Het 3de gender komt in heel veel verschillende vormen en gebieden voor in de wereld. Om dit duidelijk te maken worden hier 3 varianten van het 3de gender besproken.
De Hijra’s van Zuid-Azië
De Hijra gemeenschap is in een aantal Zuid-Aziatische landen erkent als het 3de gender. Het zijn mensen die zich noch als man noch al vrouw identificeren. Ook kan de term gebruikt worden voor transgender vrouwen te benoemen. De geschiedenis van de Hijra gemeenschap gaat al een heel eind terug. Zo hadden de Hijra’s vroeger een hoog aanzien op religieus en spiritueel vlak. Vanaf 1897 is dit volledig omgeslagen. Dit komt door de Britse kolonisatie van India. De Britse kolonisten zagen de Hijra’s als criminelen en werden als het ware uit de maatschappij gesmeten. Sindsdien is het altijd zo geweest. De Hijra’s werden gemarginaliseerd en maakten geen deel uit van de maatschappij.
De Hijra’s leven nog altijd samen in speciale Hijra groepen, in afsluiting van de maatschappij.
Vele jaren later, in 2014, kwam er toch licht aan het einde van de tunnel. Of dat dacht men toch. Vanaf 2014 worden de Hijra’s in India officieel erkend als 3de geslacht. Toch heeft deze erkenning niet veel veranderd aan de discriminatie van de Hijra’s. De Hijra’s leven nog altijd samen in speciale Hijra groepen, in afsluiting van de maatschappij. De Hijra gemeenschap ontleent haar identiteit aan een Hindoe moedergodin, namelijk aan Bahura Mata. Soms wordt het vroegere religieuze aanzien van de Hijra’s toch erkend. Dit gebeurt wanneer ze bruiloften of geboortes moeten gaan zegenen. Ze worden dan uitgenodigd door mensen die wel in de religieuze krachten van de Hijra’s geloven. Hun religieuze krachten zijn terug te koppelen aan hun moedergodin, Bahura Mata.
Kenmerken van de Hijra cultuur
Het precieze aantal Hijra’s in India is niet gekend. De onduidelijkheid van deze cijfers komt door de slechte registratie van Hijra’s in India. Volgens conservatieve schattingen zijn er ongeveer 50.000 Hijra’s in India. Uit andere cijfers blijkt dan weer dat het aantal Hijra’s in India kan oplopen tot zo’n 200.000. Hoeveel leden de Hijra gemeenschap nu echt telt, is niet geweten.
Hoe kan je Hijra’s onderscheiden van de ‘echte’ Indiaanse vrouwen? Wel dit kan aan de hand van 2 zaken, namelijk aan de klederdracht en aan het gedrag. Hijra’s kleden zich namelijk veel uitbundiger en uitdagender dan de ‘echte’ Indiaanse vrouwen. Ook zijn Hijra’s veel luidruchtiger en handtastelijker dan andere vrouwen.
De Fa’afafines van Samoa
Het derde geslacht van Samoa wordt Fa'afafine genoemd. Het betekent letterlijk 'op de manier van een vrouw'. Ze hebben een eigen plaatsje/rol in de Samoaanse cultuur en is een interessant contrast met het transgenderisme in de westerse samenleving. (Dit is in het westen nog niet algemeen aanvaard.) Ongeveer 1-5% van de Samoaanse bevolking identificeert zich als een Fa'afafine. De aanvaarding, van jongens die heel ‘vrouwelijk’ gedrag vertonen, in Samoa bestaat al bij de voorchristelijke Samoaanse samenleving. Ze accepteerden en erkende het derde gender als een echt geslacht en geloofden dat iedereen een aparte rol in de samenleving te vervullen had. Ze waren werkelijk lid van de Samoaanse gemeenschap. Samoa heeft ook jaarlijks een missverkiezing voor Fa'afafines. Hierbij wordt de winnaar verkozen met de grootste schoonheid. Het is een grote viering van het Samoaanse derde gender.
De woorden 'transgender', 'homoseksueel', 'lesbiennes' zijn woorden die worden gebruikt in de westerse culturen en zijn bedoeld om man en vrouw te classificeren.
En wat met hun geaardheid?
Wanneer iemand Fa’afafine is, betekent het niet per se dat ze homo zijn, aangezien hun seksleven heel vaak varieert. Ze vrijen zowel met mannen, vrouwen als met andere Fa'afafines. De woorden 'transgender', 'homoseksueel', 'lesbiennes' zijn woorden die worden gebruikt in de westerse culturen en zijn bedoeld om man en vrouw te classificeren. Verder maakt het hen uniek van homo's en lesbiennes doordat ze een eigen identiteit hebben.
De Albanian/Balkan Sworn Virgins
Letterlijk vertaald betekent deze benaming “de Albanese gezworen maagden”. Vroeger (en nu) was dit een derde gendergroep die in het Oosten van Europa leefde. Het zijn als vrouw geboren mensen die tijdens hun leven beslissen de gelofte afleggen om een man te worden. Hiervoor moesten ze wel celibaat zijn (geen seks hebben) en hen als man te kleden en gedragen.
Acceptatie?
Vroeger was de samenleving in het noorden van Albanië redelijk conservatief op vlak van rollen van mannen en vrouwen. Maar, elke vrouw mocht zich man verklaren en werd vanaf dat moment ook gezien en behandeld als een man. Hun unieke rechten omvatten onder andere alcohol drinken, roken en een wapen dragen.
Test je kennis!
Een artikel lezen is één ding, er kennis aan overhouden is nog iets anders. Klik op onderstaande link en vul de quiz in! Het is een korte quiz van 10 vragen die zal testen hoeveel informatie je daadwerkelijk hebt opgevangen van dit artikel. Veel Succes!
Klik hier voor de quiz.
Zit je met vragen over gender of seksuele voorkeur? Ga naar de www.lumi.be.
Dit artikel werd geschreven door studenten sociaal werk van de Hogeschool Gent.