Skip Navigation LinksHome»Dossier»Nostalgie»Music Mania: Coely wil met haar muziek de wereld zien

 Music Mania: Coely wil met haar muziek de wereld zien

Enige wanderlust is Coely niet vreemd. De 23-jarige Antwerpse zangeres/female mc met Congolese roots wil dolgraag de wereld zien. Nu ze haar langverwachte debuutalbum ‘Different Waters’ heeft gelanceerd, gelooft Coely er rotsvast in dat het haar ook gaat lukken. “I’m ready for the top of my life”, zingt ze.

Dankzij mijn muziek zie ik dus wel een stuk van de wereld.​

In een vliegtuig had Coely nog nooit gezeten, tot voetballer Vincent Kompany grote fan bleek te zijn. De Rode Duivel en Manchester City-speler stuurde de toen 18-jarige zangeres tickets om over te vliegen en een wedstrijd bij te wonen. Van een originele luchtdoop gesproken! “Vincent had toevallig mijn videoclip gezien en was er helemaal weg van. Ik heb de kans gekregen om met hem in Manchester van gedachten te wisselen. Blij dat ik hem heb kunnen ontmoeten”.
Op dat moment zit ze nog in klas 6 Verkoop van het Sint-Lievenscollege in Antwerpen. Vijf jaar later ziet haar leven er behoorlijk anders uit. Met ‘Ain’t Chasing Pavements’, ‘Don’t Care’ en ‘Wake Up Call’ heeft Coely inmiddels enkele hits gescoord. Na voorprogramma’s voor internationale supersterren als Snoop Dogg, Kendrick Lamar en Kanye West gaat ze nu voluit voor haar artistieke carrière. Dat Coely ondertussen een flink stuk van de wereld ziet, vindt ze mooi meegenomen. 

Veel van je leeftijdgenoten studeren af en gaan vervolgens een jaar op wereldreis voor ze werk zoeken. Jaloers?
COELY: “Nee, aangezien ik als muzikant ook de tijd kan nemen om op vakantie te gaan. Dat is me tot nog toe al goed gelukt. Ik vind het ook leuk om naar andere landen te gaan. Als muzikante ben ik niet alleen al in buurlanden als Frankrijk en Duitsland geweest, maar ook op zotte bestemmingen als La Réunion en Japan. Dankzij mijn muziek zie ik dus wel een stuk van de wereld. Al is dat dan op een andere manier, ik vind het wel cool. Als ik in het buitenland ben, neem ik ook wel de tijd om die streken te bezoeken.”

Voetballer Vincent Kompany bl​eek een grote fan te zijn.​

Amerika prijkt nog niet op je lijstje. Eerder dit jaar mocht je wegens een verkeerd visum het land niet in om op het SXSW Festival in Austin, Texas te gaan optreden. Blijft Amerika het beloofde land voor jouw muziek?
COELY: “Ik wil overal graag doorbreken en in veel landen mijn stempel drukken. Maar ik ben nu eenmaal met de muziek van Amerikaanse artiesten opgegroeid. Daarom wilde ik er altijd al eens graag naartoe; om de cultuur van hun land te beleven en te zien hoe het er daar aan toegaat. Niet voor niets is New York een bestemming die iedereen hoog op zijn lijstje van te bezoeken steden heeft staan. Dat ik zelf de kans heb gekregen om in Amerika op te treden, vond ik al super. Hopelijk lukt het me later wel.”

Je hebt Congolese roots. Spreekt Afrika jou aan?
COELY: “Tuurlijk. Alleen is dat continent iets voor als wat ik ouder ben en beter weet hoe het er daar aan toegaat. In Congo ben ik nog nooit geweest. Dat land staat echt bovenaan mijn lijstje. Gewoon om te bezoeken, maar mocht ik daar de kans krijgen om iets met mijn muziek te doen, dan zou dat natuurlijk nog mooier zijn. Stromae heeft het gedaan. Cool, toch?! Ik ben ook wel realistisch en blijf geduldig. Niet alles moet onmiddellijk gebeuren. Ik leef van dag tot dag.”

Droom eens luidop. Waar brengt je muziek jou in je wildste dromen?
COELY: “Ik hoop dat ik er zo ver mogelijk mee geraak. Ik heb nog maar één plaat gemaakt. Nu laat ik alles op mij afkomen en geniet ik van alles wat er gebeurt.”

Concerten o.a. 07/07 Brugge (Cactus Festival) en 13/08 Deurne (OLT Rivierenhof). Het album ‘Different Waters’ is uit via Universal. 
 
 
 Tekst: Gunter Jacobs / Foto: Jesse Willems