Skip Navigation LinksHome»Dossier»Bloot vlees»Naakt de sauna in

 Naakt de sauna in

Bloot vlees allover @ sauna- en wellnesscentra, maar hoe hip zijn deze centra bij jullie? ZAP ging op onderzoek en vond sauna-addict Elke (20). Zij laat zich om de drie à vier maanden eens lekker verwennen met massages, saunabezoekjes, gelaatsverzorgingen en bubbelbaden. Een interview waarin deze straffe madam zich volledig blootgeeft, hot!
Tekst en foto’s: Cynthia Taelemans
 
Elke, wat vind jij zo ontspannend aan een saunabezoek?
Ik kan er helemaal tot rust komen en kan er echt genieten van een lekker warme sauna en de emmer koud water achteraf. Het is ook een manier om samen met mijn vriend even helemaal weg te zijn van alle stress van het dagelijkse leven. En tegen een massage of gelaatsverzorging zeg ik natuurlijk niet neen!
 
Ga je altijd met je partner naar de sauna?
Ja, al zou ik ook wel eens zo’n verwendag aan mijn moeder cadeau willen doen, zo’n moeder-dochterdag in een wellnesscentrum. Zij mag om medische redenen niet naar de sauna, het stoombad of de infraroodcabine, dus blijft er niet veel interessants meer over voor haar om mee te gaan.
 
"Ik ga graag naakt de sauna in"
 

Dampend lichaam

Naaktsauna of badpaksauna?
We gaan vaak naar privésauna’s en daar ga ik dan graag naakt de sauna in. Ik ga het liefst naar privésauna’s, niet uit gêne, maar omdat we daar echt weg zijn van alles en iedereen. Ze hebben allebei ook een grote tuin. Dat is aangenaam om onder een mooie sterrenhemel in je blootje in rond te lopen. Met zon’ warm dampend lichaam en het natte gras dat aan je tenen kriebelt, brengt een saunabezoek je zeker in hogere sferen. Bij de publieke sauna’s ben ik eerder geneigd om voor een badpaksauna te kiezen. Niet uit gêne, maar gewoonweg omdat ik geen zin heb om mijn lichaam aan vreemde mensen te tonen, dat vind ik iets persoonlijks. De lichamen van de andere saunagangers zijn ook niet altijd even aangenaam om mee geconfronteerd te worden…
 
Kom je veel leeftijdsgenoten tegen in de sauna?
Meer dan pakweg een jaar geleden. Maar om nu te gaan beweren dat veel jongeren naar de sauna gaan, is nu ook niet waar. Ik denk dat naaktsauna's ze wat tegenhoudt, jongeren zijn soms nog wat onzeker. Maar velen weten niet dat een sauna meestal ook faciliteiten heeft voor badpakgebruikers. Tegenwoordig is er overal wel een saunacenter in de buurt en die geven vaak sterke promoties of bieden cadeaucheques aan. Ik denk dat het een stuk toegankelijker en minder exclusief is geworden dan vroeger. Mensen staan zeer vaak onder hoge stress, eindwerken, beginnende carrières… De ene zal de sportclub zien als een oase van rust, en de andere zal, zoals ik, zal eerder gaan voor een saunabezoek. Mensen zijn zich denk ik ook veel meer bewust van hun lichaam dan vroeger. Het is ook vrij populair in mijn vriendenkring.
 
Is het budgetvriendelijk?
De publieke sauna’s vallen goed mee qua prijs. Daar betaal je gemiddeld 20 à 30 euro per persoon voor een hele dag. De privésauna’s zijn veel duurder. Dan spreken we over een gemiddelde van ongeveer 60 à 65 euro voor vier uur. Het voordeel daarvan is wel dat je het hele complex voor jezelf hebt.
 

Ontspannend

Zijn er bepaalde tijdstippen, zoals de examenperiode, waar een sauna rust kan bieden?
Absoluut, wanneer een stressperiode haar hoogtepunt bereikt, zal ik sneller een afspraak maken dan wanneer ik rustig ben. Dan heb ik echt nood aan ontspanning en geniet ik er des te meer van. Ook tijdens de blok kan een saunabezoek soelaas brengen. Ik ben aan het verbouwen, en dat brengt ook behoorlijk wat stress met zich mee. Er ligt nog een cadeaubon in de kast, die zal er binnenkort wel uit komen.
 
Raad je het andere studenten aan?
Absoluut! Het ontspant de spieren, lost de stressknopen in je lichaam op en het is heerlijk rustig. Anderzijds kan ik me wel inbeelden dat er mensen zijn die het maar niets vinden, in een hok gaan zitten waarin het zo’n 90° warm kan zijn, en dan daarna even doodleuk koud water over je heen gieten. Ik denk dat het iets is wat je eerst moet proberen om te weten of het iets voor jou is.
 

​De sauna gezond? Absoluut!

Wist je dat een saunabezoek gezond en wel is voor ons lichaam? Een sauna of een stoombad is een ideale gelegenheid om niet alleen je gezicht, maar meteen je hele lichaam schoon te maken. In de sauna gaan de poriën wijd open en het vuil dat er diep in zit, gaat er uit.
 
 
Meer saunaweetjes ontdek je op www.gezondweb.be