat je risico toeneemt, zoals leeftijd, gewicht, tabaksgebruik.

Je maakt dus best voor jezelf uit of de pil voor jou het beste middel is. Er zijn nog een tiental andere anticonceptiemiddelen en je hoeft niet de rest van je leven bij de pil te blijven. Ben je echter tevreden over je pil en het lukt je om deze elke dag te nemen, dan is er zeker geen reden om te stoppen. Spreek daarover met je arts, want hij zal altijd rekening houden met je gezondheidstoestand. Zet voor jezelf vooral zaken op een rij zoals de kostprijs van anticonceptie, de manier waarop je het middel liefst gebruikt, of je je menstruatie zelf wil regelen, mogelijke nevenwerkingen, enz., en maak samen met de huisarts een beslissing. 

Katrien Vermeire, van Allesoverseks.