Skip Navigation LinksHome»Dossier»Nostalgie»Hicham Moujtahid: een blik in het leven van een wereldkampioen

 Hicham Moujtahid: een blik in het leven van een wereldkampioen

ZAP sprak met Hicham Moujtahid (26), professioneel thaibokser met reeds heel wat palmares op zijn naam. De Belg met Algerijnse roots schopte het van Vlaams kampioen 2008 tot wereldkampioen in 2013. Ziehier zijn verhaal.

Tekst: Matteo Déom

Hoe ben je met thaiboks gestart en hoe komt het dat je nu zo ver bent geraakt?
Wel, ik was altijd geïnteresseerd in aikido en vechtsport in het algemeen. Een vriend overtuigde mij op 13-jarige leeftijd om mee naar Defcross te gaan, een vechtsportclub. Nadat ik met traditionele Engelse boks gestart was, vond ik twee maanden later mijn liefde voor thaiboksen.
Vanaf dan ging het allemaal heel snel. Ik had veel talent en voordat ik het wist, stond ik in de ring voor een officieel gevecht. Na 6 van de 8 overwinningen in de B-klasse te behalen, werd het tijd om me aan een gevecht in de A-klasse te wagen. Na drie jaar in de A-klasse in Genk te vechten ben ik dichter bij huis gaan trainen bij Valon in Schaarbeek waar ik nu ondertussen 5 jaar vecht.

Hoe combineerde je dit dan met school?
Dit was zeer moeilijk maar ik heb altijd het belang van een diploma ingezien om mijn toekomst te garanderen. Ik hield dezelfde mentaliteit op school als in de ring, met name doorvechten en niet opgeven. Wat ik mij ook nog zeer goed van het middelbaar onderwijs herinner is dat ik altijd zeer ongezonde broodjes at (lacht) wat nu helemaal niet meer het geval is.

Je voedingspatroon is dus gezonder geworden sinds je op topniveau sport?
Inderdaad. Een gezonde voeding verbetert namelijk het functioneren van je lichaam in het algemeen. Vanaf het moment dat ik een diëtist nam en de juiste voeding consumeerde, leerde ik de grenzen van mijn eigen lichaam pas echt kennen. Zowel in het dagelijks leven, als op de trainingen en in de ring kon ik veel meer uit mijn lichaam halen. Mijn energie is optimaal verdeeld en mijn recuperatie is veel beter. Dit is absoluut noodzakelijk om op het hoogste niveau te presteren.

Naast voeding is natuurlijk training ook heel erg belangrijk. Welke trainingen doe je allemaal?
Op mezelf ga ik 1 keer zwemmen en 1 keer lopen per week. Het grootste deel van de trainingen bestaat uit thaiboks, maar uithouding en kracht is zeker even belangrijk alsook de recuperatie die je je lichaam moet geven om ervan het beste wapen te maken. Voor een nog beter herstel ga ik soms naar de kinesist en train ik thuis ook zowel op mijn lenigheid en flexibiliteit als coördinatie en stabiliteit. 

Je hebt ondertussen ook al heel wat bereikt, waaronder ook de wereldtitel in thaiboks op -63 kg. Hoe blik je daarop terug?
Het was een grote ontlading van al die jaren af te zien. Na zoveel energie erin gestoken te hebben, werd mijn droom uiteindelijk werkelijkheid. Dit was de start van mijn internationale parcours. Vier maanden na mijn wereldtitel deed ik al mee met de top in de K1-wereld in Japan waar ik al dadelijk tegen de nummer 1 uit Japan geloot werd. Na een harde partij verloor ik uiteindelijk nipt op punten. Hier kon ik het natuurlijk niet bij laten en dit wakkerde mijn competitiegevoel nog meer aan. 

Na Japan heb ik al mijn wedstrijden in Frankrijk namelijk gedomineerd. Ik vocht op 2 jaar 8 gevechten en won ze allemaal met voorsprong. Daarna werd thaiboks ook groter in China waar ik op 24-jarige leeftijd mijn debuut maakte. Op 2 jaar heb ik 3 van de 4 gevechten in China gedomineerd waar ik uiteindelijk in een kwalificatietornooi het onderspit in de finale tegen een Zuid-Afrikaan moest delven. Ik was beter maar maakte een fout die me de finale kostte. Dit kon ik moeilijk verteren waardoor ik direct nog harder ging trainen voor de nummer 1 plaats op de wereld. Ik sloot mijn jaar uiteindelijk af met een overwinning in een 4-mans kwalificatietornooi op de World Cup in Frankrijk. Hierdoor verzekerde ik een plaats voor de finale in oktober met de andere 3 beste vechters in Europa op -63 kg. 

Heb je nog doelstellingen voor de toekomst?
Deze winning flow aanhouden tot het einde van mijn carrière en blessurevrij blijven. Daarnaast wil ik ook graag een rematch tegen de vechters van wie ik verloren heb om erkend te worden als één van de beste thaiboksers.