Skip Navigation LinksHome»Dossier»Wanderlust»Aan leerkrachten durven jongeren niet alles vragen

 Aan leerkrachten durven jongeren niet alles vragen

Vrijwilligerswerk doen op school, kan dat? Ja hoor. Dennis Konings (25) geeft voor JOETZ al bijna 6 jaar seksuele voorlichting in scholen. Dat combineert hij met zijn studies Socio-cultureel werk en Technoloog medische beeldvorming. ‘Wat is het verschil tussen een eeneiige en een twee-eiige tweeling?’, maar ook ‘Kan je zwanger worden door te kussen?’ of ‘Mag je 2 condooms over elkaar gebruiken?’. Onverwachte vragen en grappige momenten: het hoort er allemaal bij. 
Tekst: Sarah Pardon 
Foto’s: Kevin Hensels

Hoe ben je erop gekomen om vrijwilligerswerk te doen in scholen? 
“Ik werkte als animator voor JOETZ. Ik vroeg mij af wat ik nog allemaal kon doen behalve animator zijn. Toen heb ik mij ingeschreven voor het opleidingsweekend van de Healthies. Healthies zijn vrijwilligers bij JOETZ die onder andere vormingen geven op school. Ik ben ermee begonnen tijdens mijn 1ste jaar als student.” 

Hoe zien de vormingen eruit? Aan wie geef je ze?
“Ik geef vormingen aan de laatste graad van lagere scholen en aan de 1ste en 2de graad van middelbare scholen. Dat doe ik telkens met aangepaste pakketten. Het accent van de voorlichting hangt af van de leeftijd van de doelgroep. In de lagere school komt bijvoorbeeld de ontwikkeling van het lichaam meer aan bod. In de middelbare school gaan we meer in op thema’s zoals soa’s of veilig vrijen. Het is ook belangrijk om jongeren bewust te maken van seksuele relaties en genderidentiteit. Die onderwerpen maken we bespreekbaar. We polsen ook bij de leerlingen met welke vragen ze zitten en bouwen daar op voort.” 

Wat zijn de voordelen van vrijwilligerswerk op school? 
“Eigenlijk ben ik er niet aan begonnen met de bedoeling om vrijwilligerswerk op een school te doen. Het behoorde gewoon tot mijn taken als Healthie. Het voordeel van vrijwilligerswerk op school? Het is gigantisch leuk om daar te staan als iemand die de leerlingen kunnen vertrouwen. Aan een leerkracht durven jongeren niet alles te vragen. Voor hen ben ik niet meneer of mevrouw, maar een persoon van buitenaf. De sfeer is veel informeler. En je leert er zelf ook enorm veel van.” 

Hoe plan je alles in? Hoe bereid je je voor op een schooljaar?
“Het academiejaar laat toe dat ik tijdens de week vrije momenten heb om vormingen te geven. Zo kan ik les hebben in de ochtend en in de namiddag een vorming geven. Als Healthie krijg je eerst een training. Je volgt een opleidingsweekend. Je krijgt niet alleen les in de stof, maar je krijgt ook training in hoe je voor een groep moet staan. Tijdens het schooljaar wordt er ook gekeken wat praktisch haalbaar is en of je beschikbaar bent. De scholen die ik bezoek, liggen allemaal in mijn regio.”

Hoe pak je het aan? Heb je ook tips?
“We spelen in op de vragen die leerlingen zelf stellen. Ze moeten die natuurlijk durven stellen. Om dat gemakkelijker te laten verlopen, vragen we aan de leerkracht om naar buiten te gaan. Dan worden de leerlingen vanzelf wat losser. Een belangrijke tip: voel je goed om voor een groep te staan.”
Meer informatie? Zin om zelf aan de slag te gaan als Healthie? Surf naar
www.joetz.be.