menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Een loopwedstrijd organiseren in Noord-Macedonië, een escape room maken in Georgië, fotograferen in Turkije… You name it. Tom heeft het allemaal gedaan in 2 jaar tijd

02/12/2020 | Door Nikita | Reizen

Tom (22) heeft in 2 jaar tijd maar liefst aan 18 projecten in het buitenland deelgenomen en heeft in totaal al 26 landen bezocht. Zelf ontmoette ik hem tijdens een project rond de Europese verkiezingen van 2019 in Porto. Hoewel hij vaak school heeft gemist, kijkt hij zelf vooral naar de mooie ervaringen die hij intussen heeft opgedaan.

“Ik ben een slechte student (lacht)! Ik ben met mijn buitenlandse projecten begonnen wanneer ik ook aan mijn hogere studies begon. Het resultaat daarvan? Ik zit nu deels in mijn tweede en derde jaar van de richting Social Sciences omdat ik niet geslaagd ben voor de vakken waar aanwezigheid vereist is. Toch heb ik er geen spijt van, de buitenlandse ervaringen zijn onvervangbaar."

Eerste projecten

“Ik ben eigenlijk heel spontaan in die internationale projecten gerold. In een Facebookgroep zag ik een bericht van iemand die op zoek was naar iemand om mee te gaan naar Noord-Macedonië. Dat project werd georganiseerd door JOETZ vzw in het kader van Erasmus+: Youth in Action. Het project draaide om het organiseren van een loopwedstrijd om de lokale bevolkingsgroepen daar dichter bij elkaar te brengen.

Snel daarna ben ik ook nog met een vriend meegegaan naar een project in Georgië. Daar maakten we een escape room waarbij deelnemers kritisch moesten nadenken omtrent radicalisering. De bedoeling was om beter inzicht te krijgen in hoe radicalisering gebeurt en vooral hoe je eraan kan ontsnappen. Dat was echt heel leerrijk. Toch waren het niet allemaal projecten die over zware onderwerpen gingen hoor! Ik ben ook gewoon eens meegegaan naar Turkije voor een fotografieproject.”

Zonder deze projecten had ik nooit zo veel kunnen reizen omdat ik gewoon het geld daarvoor niet heb. Vliegtickets worden bijna altijd volledig terugbetaald, het eten is meestal voorzien en de slaapplaats natuurlijk ook. Ik begrijp daarom niet dat niet meer mensen op deze projecten gaan.

Zo goed als gratis

“Wat ik wel heel belangrijk vind, is dat het project gewoon goed georganiseerd is. Het is niet leuk als je bijvoorbeeld een hele week dezelfde activiteiten moet doen. Het grote voordeel is natuurlijk dat deze projecten altijd zo goed als gratis zijn omdat ze bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Zonder deze projecten had ik nooit zo veel kunnen reizen omdat ik gewoon het geld daarvoor niet heb.

Vliegtickets worden bijna altijd volledig terugbetaald, het eten is meestal voorzien en de slaapplaats natuurlijk ook. Ik begrijp daarom niet dat niet meer mensen op deze projecten gaan. In veel landen zijn er wachtlijsten om dit te kunnen doen, maar in België lijkt er niet zo veel interesse te zijn door de jongeren. Aangezien organisatoren vaak nog last-minute deelnemers nodig hebben, ga ik gewoon vaak mee.”

Nieuwe vriendschappen en culturen

“Elk project is een aparte ervaring. De andere jongeren die deelnemen aan zulke projecten zijn heel open-minded. Door hen te leren kennen, heb je ook altijd iemand in een ander land waar je achteraf nog bij terecht kan. Je leert ook veel van hen door bijvoorbeeld te praten over de gewoontes in hun thuisland. Ook door gewoonweg de cultuur op te snuiven van het land waar je bent, verbreed je je wereldbeeld.

Zo ging ik ooit op een project in Wit-Rusland. Het project zelf was niet heel leerrijk, maar ik heb toen veel met lokale inwoners gesproken en ik heb daardoor veel bijgeleerd over de problemen in dat land. Had ik dit niet gedaan, zou het voor mij moeilijker geweest zijn om te begrijpen waarom er daar zo veel protesten zijn tegen het beleid van president Loekasjenko.”

Tijdens het project in Wit-Rusland ben ik wel eens bijna opgepakt door gewapende soldaten. Het politiek klimaat is daar helemaal anders dan bij ons. Ik kan er nu om lachen, maar dat was wel even spannend.

Gekste avonturen

“Tijdens het project in Wit-Rusland ben ik wel eens bijna opgepakt door gewapende soldaten. Het politiek klimaat is daar helemaal anders dan bij ons. Ik had met een vriend in een supermarkt bier gekocht en we waren dat buiten aan het opdrinken. De soldaten zeiden dat we naar de gevangenis gingen als dat nog eens gebeurde. We hebben natuurlijk onmiddellijk ons bier in de vuilbak gegooid. Ik kan er nu om lachen, maar dat was wel even spannend.

Als ik een leukste project moet noemen dat ik in die twee jaar heb gedaan, is het toch een project in Portugal dat georganiseerd was vanuit de Europese Unie. Dat was in de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei 2019. Het doel was om jongeren te motiveren om meer naar de stembus te gaan. Het was vooral leuk omdat we met de deelnemers daar een fantastische groep vormden die heel open was en ontzettend gemotiveerd.

Ik ben heel blij dat ik al deze dingen heb kunnen doen. Intussen heb ik een job als leerkracht die ik ga combineren met mijn studie. Ik ga daarom het komende jaar niet meer zo veel deelnemen aan projecten. Ik wil natuurlijk ook afstuderen (lacht)! Maar alle avonturen die ik heb gehad, kunnen ze me niet meer afnemen. Ik raad het daarom andere jongeren ten sterkste aan om ook eens op zulk avontuur te gaan.”

 

Wil je zelf - wanneer reizen opnieuw zonder problemen kan - ook op een buitenlands avontuur gaan? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van JOETZ vzw.

 

Gerelateerde artikels

Follow the rainbow: internationale groepsuitwisseling in Georgië

Kom meer te weten over wat een internationale groepsuitwisseling is en hoe je je hiervoor kan kandidaat stellen.

Lees het artikel

Gambia ‘The Smiling Coast’

Gambia het kleinste land van Afrika, met de grootste natuurlijke schoonheid. Wij, leerlingen van 6 verzorging van het Koninklijk Atheneum van Geraardsbergen, nemen jullie maar al te graag mee om te genieten van onze verhalen over onze wondermooie avonturen en unieke buitenlandse stage in de PICCA school.

Lees het artikel

Dure Dromen: Hoe moet ik mijn dure wereldreis financieren zonder jaren te sparen?

“Als ik de Lotto win ga ik op wereldreis” Deze zin wordt er tegen mij verteld van kleins af aan, maar wat als ik die kans niet heb? Kan mijn droom dan niet uitkomen? Moet ik voor de rest van mijn leven wachten op kortingen eerdat ik opnieuw het land uit kan? Ik zal aan iedereen bewijzen dat ik niet rijk hoef te zijn om mijn dromen waar te maken! Maar waar moet ik beginnen?

Lees het artikel

Au revoir la Belgique, hello la France!

Zie jij het ook zitten om je toekomst op te bouwen in het buitenland? Of heb je er misschien al eens over nagedacht? Zoals de foto en de titel al duidelijk maken, gaat mijn voorkeur naar Frankrijk. Beter gezegd Zuid-Frankrijk. Ik neem je graag mee in mijn verhaal over hoe het bij mij allemaal is begonnen. Want op 19-jarige leeftijd al weten wat je wil, is niet niks, toch?

Lees het artikel

Gratis als student naar Parijs

Ik ben voor 2 dagen naar Parijs geweest en probeerde daar zoveel mogelijk op mijn budget te letten. Het is mij gelukt om een aantal dingen gratis te doen als student. Laat mij wat meer vertellen over hoe ik dit gedaan heb.

Lees het artikel

Meest gelezen

  • Mei PlasticVRIJ
  • Zien hoe een kind zichzelf kan zijn, is de mooiste beloning
  • Hoe vond ik mijn ideale opleiding in de hoge school?
  • Vrijwilligerswerk op een kinder- en zorgboerderij
  • De bedreiging van fake influencers

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy