menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Allemaal online: babyboomers vs. digital native

29/06/2020 | Door Fran | Actualiteit

Snel een WhatsApp’je sturen, muziek luisteren via Spotify en 1000 foto’s op je smartphone. Handig toch? Vroeger ging dat allemaal veel anders… was het toen ook beter? Wij vroegen het aan Jana (22), (hoofd)animator en instructor bij JOETZ en Gilbert (66) en Ingrid (68) van S-Plus.

Gilbert: "Vroeger kon je enkel het nieuws volgen op de televisie en radio. Nu heb je 24 uur per dag nieuws via het internet."

Technologie heeft sinds jullie jeugd een steeds grotere plaats ingenomen in het dagelijkse leven. Welke zijn volgens jullie de grootste evoluties?

Gilbert: “De grootste veranderingen zijn er gekomen met de komst van de computer en het internet. Vroeger kon je enkel het nieuws volgen op de televisie en radio. Nu heb je 24 uur per dag nieuws via het internet.”

Ingrid: “Voor mij is ook de smartphone belangrijk, want zo ben je altijd bereikbaar. Die is eigenlijk zo goed als een computer.”

Wat doen jullie zoal digitaal?

Jana: “Ik gebruik mijn smartphone echt voor alles, mails lezen en beantwoorden, bellen, sociale media, Pinterest enz. Als ik een favoriete app moet kiezen, is dat toch WhatsApp, omwille van het sociale contact met vrienden en familie. Maar ik heb heel veel apps op mijn smartphone.”

Gilbert: “Als gewezen computerleerkracht heb ik dat altijd allemaal goed gevolgd. Ik heb Facebook, e-mail en Skype. Iedere dag rond 17 uur bel ik via Skype met een vriend die nierpatiënt is en nu niet buiten mag komen. Ook met mijn zoon en kleinkind heb ik contact via Skype. Ik winkel en bankier digitaal, altijd via de computer. Ik heb een smartphone, maar gebruik die enkel om te bellen, te sms’en en foto’s te maken.”

Ingrid: “Dat was bij mij vroeger ook zo, maar stilaan doe ik nu veel meer op mijn smartphone, zoals ook Facebook en mails lezen. Ook WhatsApp gebruik ik veel, om contact te houden met familie, maar ook met de bewoners van het appartementsgebouw waar ik woon. Winkelen doe ik niet zo vaak digitaal. Ik koop liever iets bij een lokale handelaar.”

Het is jammer genoeg zo dat een aantal mensen, waaronder veel senioren, vandaag nog niet mee zijn met de digitalisering.

Gilbert: “Veel senioren hebben nog altijd een soort van drempelvrees om met een computer of een smartphone te leren werken. Dat is helemaal anders bij de jeugd, zij zijn ermee opgegroeid. Er worden wel cursussen georganiseerd maar die zijn vaak al te specifiek. Een cursus Skype of homebanking, terwijl dat eigenlijk nog niet aan de orde is bij sommige mensen. Je moet beginnen bij de basis.”

Jana: “Ik vind het zelf ook belangrijk dat ik mijn grootouders daarin meetrek. Want alles werkt stilaan online. Vandaag, in coronatijden, moet je videobellen om elkaar te kunnen zien. Omdat ik vorig jaar op stage was in Zambia, heb ik mijn grootouders op dat moment al geleerd hoe dat werkt. Daar ben ik nu heel blij om. Maar de digitale kloof komt ook bij jongeren tot uiting. Ik zie binnen mijn scoutsgroep soms kinderen en jongeren die kwetsbaar zijn. Sommigen kunnen het niet betalen en dus ook niet leren. Anderen hebben een beperking, wat het soms ook moeilijker maakt.”

Jana: "Ik mis soms de charme van een echt gesprek."

Zien jullie nog nadelen aan de digitalisering?

Jana: “Het sociale contact vind ik soms een nadeel. Ik ben van nature iemand die graag babbelt, graag discussieert. En nu stuur je snel een sms’je en je bent klaar. Ik mis soms de charme van een echt gesprek.”

Gilbert: “Veel senioren willen graag meer sociaal contact, maar ze krijgen dat niet via de computer. Misschien een beetje via Facebook, maar eigenlijk is dat meer bezigheidstherapie dan echt contact. Sociaal contact komt alleen maar als ze samenkomen op koffienamiddagen, dansnamiddagen, e.d.”

Is dat door de coronacrisis verandert volgens jou?

Gilbert: “Mensen die voordien niet met een computer bezig waren, doen dat nu ook niet denk ik. Degene die het wel al deden, zullen nu nog meer gebruik maken van de computer, met videobellen e.d.”

Jana: “Misschien zijn er ook wel senioren die spijt hebben dat ze niet eerder hebben geleerd hoe ze met een computer of smartphone moeten werken. Misschien is de coronacrisis wel een extra stimulans om les te volgen of aan de kleinkinderen om hulp te vragen.”

Ingrid: "Geef mij maar de moderne apparatuur met zuivere muziek in plaats van de krakende pick-up van vroeger."

Hebben jullie soms heimwee naar het prédigitale tijdperk?

Gilbert: ‘Eigenlijk niet, ik volg digitalisering van nabij, ik heb het ook van in het begin meegemaakt. Vorige week heb ik nog een hele doos floppydisks weggegooid. Je kan er niet meer mee doen nu.”

Ingrid: “Ik ook niet, ik hou van kwaliteit, zo ook als ik naar muziek luister bijvoorbeeld. Geef mij dus maar de moderne apparatuur met zuivere muziek in plaats van de krakende pick-up van vroeger.” (lacht)

I.s.m. S-Plus vzw, geschreven door Sarah Van Humbeeck

Gerelateerde artikels

Jong, en mantelzorger

Jonge mantelzorgers: Jongeren onder de 25 jaar die zorgen voor een dierbare zoals een broer of zus met een beperking, of een hulpbehoevende ouder of grootouder. Nog te vaak is deze groep onzichtbaar. Ze beseffen zelf niet altijd dat ze mantelzorger zijn. Met dit artikel geven we twee jonge mantelzorgers een gezicht: Zara en Emma.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen #3

In deze aflevering gaan we op avontuur. Want zowel binnen als buiten de school, waar de studenten lesgeven, maken ze een heleboel mee.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen (#2)

Samen met JOETZ trekken 5 studenten uit de richting verzorging voor 14 dagen naar Gambia. Daar geven ze samen met Gambiaanse kleuterjuffen les op de kleuterschool PICCA. Aflevering 2.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen 2023 (#1)

Samen met JOETZ trekken 5 studenten uit de richting verzorging voor 14 dagen naar Gambia. Daar geven ze samen met Gambiaanse kleuterjuffen les op de kleuterschool PICCA.

Lees het artikel

Gossip girl: trendsetter voor online anonieme haat?

Ik ben een ontzettend grote Gossip girl fan. Deze serie vertelt het verhaal van een persoon die online anonieme haatberichten plaatst over zijn/haar medestudenten. Hoewel deze serie al bijna 20 jaar oud is, is het thema nu actueler dan ooit. De sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze leefwereld en daar komen ook negatieve aspecten bij kijken. Ik zie helaas steeds meer haatberichten verschijnen op posts. Dit moet ook het productiehuis zijn opgevallen aangezien er onlangs een reboot van Gossip Girl is uitgekomen, wat betekent dat het tegenwoordig zeker nog relevant is. Maar was de originele Gossip Girl dan de motor voor deze online anonieme haat? Konden de makers van de serie in de toekomst kijken?

Lees het artikel

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy