Skip Navigation LinksHome»Deze maand in Zap»5 bestemmingen om nieuwjaar te vieren

 5 bestemmingen om nieuwjaar te vieren

Het is opnieuw zover: Nieuwjaar komt eraan! Iedereen heeft zo wel zijn eigen favoriete manier om het nieuwe jaar in te luiden. Sommigen geven er de voorkeur aan gezellig samen thuis met familie en vrienden te vieren, terwijl anderen er liever op uittrekken. Behoor je tot deze laatste groep, maar heb je zin om je grenzen te verleggen? Blijf dan zeker verder lezen, want wij hebben de vijf beste plaatsen in Europa voor jou op een rijtje gezet om 2018 een spectaculaire start te geven!

Tekst: Frederik Smeyers

Madeira

Voor de vuurwerkliefhebbers onder ons is Madeira de plaats bij uitstek om Nieuwjaar te vieren. De vuurwerkshow in Funchal, de grootste stad op het eiland, is namelijk in 2006 opgenomen in het Guinness World Records als de grootste vuurwerkshow ter wereld! Om dit fantastisch spektakel zo goed mogelijk te kunnen aanschouwen zijn er tal van boottours beschikbaar, maar ook de baai van Funchal en de heuvels rondom de stad vormen uitstekende uitkijkpunten. 
Maar niet alleen vuurwerk maakt Madeira speciaal; op Oudejaarsavond wordt de stad verlicht door duizenden gekleurde lichtjes, waardoor Funchal een unieke en supergezellige sfeer verkrijgt.

Edinburgh

Wil je een Nieuwjaar dat wat langer duurt dan één nacht? Dan is Edinburgh zeker iets voor jou, want de Schotten nemen geen genoegen met slechts één avond feest!
Nieuwjaar, of Hogmanay zoals het in Schotland wordt genoemd, is een driedaags festival dat van start gaat op 30 december met de wereldberoemde Torchlight Procession, een fakkeltocht recht door het middeleeuwse centrum van de stad. Op 31 December kan je doorheen heel Edinburgh genieten van openluchtconcerten, waaronder het bekende Concert in the Gardens. Bovendien valt er natuurlijk ook een sensationeel vuurwerk te bewonderen boven het iconische Edinburgh Castle. 
Wil je echt meedoen met de Schotten, dan kan je de volgende morgen meedoen aan de jaarlijkse Loony Dook, een duik in het ijskoude water van de nabijgelegen rivier de Forth. Of je kan natuurlijk gewoon lekker uitslapen…

Berlijn

Berlijn heeft de reputatie de hipste en meest dynamische hoofdstad van Europa te zijn. The place to be op Nieuwjaar is dan ook de beroemde Branderburger Tor: elk jaar stromen er zo’n 1 miljoen mensen toe om er het nieuwe jaar in te luiden! Het feest heeft een historische betekenis: in 1989, na de val van de muur, vierden Oost en West hier namelijk voor het eerst samen Nieuwjaar. 
De festiviteiten beginnen om 19:00 met optredens van wereldberoemde artiesten die live worden uitgezonden op televisie. Belangrijk is wel dat je op tijd aanwezig bent, want als de maximale capaciteit bereikt wordt, sluiten de deuren! Maar geen zorgen, doorheen heel Berlijn zijn er feestjes in allerlei clubs, zodat je altijd wel ergens terechtkomt. Op Nieuwjaarsdag kan je nog meedoen aan de Berliner Silvesterlauf, de bekende vier kilometer lange Pannenkoekenloop, een bekende traditie van Berlijn.

Reykjavik

Hoewel geen voor de hand liggende bestemming, is Reykjavik zeker de moeite waard om de koude temperaturen te trotseren en een onvergetelijk Nieuwjaar te beleven. 
Nieuwjaar in Reykjavik draait volledig om licht. Er is geen officieel vuurwerk, maar door de milde wetgeving zijn de bewoners in staat om zelf voor een indrukwekkende show te zorgen. Verder kan je gezellig samen met de locals aan één van de tien gigantische vreugdevuren samenkomen om je te warmen en te zingen en dansen! Maar de meest indrukwekkende lichten zijn natuurlijk de Noorderlichten. Een bezoek aan Reykjavik is de kans bij uitstek  om deze magische, dansende lichten aan de nachtelijke hemel te bewonderen.

Barcelona

Ook in het mooie Barcelona zijn er natuurlijk clubs voor de feestmakers onder ons. Maar Barcelona biedt enkele bijzonderheden die nergens anders ter wereld te vinden zijn! Zo kan je je op Plaça Catalunya in de mensenmassa begeven, en meedoen met de plaatselijke bevolking door om middernacht naar Barcelonese traditie te proberen twaalf druiven te eten, eentje voor elke klokslag. Indien dit lukt zonder dat je je verslikt staat je een jaar vol goed geluk te wachten! Aan de voet van de berg Montjuic staat één van de mooiste fonteinen ter wereld, de Font Màgica, waar op Nieuwjaar een spectaculaire water- en lichtshow te bewonderen valt.

Voel jij het kriebelen om te gaan reizen? 

Kies dan voor een avontuur dat je nooit zal vergeten: www.joetz.be/inleefreis​

Onbezorgd en overal op reis?