Skip Navigation LinksHome»Santee»JOETZ Foodz»Vol-au-vent op grootmoederswijze

 Vol-au-vent op grootmoederswijze

Een lekkere vol-au-vent op grootmoeders wijze, hoe begin je daar aan? Zo dachten ook Melissa en Cleo, vrijwilligers bij Joetz. Daarom belden ze aan bij Christine in Maarkedal. Zij is voorzitster van S-Plus Oudenaarde en  gaf 30 jaar lang kookles bij CVO Gent. Met deze tips & tricks van 3 keukenwonders, maak je een vol-au-vent om vingers van af te likken. Ideaal voor lekkerbekken die niet graag afwassen, want we maken maar 2 potten vuil!

Na een gezellige rit met het Joetz-busje door het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen, treffen we Christine in de tuin aan met hond Kasper. De hoeve verbergt binnenin een geweldig mooie gerenoveerde keuken. De stijl van de keuken staat Cleo en Melissa meteen aan en ze wanen zich al in de kookstudio van Dagelijkse Kost. Waar blijft Jeroen Meus? 
Met trots laden we de ‘Lekker Normaal’-shopper uit en stallen we al onze boodschappen uit op het aanrecht. Melissa en Cleo zijn klaar om te beginnen! Of toch bijna… Voor ze beginnen snel nog even de handen wassen.

Ingrediënten voor 4 personen

1 braadkip
100 g boter
100 g bloem 
Zakje soepgroenten van ongeveer 350 g
½ kg witte paddenstoelen
250 g gemengd gehakt
Chapelure of broodkruimels
1 ei

Stap-voor-stap

1. Vul een grote kookpot met het zakje soepgroenten en 2l water. Breng dit aan de kook met wat peper en zout, laurier en tijm. Dit is de basis voor de bouillon.
1. Spoel de binnenkant van de braadkip met wat water, zo komt er straks geen schuim op de bouillon. 
2. Eens het water met de soepgroenten kookt mag je de hele braadkip toevoegen en  een dik half uur laten meekoken.
3. Meng het gehakt met een eierdooier en enkele eetlepels chapelure of broodkruimels. Kneed alles goed onder elkaar en rol kleine balletjes.
4. Haal de kip uit de pot en zeef de soepgroenten uit de bouillon. De soepgroenten kunnen we verder niet meer gebruiken.
5. Neem een 2de pot voor de saus. De basis van de saus is net zoals bij bechamelsaus: een roux. Laat 100g boter smelten in de pot en meng er 100g bloem doorheen. Laat dit even bakken.  
6. Voeg 1 liter bouillon toe aan de roux en roer goed tot een egale saus. Blijf roeren tot de saus dikt en bindt. 
7. In de rest  van de bouillon koken we de balletjes. Als ze komen bovendrijven zijn ze klaar en kunnen ze bij de saus.
8. Snij de champignons in stukjes, bak ze even in de pan met wat boter tot ze kleuren en laat ze verder garen in de saus. 
9. De kip heeft wat kunnen afkoelen en nu kan je het vlees van de botjes halen. De vellen en de beentjes mogen weg, de grote stukken vlees snij je in kleine stukjes. Voeg de stukjes kip toe aan de saus. 
10. Nog even afkruiden met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat. 
Met of zonder videe, met puree en een slaatje of liever met frietjes en appelmoes: deze vol-au vent is klaar om opgediend te worden! Aan tafel!

5 keukentips van Christine

De vol-au-vent krijgt zijn smaakt door de botjes van de braadkip mee te koken in de bouillon. Een droge kippenfilet is wel gemakkelijk maar niet de helft zo lekker!
Was de snijplank waarop je rauwe kip hebt gesneden direct af, zo voorkom je kruisbesmetting.
Chapelure kan je ook makkelijk zelf maken met wat oud, droog brood. Plet het met een deegrol of mix het in een keukenmachine. 
Door de roux even te laten aanbakken zal je geen bloemige smaak in je saus hebben. 
De overschot van de bouillon kan je gebruiken voor een soep.

Tekst: Ella Verhegge
Foto’s: Zoë Riemis