Skip Navigation LinksHome»Deze maand in Zap»Een uitwisseling, wat is dat juist?

 Een uitwisseling, wat is dat juist?

Wat heb je geleerd en wat ga je daarmee doen?

Ik heb vooral veel geleerd door de conflicten in onze groep. Daardoor heb ik geleerd om mijn gevoelens beter te verwoorden en te reflecteren over bepaalde situaties. Het heeft mij geleerd om opener te worden naar anderen toe. Ik merk dat dit een positieve invloed heeft gehad op hoe ik nu in contact sta met anderen. Ik was hiervoor heel gesloten over mijn gevoelens en hield moeilijke zaken vaak voor mezelf. Nu ben ik veel opener naar vrienden toe en durf ik mijn problemen te delen. Dit is voor mij een enorm groot groeiproces eigenlijk. Een positieve wending van een voor mij toch wel zware week omdat ik fysiek niet zo goed was en daarnaast mijn verwachtingen niet echt ingevuld werden.

Ik heb vooral persoonlijke reflectie geleerd, dit in de zin van mezelf leren kennen wat ik wil en waar ik graag zou willen staan in het leven. Daarnaast op het gebied van de cursus vond ik het heel realistisch overgebracht, nooit had ik gedacht dat er zo'n hoge kosten en wiskunde achter zat. Dat het vooral gaat om risico's nemen en een goed businessplan. Mede door deze cursus heb ik een duidelijk punt gemaakt voor mezelf naar de toekomst toe. Ik wil ervaring op doen en op langere termijn een businessplan uitwerken, ik wil graag later zelfstandig worden.
Alsook heb ik veel geleerd van welke kosten er dag dagelijks verwerkt worden, want daarbij sta ik persoonlijk nooit stil. In belgië is alles zoveel duurder maar hebben we op het gebied van educatie zoveel beter als sommige andere landen als bv: Turkije.

Op inhoudelijk vlak heb ik geleerd: Hoe ik mijn sollicitatiegesprek efficiënter kan maken en mijn kansen verbeteren om aangenomen te worden voor een job, hoe ik aan mijn businessplan begin en deze optimaal benut bij het voorleggen aan investeerders, samen werken in team tijdens de verschillende activiteiten/groepsprojecten. Op persoonlijk vlak heb ik geleerd: Dat ik altijd mezelf moet/mag zijn en dat anders zijn dan de rest enkel maar voordelen heeft. Ik heb ook geleerd om mijn geluk nooit te laten wegnemen en mezelf open te stellen aan onbekenden die andere normen, waarden of opvoedingen hebben dan mij.

Ik heb mezelf getraind in het mediëren bij conflicten, ervoor zorgen dat mensen hun standpunt kwijt kunnen en bereid blijven om dat van anderen te horen, om samen tot een gedeelde visie te komen, of tot aanvaarding van verschillende visies.
Verder was het voor mij een motiverende factor in het uitbouwen van mijn eigen zaak, met vele kleine tips, maar geen grote nieuwe inzichten.
Interessant was ook het vergelijken van de inkomens in verschillende landen en deze in de context van de verschillende uitgaven te plaatsen. Het heeft me geholpen om beter te weten hoeveel ik precies wil verdienen met mijn werk, wat ik een moeilijke vraag vind als zelfstandige.

Wat was het mooiste moment van de uitwisseling?

De culturele avonden vond ik heel gezellig, ontspannend en interessant. Leuk om de voor mij toch iets minder gekende landen zo te leren kennen.

De samenhang tussen mijn teamgenoten buiten één iemand dan. Ik heb daar doorheen de cursus heel veel aan gehad. De steun die je onvoorwaardelijk voelde doorheen moeilijke momenten was geweldig. Ook Alex (griekenland) die ik heb leren kennen, is voor mij echt iemand die ik nooit zal vergeten.
Ik hecht veel belang in cursussen aan de groep dus dat zal op de eerste plaats komen. Als tweede de trainers, Theo en Mario. De steun die zij ook gaven, gaf me veel inzicht om met mijn eigen (school)project verder te gaan.

Met de voormalige onbekenden die me totaal niet kenden, hebben we tijdens één week een ongelooflijke sterke band gecreëert en daarnaast hebben we elkaar leren steunen zonder vooroordelen enkel door eerlijk en open te zijn op alle vlakken, situaties. Na die week heb ik al 2 ‘nieuwe’ vrienden kunnen ontvangen bij mij thuis.

De samenhorigheid en steun binnen onze groep hebben me veel deugd gedaan. Er groeide een enorme openheid om dingen tegen elkaar te zeggen. Ik had ook veel plezier in de groepsopdrachten waarbij de hele groep samen werd uitgedaagd.

Wat kon er beter?

Uiteindelijk vond ik deze cursus geslaagd vergeleken met andere cursussen, ik heb hier zoveel uitgeleerd op zo'n korte tijd. En dit is vooral persoonlijk, sommige mensen gaven er geen moer om, om dit zo cru te zeggen. Dat kon absoluut beter het respect naar de leiders toe.
Ik ondervond dat de stappen op weg naar het project beter zou kunnen uitgelegd worden door een workshop te organiseren en info geven over het verloop van voor-tijdens –en na het project. Dat zou ervoor zorgen dat je als groep/afgevaardigen van het land samen sterker vertrekt op uitwisseling en onderlinge ruzies of misverstanden met elkaar deels kan vermijden.

Waar was je het meest verbaasd over?

Tijdens een workshop mochten we per land de gemiddelde uitgaven per maand in verschillende categorieën geven. Ik was enorm verbaasd over de grote verschillen met België en de andere landen.

De kost/wiskunde/ideeën, ik wist dat er overal wel iets achter zat maar om zoiets te berekenen en om op zoveel dingen te letten ... dat had ik nooit gedacht.

Desondanks de vele misverstanden en sommige diepe moeilijkere momenten meerdermaals tijdens die week met mijn eigen groep, heb ik geleerd om steeds mezelf te blijven, niet anders te gaan gedragen voor iemand of om de aandacht te vragen en vooral altijd een positieve ingesteldheid blijven hebben zodat ik mijn innerlijke rust kon bewaren.

Wat zou je anderen aanraden van deze opleiding?

Absoluut doen! Ik was afgestudeerd voor ik vertrok. Ik wist persoonlijk niet wat ik met mijn leven zou doen, zou ik alleen beginnen? zou ik medewerker worden? Ik heb het altijd al in me gehad om zelfstandig te worden. Maar door deze cursus heb ik beseft dat ik daar nog niet klaar voor ben, dat je met beide voeten op de grond moet staan. Alsook er zijn nog zoveel dingen die je kunt leren vanuit de Europese Unie.
Dus vooral als je twijfelt aan jezelf of je komt op een dood punt in je ambitieus leven dan is dit echt de cursus! niet alleen voor de cursus maar ook voor Mario en Theo, ik ben heel dankbaar dat ze hun ervaring delen met ons/mij.

Er zijn zodanig veel jongeren in Europa die graag een impact in de wereld willen uitdrukken of hun stem willen laten horen maar ze weten gewoon nog niet hoe. De Erasmus+ projecten zijn ideaal gemaakt voor jongeren die een breed beeld over de mensheid, het geloof en de maatschappij hebben. Daarnaast zou ik graag willen aanraden dat je met een open geest op uitwisseling moet vertrekken. Je zult er (moeten) samenwerken met anderen die een totaal andere visie, andere normen en waarden en andere gewoontes hebben maar als je je open stelt en zonder vooroordelen aan zo’n project begint dan heb je al een voorsprong op iedereen.


​Tekst: Ben Lommelen