Skip Navigation LinksHome»Dossier»Body & Mind»Interview Aster Nzeyimana

 Interview Aster Nzeyimana

Het gaat hard voor Aster Nzeyimana, het nieuwe sportanker van Het Journaal op Eén. Na gepresenteerd te hebben bij de jongerenzender MNM, heeft hij al op 22-jarige leeftijd zijn droomjob te pakken. Een gesprek.

Dag Aster! Zo jong en al best een indrukwekkende carrière achter de rug. Hoe is dat in zijn werk gegaan?
“Ik ben binnen geraakt bij MNM via Urgent.fm, de studentenradio van UGent, en daar ben ik geraakt door een pleitoefening te doen tijdens mijn studie rechten. Een assistent die me hoorde praatten,  vroeg of ik geen interesse had om iets te doen in de media. Het idee was eerder al bij mij opgekomen dus ik ben ervoor gegaan. Na enkele maanden bij Urgent heb ik dan de kans gekregen om te presenteren bij MNM, waar ik aan de slag ben sinds 2014. Ik was echter altijd al gefascineerd door sport en nu heb ik ook de kans gekregen om daarmee verder te gaan als sportanker.”

Je hebt zelf ook nog voetbal gespeeld. In welke sporten ben je nog geïnteresseerd?
“Voetbal is altijd al een grote passie geweest, maar ik heb ook nog gekoerst en ik ga ook regelmatig tennissen. Een sport die ik echt haat om te doen, is lopen. Daarnaast volg ik ook de basketbalcompetitie, dat vind ik altijd enorm fascineren en entertainend om naar te kijken. Maar voetbal zal er altijd ver bovenuit steken.” 

Je studeert nog steeds rechten en je hebt ook die richting bewust gekozen. Als je al zolang geïnteresseerd was in de media, waarom heb je niet meteen voor een studie in die richting gekozen?
“Omdat ik niet denk dat dergelijke studierichtingen de beste basis zijn om een goede journalist te worden. Enerzijds omdat het een vrij eenzijdig diploma is, anderzijds omdat ik vind dat de betere journalisten ook een bredere kennis hebben en dan biedt een universitaire richting zoals rechten  meer kansen. Ik was taalvaardig en geïnteresseerd in logica en geschiedenis. Dan kom je snel uit bij de studie rechten. Ik vind het niet altijd even interessant, maar ik zou nu wel graag dat diploma hebben. Zou ik het een tweede keer doen? Misschien niet, nu dat ik weet welke kansen ik in de media gekregen heb.”

Heb je een voorkeur voor tv of radio?
“Dat is altijd een lastige vraag. Ik vind beiden op hun eigen manier superleuk, maar de voorkeur gaat toch net iets meer uit naar werken voor televisie. “

Heb je al negatieve reacties gehad nu steeds meer mensen je kennen?
“Nee, eigenlijk niet. Af en toe heeft er iemand kritiek op een item dat we gebracht hebben, maar dat is normaal. Ik heb voorlopig (en hopelijk blijft dat zo) nog geen persoonlijke negatieve reacties gekregen op mijn werk. Daarom vind ik sociale media zo geweldig, het is heel leuk om op die manier met mijn fans in contact te komen.”

Wie wil je zeker nog eens interviewen?
“Usain Bolt of Mark Cavendish. Of een bekende voetballer zoals Christiano Ronaldo.”

Over Ronaldo gesproken. Waarom was er zoveel haat voor hem tijdens het afgelopen EK voetbal?
“Het is een beetje bon ton om Ronaldo te haten. Iedereen doet het, dus mensen gaan daar snel mee in mee. Er zijn uiteraard wel enkele redenen waarom het zo makkelijk is om hem niet sympathiek te vinden. Zo komt hij snel arrogant over op het veld omdat hij er alles aan doet om te winnen en dat wordt hem meestal niet in dank afgenomen. Bij mensen die hem niet goed kennen of die niet weten hoe het is om zo competitief te zijn, is hij niet zo geliefd. Als je echter zelf hebt gevoetbald of je weet hoe het is om in zo’n match te zitten, dan begrijp je zijn gedrag wel. Daarbij komt ook dat hij heel goed is en dat lokt dan vaak jaloezie uit. Wat veel mensen niet weten is dat hij veel goede doelen steunt (veel meer dan andere voetballers), dat hij al veel gedaan heeft voor zijn thuisland Madeira en dat hij nog nooit veroordeeld werd voor fraude. Het is jammer dat mensen zo snel een negatief beeld van iemand kunnen hebben, maar ik heb wel de indruk dat de sympathie voor hem weer wat is gestegen sinds het EK.”

Om af te sluiten. Wat staat nog op jouw bucketlist op carrièrevlak?
“Ik zou graag ooit schrijven voor een kwaliteitskrant over voetbal en sport. Ik vind namelijk dat de schrijvende pers ook zijn charme heeft, al hou ik (voorlopig) toch iets meer van de adrenaline die samenhangt met presenteren op televisie en radio.”

​Renske De Maesschalck