Skip Navigation LinksHome»Deze maand in Zap»Vrijwilliger Tiffany (27) over Erasmus+ en EVS

 Vrijwilliger Tiffany (27) over Erasmus+ en EVS

Het Erasmus+ programma biedt tal van mogelijkheden om te reizen binnen Europa. Zo kan je bijvoorbeeld op EVS gaan in IJsland, op uitwisseling naar Spanje en een training volgen in Roemenië. Het kost je bovendien allemaal vrijwel niets. EV.. euh, wat? Trainen? Tiffany (27), vrijwilliger bij JOETZ, licht toe. 

Tekst: Tiffany De Boeck

Ik denk dat ik zo’n 19 jaar moet geweest zijn toen ik de eerste keer van het EVS programma hoorde. JINT, het Nationaal Agentschap van België in Brussel, gaf een infosessie over EVS, oftewel European Voluntary Service. Wat me in die sessie vooral bijgebleven is, was dat je via die weg op een vlotte manier vrijwilligerswerk kon uitvoeren in het buitenland. Ik ben uiteindelijk pas vertrokken wanneer ik 23 was, richting Sandrigo in Italië. 

Aangekomen in Italië, wist ik enkel dat ik voor een sociale organisatie ging werken. Samen met de organisatie werd er beslist dat ik in een dagcentrum zou werken voor ouderen met Alzheimer. Een uitdaging! Eentje die ik maar al te graag wou aangaan. De eerste weken waren niet makkelijk. Een nieuwe omgeving, een nieuwe taal, het lokaal dialect, … en voor de eerste maal lang weg van thuis. Het appartement waarin ik verbleef, deelde ik met vier andere buitenlandse vrijwilligers, die net zoals ik 9 maanden voor dezelfde organisatie zouden werken. 

In het EVS programma is het zo dat een groot deel van je kosten vergoed worden. Je heen- en terugvlucht wordt terugbetaald en je hebt maandelijks recht op een bepaalde som zakgeld. Die som is afhankelijk van het land waar je naartoe reist en vooraf vast bepaald. Daarnaast moet de organisatie die je ontvangt een verblijfplaats voor je voorzien. Een EVS kan een levensveranderende ervaring zijn. Dat was het alleszins voor mij! Bovendien heb ik er een nieuwe taal leren spreken én tal van vriendschappen aan overgehouden.

Het was voor mij ook een eerste kennismaking met het Erasmus+ programma. Via Erasmus+ zijn er nog tal van andere manieren om een leerrijke ervaring op te doen in het buitenland. Je kan bijvoorbeeld op training gaan, wat gemiddeld ongeveer een week duurt. Tijdens die week werk je intensief rond een bepaald thema.

Elke training die je volgt is uniek. Het thema waarvoor je kiest, de mensen die je ontmoet, de groepsdynamiek die er ontstaat, de lokale cultuur: allemaal factoren die van elke training een aparte beleving maken. De trainingen die ik zelf gevolgd heb, gingen over thema’s zoals seksualiteit en identiteit, of draaiden rond communicatie en talentontwikkeling. Telkens weer was het een inspirerende reis, waarvan ik gemotiveerd terugkwam. Ook ontmoet je steeds nieuwe personen. Zo heb ik in de afgelopen jaren een tiental personen in Spanje leren kennen, enkel en alleen door de Erasmus+ projecten. Een soloreis richting Spanje om iedereen op te zoeken staat dan ook op het verlanglijstje voor volgende zomer!

Tot slot kan je ook op uitwisseling gaan. Daar draait het vooral rond uitwisselen van elkaars culturen. Net zoals bij een training staat een bepaald thema centraal, al is het programma iets minder intensief. Er wordt steeds een dagprogramma voorzien, waarbij je ook alle sessies dient deel te nemen. Een uitwisseling kan ook langer duren dan een training, tussen de 7 en de 15 dagen. 

Zin gekregen om te vertrekken?


Top! Om te kunnen deelnemen aan een project heb je enkel nog een zendorganisatie nodig. Dat kan via JOETZ, de jeugddienst van de Socialistische Mutualiteit. Daar zorgen ze ervoor dat je vlekkeloos (en kosteloos!) op project kan vertrekken. Via de website (www.joetz.be) krijg je een overzicht van alle komende projecten. Je kan je ook inschrijven op de mailinglijst via laurence.watticant@joetz.be, zodat je ze gewoon rechtstreeks in je inbox krijgt toegestuurd.