Breek de regels, praat over maandstonden
14/04/2020
| Door
Fran
|
Gezondheid , Seksualiteit
De eerste keer dat het gebeurt, wordt het in sommige families misschien gevierd als een feest, maar daarnaast rust er een groot taboe op: maandstonden. Meisjes en vrouwen schamen zich bij het kopen van tampons en smokkelen maandverband in hun mouw als ze naar het toilet gaan. Soms kunnen ze door pijnlijke maandstonden zelfs niet meedoen aan sportlessen of leuke evenementen. Maar we zijn 2020, waarom zo'n taboe maken van zoiets normaal?
7 Wist-je-datjes
Wat hebben schiftende mayonaise, verwelkende bloemen en dolle honden met elkaar gemeen?
- Overal ter wereld bestaan er heel wat eufemismen voor maandstonden. Duitstaligen noemen de menstruatie bijvoorbeeld de Erdbeerwoche of ‘aardbeiweek’.
- In heel wat oude teksten zoals de Bijbel en de Koran werd een menstruerende vrouw als ‘onrein’ gezien.
- Volgens de ‘Naturalis Historia’, een Latijnse encyclopedie uit 77 n.C., maakt een ongestelde vrouw bij aanraking wijn zuur, etenswaren rot en messen bot. Bij contact met menstruatiebloed valt het fruit van de bomen, sterven bijenkorven af en worden honden op slag dol.
- Zelfs nog in 1920 meende een bekende arts, Dr. Schick, dat vrouwen tijdens hun menstruatie giftige stoffen of ‘menotoxines’ afscheiden via de huid. Hij beweerde dat die ervoor zorgen dat bloemen verwelken, brooddeeg niet rijst en mayonaise schift.
- In Amerika was televisiereclame voor menstruatieproducten tot 1972 verboden en het duurde nog tot 1985 (!) voor het Engelse woord period voor het eerst werd uitgesproken in een tv-spotje voor Tampax.
- In moderne reclame is het nog altijd een no go om iets te tonen dat op echt menstruatiebloed lijkt. Want wat dacht je van het mysterieuze helderblauwe goedje dat in tv-spotjes uit een maatbeker op maandverband wordt gegoten, om het absorptievermogen ervan aan te tonen? (Even ter zijde: als je menstruatiebloed blauw is, raden we je aan zo snel mogelijk je arts te contacteren!)
- Een jonge Britse studente, Amika George, heeft eind september 2019 #FreePeriodStories gelanceerd, met de oproep aan meisjes en vrouwen om hun gênantste, grappigste, pijnlijkste of meest aandoenlijke menstruatie-ervaring te delen. Haar doel? Het stigma dat er nog steeds rond hangt te doorbreken.
Weg taboe
We gaan er niet flauw over doen: je regels hebben is geen pretje. Het varieert van enigszins vervelend tot ronduit pijnlijk. Maar een regelmatige cyclus is meestal ook een teken van een gezond functionerend voortplantingssysteem.
Menstruatie doet heel wat met hormonen en deze beïnvloeden dan weer hoe iemand zich voelt.
Soms wacht je ongeduldig op je maandstonden, en soms zou je niet liever willen dan dat die week voorbij is. Menstruatie doet heel wat met hormonen en deze beïnvloeden dan weer hoe iemand zich voelt. Daarom is het belangrijk om vlotjes en zonder gêne over maandstonden te kunnen praten, op een normale toon, met iedereen. Dus daag jezelf uit: noem de dingen bij hun juiste naam, en praat erover met je dokter of gynaecoloog, je lief, je vriend(inn)en en je ouders. Alle schaamte voorbij. Het zal ons allemaal ten goede komen.
© Lien Willaert voor VIVA-SVV