Skip Navigation LinksHome»Dossier»Lekker normaal»Interview Loïc Van Impe af en toe moet het kunnen om te zondigen

 Interview Loïc Van Impe af en toe moet het kunnen om te zondigen

Niet alle beroemdheden zijn filmsterren, zangers of voetballers. Maak kennis met Loïc Van Impe (24), een jong opkomend kooktalent. Met zijn toegankelijke en snelle gerechtjes, die hij deelt op sociale media, zijn we ervan overtuigd dat ‘Lekker normaal’ helemaal zijn ding is. Dat hij geen Jeroen Meus is, deert hem niet. 

Hoe ben je gestart als hobbykok?

Mijn beide ouders zijn kok, dus de interesse was er al van op jonge leeftijd. Bovendien hebben we thuis een traiteurszaak, daar mocht ik ook al van kleins af aan helpen: groentjes schillen, afwas doen … Zo is dat uitgegroeid tot mijn grootste passie samen met sport. Je kan dus wel stellen dat koken altijd heel prominent aanwezig was. 

Wat is voor jou ‘lekker normaal’ eten? 

Als je een heerlijk gerecht samenstelt met verse ingrediënten, vanzelfsprekend moet je er ook wat moeite in steken. Wie eet er nu graag een steak die geheel doorbakken is tot een taaie schoenzool? (lacht) Dat gaat nooit lekker zijn. Als je respect hebt voor je product en vers kookt, dan is alles ‘lekker normaal’ en evenwichtig.


Je maakt zelf eenvoudige, gezonde gerechten die wij bestempelen als ‘lekker normaal’. Maar hierdoor lijkt het alsof je geen guilty pleasures hebt. Klopt dat?

Natuurlijk niet! Wie eet er nu altijd gezond? Zoiets zeggen is ongelofelijk hypocriet. Gezond eten is fijn, maar af en toe moet het kunnen om eens te zondigen.  Vorige week ben ik nog met mijn vriendin in de PizzaHut gaan eten, dat was echt al heel lang geleden voor mij (zijn vriendin had dit nog nooit gedaan, red.). Nog zo’n leuke: een goeie lekkere kebab na het uitgaan, dat moet toch kunnen? Maar mijn grootste guilty pleasure is ongetwijfeld vissticks! Een doos van 15 stuks? Kinderspel! Dat eet ik in één trek op samen met diepvriesspinazie. Heerlijk is dat.

Als doelgroep koos je voor studenten, niet de eenvoudigste doelgroep. Waarom maakte je die keuze? 

Toen ik samen met een vriend van mij startte, was ik zelf nog student. Hij deed het camerawerk en ik de montage. Vanzelfsprekend kozen we om dan gerechten te maken voor onze leeftijdsgenoten. Het klopte gewoon niet om gerechten te maken voor gezinnen. De studentenwereld lag nog veel te dicht bij me. 

Is het een doel van jou om jongeren te helpen gezonder te eten en te koken?

Gezond vind ik altijd moeilijk, ik verkies eigenlijk het woord ‘evenwichtig’. Afwisselend dus. Het moet dus zeker kunnen om eens een ongezonder gerecht te maken, dat is toch ook lekker en bovendien ‘lekker normaal’. Als ik er echt een doel op moet plakken dan zou ik niet zeggen dat ik de studenten bewuster wil maken van voeding maar wél bewuster van het omgaan met voeding. Kooktechnieken, seizoensgebonden, weten waar je product vandaan komt … 

Hoe oud is je doelgroep specifiek?

Meer dan de helft van mijn bereik is tussen 17 en 24 jaar. Maar slechts een heel klein deel is jonger dan 17. Volgens mij komt dat omdat ze nog niet zo zelfstandig zijn op die leeftijd. Jongeren die op kot zitten, moeten wel voor zichzelf zorgen en daar komt dus ook koken bij kijken. Die jongeren komen dan bij mij terecht, omdat ze geen saai kookboek willen lezen, maar visueel willen zien hoe je moet koken.

Zijn jongeren volgens jou bezig met gezonde, evenwichtige voeding? 

Dat contrast is volgens mij heel groot. Ze zijn er net heel veel mee bezig of net niet. Een grijze zone daartussen lijkt me onbestaande. Met sociale media bereik ik bovendien heel wat jongeren die net niet bezig zijn met voeding en koken. Omdat vrienden elkaar taggen, waardoor er een heel netwerk ontstaat dat ik hopelijk nog kan vergroten. 

Als je voor jezelf kookt, ga je dan meer gezonde gerechten klaarmaken? 

Ja, vooral omdat je meer kennis van ingrediënten vergaard. Door die kennis kan je trouwens ook veel lekkerder koken. In de week eet ik trouwens voor 80% vegetarisch. Niet alleen omdat ik graag groenten eet, maar ook omdat het goedkope supermarktvlees niet lekker is. Ik verkies dan één keer per week een duurder stuk vlees. Ik eet ook veel meer seizoensgebonden sinds ik er zelf bewust mee bezig ben. Dat is gewoon een logische stap.

Overal noemen ze je de nieuwe Jeroen Meus? Hoe zie jij dat zelf?

Waarom moet je altijd vergeleken worden met iemand? Ik vind dat raar. Jeroen heeft zijn eigen wereld en programma’s. Ik kook voor een heel andere doelgroep en hou ook rekening met de noden van deze doelgroep. Veel gelijkenissen met Jeroen heb ik dus niet, ik sta meer voor snel, efficiënt, lekker en evenwichtig koken. Als dat met een microgolfoven is, so be it. 

Om af te sluiten hebben we nog enkele leuke vraagjes.

Eet je frieten met bestek of handen? Handen.
Appel met of zonder schil? Met!
Soep gemixt of met brokken? Dat hangt van de soep af.
Drink je melk uit een fles of glas? Ik drink geen melk.
Vouw je je boterham dubbel of leg je er eentje bij op? Ik eet weinig boterhammen maar ik denk eerder dubbel.
Yoghurtdeksel aflikken of lepelen? Sowieso likken!

Voor de lekkerste én gezondste recepten: www.lekkernormaal.be​​​


Tekst: Peter Seijnhaeve
Foto's: Jan Matthys
​​