menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Nieuwsbrief
  • Contact

Een loopwedstrijd organiseren in Noord-Macedonië, een escape room maken in Georgië, fotograferen in Turkije… You name it. Tom heeft het allemaal gedaan in 2 jaar tijd

02/12/2020 | Door Nikita | Reizen

Tom (22) heeft in 2 jaar tijd maar liefst aan 18 projecten in het buitenland deelgenomen en heeft in totaal al 26 landen bezocht. Zelf ontmoette ik hem tijdens een project rond de Europese verkiezingen van 2019 in Porto. Hoewel hij vaak school heeft gemist, kijkt hij zelf vooral naar de mooie ervaringen die hij intussen heeft opgedaan.

“Ik ben een slechte student (lacht)! Ik ben met mijn buitenlandse projecten begonnen wanneer ik ook aan mijn hogere studies begon. Het resultaat daarvan? Ik zit nu deels in mijn tweede en derde jaar van de richting Social Sciences omdat ik niet geslaagd ben voor de vakken waar aanwezigheid vereist is. Toch heb ik er geen spijt van, de buitenlandse ervaringen zijn onvervangbaar."

Eerste projecten

“Ik ben eigenlijk heel spontaan in die internationale projecten gerold. In een Facebookgroep zag ik een bericht van iemand die op zoek was naar iemand om mee te gaan naar Noord-Macedonië. Dat project werd georganiseerd door JOETZ vzw in het kader van Erasmus+: Youth in Action. Het project draaide om het organiseren van een loopwedstrijd om de lokale bevolkingsgroepen daar dichter bij elkaar te brengen.

Snel daarna ben ik ook nog met een vriend meegegaan naar een project in Georgië. Daar maakten we een escape room waarbij deelnemers kritisch moesten nadenken omtrent radicalisering. De bedoeling was om beter inzicht te krijgen in hoe radicalisering gebeurt en vooral hoe je eraan kan ontsnappen. Dat was echt heel leerrijk. Toch waren het niet allemaal projecten die over zware onderwerpen gingen hoor! Ik ben ook gewoon eens meegegaan naar Turkije voor een fotografieproject.”

Zonder deze projecten had ik nooit zo veel kunnen reizen omdat ik gewoon het geld daarvoor niet heb. Vliegtickets worden bijna altijd volledig terugbetaald, het eten is meestal voorzien en de slaapplaats natuurlijk ook. Ik begrijp daarom niet dat niet meer mensen op deze projecten gaan.

Zo goed als gratis

“Wat ik wel heel belangrijk vind, is dat het project gewoon goed georganiseerd is. Het is niet leuk als je bijvoorbeeld een hele week dezelfde activiteiten moet doen. Het grote voordeel is natuurlijk dat deze projecten altijd zo goed als gratis zijn omdat ze bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Zonder deze projecten had ik nooit zo veel kunnen reizen omdat ik gewoon het geld daarvoor niet heb.

Vliegtickets worden bijna altijd volledig terugbetaald, het eten is meestal voorzien en de slaapplaats natuurlijk ook. Ik begrijp daarom niet dat niet meer mensen op deze projecten gaan. In veel landen zijn er wachtlijsten om dit te kunnen doen, maar in België lijkt er niet zo veel interesse te zijn door de jongeren. Aangezien organisatoren vaak nog last-minute deelnemers nodig hebben, ga ik gewoon vaak mee.”

Nieuwe vriendschappen en culturen

“Elk project is een aparte ervaring. De andere jongeren die deelnemen aan zulke projecten zijn heel open-minded. Door hen te leren kennen, heb je ook altijd iemand in een ander land waar je achteraf nog bij terecht kan. Je leert ook veel van hen door bijvoorbeeld te praten over de gewoontes in hun thuisland. Ook door gewoonweg de cultuur op te snuiven van het land waar je bent, verbreed je je wereldbeeld.

Zo ging ik ooit op een project in Wit-Rusland. Het project zelf was niet heel leerrijk, maar ik heb toen veel met lokale inwoners gesproken en ik heb daardoor veel bijgeleerd over de problemen in dat land. Had ik dit niet gedaan, zou het voor mij moeilijker geweest zijn om te begrijpen waarom er daar zo veel protesten zijn tegen het beleid van president Loekasjenko.”

Tijdens het project in Wit-Rusland ben ik wel eens bijna opgepakt door gewapende soldaten. Het politiek klimaat is daar helemaal anders dan bij ons. Ik kan er nu om lachen, maar dat was wel even spannend.

Gekste avonturen

“Tijdens het project in Wit-Rusland ben ik wel eens bijna opgepakt door gewapende soldaten. Het politiek klimaat is daar helemaal anders dan bij ons. Ik had met een vriend in een supermarkt bier gekocht en we waren dat buiten aan het opdrinken. De soldaten zeiden dat we naar de gevangenis gingen als dat nog eens gebeurde. We hebben natuurlijk onmiddellijk ons bier in de vuilbak gegooid. Ik kan er nu om lachen, maar dat was wel even spannend.

Als ik een leukste project moet noemen dat ik in die twee jaar heb gedaan, is het toch een project in Portugal dat georganiseerd was vanuit de Europese Unie. Dat was in de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei 2019. Het doel was om jongeren te motiveren om meer naar de stembus te gaan. Het was vooral leuk omdat we met de deelnemers daar een fantastische groep vormden die heel open was en ontzettend gemotiveerd.

Ik ben heel blij dat ik al deze dingen heb kunnen doen. Intussen heb ik een job als leerkracht die ik ga combineren met mijn studie. Ik ga daarom het komende jaar niet meer zo veel deelnemen aan projecten. Ik wil natuurlijk ook afstuderen (lacht)! Maar alle avonturen die ik heb gehad, kunnen ze me niet meer afnemen. Ik raad het daarom andere jongeren ten sterkste aan om ook eens op zulk avontuur te gaan.”

 

Wil je zelf - wanneer reizen opnieuw zonder problemen kan - ook op een buitenlands avontuur gaan? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van JOETZ vzw.

 

Gerelateerde artikels

A year volunteering abroad in Poland. How, why and how is it going?

Hey guys! My name is Yusuf (23). I'm a student from Belgium who decided to take a sabbatical year to volunteer in Poland. I'm currently working in a school which integrates students with autism in "regular" schools and I also teach English classes. You can read about my experience so far in this blog entry.

Lees het artikel

A chance to get out of your comfort zone

Part of the ESC experience is that you join other European organisations and get to meet a lot of EU-volunteers. Anda (31) explains how taking part in an ESC project makes you get out of your comfort zone.

Lees het artikel

Surf on the voluntary wave

Joan Rico (23) volunteered in August 2019 in the project 'Surf on the voluntary wave' and tells you all about his experience.

Lees het artikel

Life-changing volunteering in Georgia

Currently on ESC is Eline (25), where she's doing voluntary youth work in Georgia at ICPI. Our very own ESC-volunteer from Georgia, Lela, asked her a few questions after living 3 months abroad.

Lees het artikel

Quarantaine zet aan tot zelfreflectie

De laatste weken van mijn vrijwilligerswerk bij ICPI in Georgië zagen er anders uit dan verwacht, maar er is geen plek op de wereld waar ik nu liever zou willen zijn. We zitten even in pauzemodus. Laat dit een kans zijn om achterover te leunen en goed om ons heen te kijken. Wat bracht me hier, wat doe ik hier, hoe verliep alles tot nu toe, …? Let’s connect the dots!

Lees het artikel

Meest gelezen

  • Eindelijk een jaar zonder verplichtingen tijdens de feestdagen
  • Een loopwedstrijd organiseren in Noord-Macedonië, een escape room maken in Georgië, fotograferen in Turkije… You name it. Tom heeft het allemaal gedaan in 2 jaar tijd
  • Healthy students #6: Verrassende appel-kaneelringen
  • Een leuke avond vs. een minder goede afloop: Ken je maat!
  • Healthy students #5: Havermoutpannenkoeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  • Slechts 1x per maand
  • Inhoud speciaal voor jongeren
  • Als eerste op de hoogte van wedstrijden
Schrijf je in

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Nieuwsbrief
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy