Skip Navigation LinksHome»Dossier»Lekker normaal»Music Mania: Wally treedt uit de schaduw van Tourist LeMC

 Music Mania: Wally treedt uit de schaduw van Tourist LeMC

Lekker normaal volstaat voor Wally. Geen gemaakte poses of blits imago voor deze Antwerpse dertiger. Euh, Wally wie? Je weet wel, de zanger-gitarist met het onafscheidelijke mutsje die aan de zijde van Tourist LeMC de hit Horizon zingt en sinds zijn opgemerkte solodebuut Misère op eigen benen staat.

‘t Is al lang verlejen tijd / Da kik als kind docht da ‘k kost tovere’. Het is Wally, de zanger-gitarist met het onafscheidelijke mutsje, die dat melancholisch meezingrefrein van Horizon voor zijn rekening neemt. Die platina hit van Tourist LeMC heeft in 2016 twintig weken de Ultratop aangevoerd. Een betere springplank voor een eigen carrière kan een artiest zich nauwelijks wensen. 
Wally ondervindt het met zijn eerste solosingle Misère. Dat ingetogen liedje werd eerder dit jaar prompt door Studio Brussel tot Hotshot en door Radio 1 tot VoxTip gebombardeerd. “Die aandacht overvalt me wel een beetje”, zegt de Antwerpenaar, die vader van twee kleine dochters is en halftijds werkt op de servicedesk van een bedrijf dat omvormers voor zonnepanelen maakt. Een verbluffend normale kerel, niet?

“Dit is geen alter ego waar ik mij achter verstop”


Volgens je paspoort heet je Wouter Immers. Waar komt Wally vandaan?

Wally: “Dat is onder vrienden al bijna twintig jaar mijn bijnaam. Ik heb lang gezongen in Wahwahsda, een groep die reggae-hiphop speelde. Toen noemden ze mij Spiritually Wally, geleend uit een tekst van een nummer van reggaezanger Patrice. Omdat veel mensen dat te moeilijk vinden om uit te spreken, is het tot Wally herleid. Ik gebruik die naam nu ook maar omdat die dankzij Horizon al een beetje bekend is. Wally is geen alter ego waar ik mij achter verstop. Er is geen verschil met wie ik ben.”

Sterallures lijken jou inderdaad vreemd. Je komt heel nuchter over. 

Wally: “Ik moet wel. Veel artiesten dromen ervan om snel een hit te scoren en binnen te zijn. Zo werkt het niet. Zeker in dit kleine België probeer je best voor een carrière te gaan en jezelf zo lang mogelijk rendabel te maken. Ik heb helemaal geen imago of speel geen typetje. Wat ik zing, zijn dingen die iedereen meemaakt en waar ik bij stilsta. Niets is verzonnen.” 
“Vroeger zong ik in het Engels, nu in het Nederlands. Zo komt alles rechtstreeks bij de mensen binnen. Daardoor kunnen ze makkelijker naar diepere niveaus in de teksten gaan zoeken. Dat bevalt me wel. Ik hou niet van te simpel voorgeschotelde teksten. Mensen moeten zich niet noodzakelijk inleven in wat ik vertel. Iedereen mag er uithalen wat hij wil en dat op zichzelf toepassen.”

Bij Tourist LeMC ervaar je vast wat bekendheid met zich meebrengt. Sta je stil bij de nevenverschijnselen?

Wally: “Ja, en daarbij is Johannes (Faes, alias Tourist LeMC, red.) voor mij een heel goed voorbeeld. Hij toont dat je als artiest het best zoveel mogelijk in het echte leven blijft staan. Anders maak je niets meer mee waaruit je inspiratie kunt halen. Dat heb ik van hem geleerd. Johannes is totaal niet veranderd sinds hij bekend is geworden. Dat heeft hij in mijn ogen heel goed gedaan.”
Wat vindt hij van Misère?
Wally: “Hij kent het al van voor ik er een tekst bij had. Eerst wou Johannes er zelf iets mee doen. Dat was voor mij een goede motivatie om eraan door te werken. Aanvankelijk twijfelde ik, omdat de gitaarakkoorden me iets te triestig klonken. Nu ben ik blij met wat het is geworden. Niet iedereen vindt Misère goed, hoor. Sommigen noemen het een zaagnummer. Het laat alleszins niemand onverschillig.”
“Tussen alle nummers die ik nu heb, is Misère de vreemde eend in de bijt, omdat het veruit het rustigste is. Het album, dat ergens in de loop van dit jaar uitkomt, wordt een toffe mix van stijlen. Er zit wat hiphop in, maar ook reggae en zelfs grunge. Door die variatie wordt de plaat iets unieks, denk ik. Ik hoop er mensen mee te kunnen verrassen.”
 
 Tekst: Gunter Jacobs / Foto: rechtenvrij