Skip Navigation LinksHome»Dossier»Vakantie»Festihuts, tipi’s en secret restaurants. Festivals: een luxe?

 Festihuts, tipi’s en secret restaurants. Festivals: een luxe?

Dat de ticketprijzen van festivals exponentieel de hoogte in gaan, is niets nieuw. Maar steeds meer lijken festivals in te spelen op de festivalganger die net iets meer budget heeft. Luxueuze campingformules zijn in geen tijd uitverkocht. Voor een festihut, tipi of lodge betaal je al gauw enkele honderden euro’s. Zijn festivals enkel nog betaalbaar voor luxebeesten?

Tien jaar geleden betaalde je voor vier dagen Rock Werchter 132 euro. Vandaag is dat bedrag 236 euro. Ook Pukkelpop verhoogde jaarlijks zijn prijzen, waardoor een combiticket maar liefst 199 euro kost. Met die prijs sta je enkel op de weide, zonder slaapplaats, eten of drinken. Daar heb je ondertussen ook al een aardig bedrag voor nodig. Tenzij je elk halfuur bekertjes raapt, betaal je voor een cola of een pintje al gauw 2,5 tot 3 euro. Festivalorganisatoren klagen dat ze de prijzen wel moeten opdrijven, omdat de bands torenhoge bedragen vragen voor hun optreden. Sinds de verkoop van platen en cd’s is afgekalfd, moeten artiesten hun inkomsten namelijk vooral uit optredens halen. Toch is er mogelijk nog een andere verklaring, namelijk dat de festivals – en bijgevolg ook hun publiek – veranderd zijn.

Duivenmelkers en Arne Quinze

Festivals zijn niet meer pintjes drinken op de weide en overdag brak op de camping je roes uitslapen. Het moet groter, lijken de organisatoren te zeggen als ze opnieuw een extra podium bouwen. Het succesvolle festival Tomorrowland met zijn feeërieke decor en bloemenmeisjes wist het al langer: ervaring is minstens even belangrijk als de muziek zelf. De festivalganger wil zoveel mogelijk effecten, faciliteiten en extra’s. Er wordt stevig geïnvesteerd in aankleding, comfort en animatie. Zo zet Pukkelpop met Petit Bazar en Salon Fou al jaren in op randanimatie. Vorig jaar werden festivalgangers zoet gehouden met onder andere De Apotheek (die je genas van al je zonden zoals saaiheid) en in Salon Roekoe stuurden enkele duivenmelkers je Pukkelpoppostkaartje de wereld in. En het oog op de festivalweide wil ook wat. Herinner je de brug van Arne Quinze op Tomorrowland nog? Evenals zijn containers op Rock Werchter die door een street artist beschilderd werden? 

En bij sfeer hoort eten, veel eten. De foodtrucks boomen als nooit ervoor. Ook hier zette Tomorrowland de trend. Het festival in Boom staat bekend om zijn culinaire uitspattingen met als hoogtepunt het ‘secret restaurant’  van Sergio Herman waar een tafeltje een slordige 15.000 flappen kost. Op andere festivals mag het iets bescheidener, al is het aanbod met sushi, oesters, steaks of glutenvrij voedsel er stevig op vooruit gegaan.

Slapen in een tipi

Ook de camping is aan een upgrade toe. De festihuts, tipi’s en lodges schieten als paddenstoelen uit de grond. Elk festival biedt naast zijn ‘gewone’ camping een deluxe versie aan.  Zo kan je zoals gewoonlijk voor 20 euro op Rock Werchter op ‘Camping Regular’ je eigen tent opzetten. Op de luxueuze camping ‘The Hive Resort’ kan je een reeds opgezet én ingericht tentje huren. Of een tipi. Of een lodge. Met allerlei activiteiten op de deluxecamping zoals yogasessies en petanque. De pakketten gaan van 210 euro voor een tweepersoonstentje tot 790 euro voor een deluxe lodge, ook weer voor twee personen.

Pukkelpop voorziet op zijn ‘basic’ camping gelegenheid om te fitnessen en pakt ook uit met een ‘Camping Relax’, voor wie ruimte en comfort wil.  En ook daar hangt een prijskaartje aan vast: 100 euro voor een kale tent. Wil je liever een bed met verhoogde vloer, dekens, kasten en elektriciteit, dan betaal je 395 euro per persoon. Zelfs Dour, dat erom bekend staat om helemaal back to basics te zijn, biedt een ‘unieke kampeerervaring voor bezoekers die het graag wat luxueuzer hebben’. De festihuts kosten 360 euro voor 4 personen. Daarvoor krijg je een gezellig houten huisje met stapelbedden. De liefhebbers van gooitenten en scheve campingstoeltjes kunnen nog steeds terecht op de gewone camping.

Van 60 tot 1000 euro per festival

De festivalorganisatoren willen mensen met ‘ietsje meer budget’ ook dat ‘ietsje meer bieden’. En met succes, want zowat alle luxe camping pakketten zijn uitverkocht. De festivalorganisatoren willen inspelen op de noden en wensen van het festivalpubliek, maar welke student kan zoiets betalen? ZAP vroeg aan twee festivalgangers hoeveel geld zij kwijt zijn tijdens een vierdaags festival zoals Rock Werchter, Pukkelpop of Tomorrowland. De totale kost omvat alles van tickets, slaapplaats tot eten, drinken en vervoer. 

Tine (24) besteed tijdens een vierdaags festival zoals Dour ongeveer 60 euro aan eten en drinken. “Met dat bedrag kan ik vier dagen genoeg eten en drinken, zelfs wat pintjes kopen op de weide of een frietje eten (frietjes zijn vaak het goedkoopst, de andere gerechten zijn veel duurder). De maaltijden zijn dan heel eentonig en niet echt gezond, maar voor die paar dagen vind ik dat niet erg. Verder kook ik op de camping met eten dat gekocht heb in de winkel en probeer ik drank mee te smokkelen op de weide.” 

Kiran (28) heeft al zowat elk Belgisch festival bezocht en geeft dan makkelijk 750 tot 1000 euro per festival uit. “Ik besteed het meeste geld aan eten en drinken. Ik kies er voor om meer geld uit te geven, meer luxe te hebben en daardoor ook mijn festivalervaring te verbeteren. Zo neem ik nooit eten mee naar de camping, ik ga meestal iets eten net naast de weide in de plaatselijke restaurants of op de weide als het aanbod degelijk is. Op dat vlak is het aanbod op Tomorrowland heel goed, je kan gewoon op het terrein in een restaurant gaan eten. We drinken ook meestal sterke drank op de weide, dus dan zit je al snel aan 10 euro voor één drankje en dat vier dagen lang. Dat loopt op.” 

Tekst: Renske De Maesschalck en Louiza De Vos