Skip Navigation LinksHome»Dossier»Liefde»Passie voor het buitenland

 Passie voor het buitenland

Fabian trok naar Macedonië voor een uitwisseling van een jaar. Een verhaal over twaalf maanden werken en wonen in het China van Europa.


“Enkele jaren geleden had ik een droom. Net zoals vele leeftijdsgenoten wilde ik naar het buitenland trekken. Het bleef helaas bij een droom, want ik had geen middelen en eigenlijk durfde is ook niet. ‘Is dat wel iets voor mij?’ of ‘Ga ik dat wel aankunnen?’, het zijn maar enkele ideeën die door mijn hoofd raasden. Toch besliste ik twee jaar geleden om het onbekende in te stappen. Ik was met de JOETZ vzw op uitwisseling geweest en mijn voorkeur was blijven hangen bij Macedonië. ‘Huh, waar ligt da?’ of ‘Wat ga je daar zoeken?’ was de reactie van heel wat mensen.”

 

Angsten overwinnen


“Wat me uiteindelijk de stap heeft doen zetten? Ik was in Skopje geweest, een futuristische stad met talloze standbeelden die tegelijk een heel historische look had. Die stad was op één jaar tijd enorm veranderd en dat boeide me enorm. Ik merkte ook bij mijn vrienden dat zij dezelfde angsten hadden - en nog steeds hebben - bij het idee om in het buitenland te werken en te leven. Ik begon daarom aan een avontuur als vrijwilliger bij Youth Center CreACTive in Kavadarci, dat is een stadje in het zuiden van Macedonië, op een peulenschil van Griekenland. Ik had al heel wat gelezen over vrijwilligerswerk en vooral dat het altijd zo duur is. Gelukkig was dat nu niet het geval. Toen ik op de website van JOETZ stuitte, las ik dat je eigenlijk zelf nauwelijks kosten hebt bij een avontuur als vrijwilliger in de European Voluntary Service (EVS). Ik geloofde mijn eigen ogen niet en stuurde een mailtje om toch eerst wat meer informatie te krijgen. Het bleek echt waar. ‘Ongeloofwaardig’, dacht ik eerst, want ‘zoiets is veel te mooi om waar te zijn’. Na de administratieve afhandeling, die toch wel enige tijd in beslag neemt, stond ik in Brussel te wachten op een vliegtuig dat mij via Ljubljana naar Skopje zou brengen. Een droom was begonnen: Здраво Македонија! (zdravo makedonija – Hallo Macedonië)!”


Cultuurshock


“Het leven in Macedonië is totaal anders dan in België. Eigenlijk is Macedonië even futuristisch als de verhalen die je over China hoort. Vooral Skopje is heel bizar zoals je eerder al kon lezen, maar er is meer. Paarden of ezels die langs de kant van de rivier lopen in het midden van de stad, overal straathonden,… Dit is maar een fractie van de eigenaardigheden en soms zelf cultuurshocks die je opdoet in het land van rakija, kafanamuziek en Aleksander de Grote. Je moet natuurlijk de tijd nemen om je te integreren. Dat is niet gemakkelijk, maar dat is net deel van de hele buitenlandervaring. Je gaat niet naar het buitenland als je houdt van routine en een veilig leven. Vooral de taal is even wennen. Het Macedonisch is een taal uit het Cyrillisch alfabet. Voor mensen die hier niet mee vertrouwd zijn: het Russische alfabet komt ook uit het Cyrillisch.”


Voor geen geld naar het buitenland


“Leven in een vreemd land als vrijwilliger geeft je een beter zicht op wie jij nu eigenlijk bent, waar je goed in bent, wat je kan verbeteren en wat je daarna wilt. Een EVS doen is dan ook ideaal na het afstuderen of als je nood hebt aan een break of een switch. Het daagt je ook uit om aan jezelf te sleutelen. Je leeft en werkt in principe samen met dezelfde mensen. Dat was toch zo in mijn geval en dat maakte het ook veel intenser en leerrijker. Je leert jezelf kennen, je leert omgaan met jongeren uit heel Europa (en soms ook daarbuiten, als je bijvoorbeeld kan samenwerken met Peace Corps-volunteers uit de VS). EVS is een geweldige manier om vrienden te maken over de hele wereld. Naast als dat vrijwilligerswerk heb je namelijk ook tijd om te exploreren en te reizen. Dat kan je doen met andere EVS-vrijwilligers, maar bijvoorbeeld ook alleen liften door Europa is een leuke manier van reizen.”

Kader


Op uitwisseling met JOETZ vzw?

Wil jij nu ook op een buitenlands avontuur vertrekken? Surf dan naar www.gaeensvreemd.be en ontdek ons volledig buitenlands aanbod.

 

Renske De Maesschalck