menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Hoe vond ik mijn ideale opleiding in de hoge school?

30/06/2022 | Door ZAP | Actualiteit

Tijdens de laatste 2 jaren van het middelbaar is het opletten geblazen! ‘Wat wil ik doen?’ is de basisvraag of beter gezegd ‘wat wil ik na mijn middelbaar studeren?’. De grote meerderheid van de studenten weet tijdens zijn schooltijd binnen de 3e graad nog steeds niet wat ze willen studeren… Maar geen paniek! Ik vertel je in deze blog hoe je sneller, effectiever en vastberaden aan je hogeschoolopleiding begint! De nodige hints en tips lees je hier!

Tijdens de laatste 2 jaren van het middelbaar is het opletten geblazen! ‘Wat wil ik doen?’ is de basisvraag of beter gezegd ‘wat wil ik na mijn middelbaar studeren?’. De grote meerderheid van de studenten weet tijdens zijn schooltijd binnen de 3e graad nog steeds niet wat ze willen studeren… Maar geen paniek! Ik vertel je in deze blog hoe je sneller, effectiever en vastberaden aan je hogeschoolopleiding begint! De nodige hints en tips lees je hier!

- Kaïn Agbaba

 

Hoe ben ik in contact gekomen met communicatie?

Het was schooljaar 2018-2019. Ik studeerde Communicatie & Media op de middelbare school SJB College Genk. Natuurlijk had ik na de 2e graad een keuze gemaakt voor deze opleiding. Het was niet aangeraden of geadviseerd, ik deed het puur omdat ik in het 4e middelbaar een B-attest had gekregen. Op de dag van vandaag is er nog geen enkele spijt van die keuze. Er ontstond een zelfontwikkeling dat uit een onverwachte hoek kwam, namelijk skills!

Binnen de opleiding leerde ik hoe een organisatie te werk gaat, hoe je in groepsverband het best communiceert, de technieken van een goede communicatie, hoe media de samenleving beïnvloedt etc. Allemaal leuke invalshoeken en inzichten, maar als je ze niet toepast dan zit je ook maar te papegaaien! Dus reflecteerde ik mezelf met de skills die ik al had en zocht ik naar dingen die beter konden.

Hoe heb ik me hierin verbeterd?

Ja soms reflecteerde ik me letterlijk voor de spiegel. Ik wist dat ik moeite had om voor een publiek een presentatie of uitleg te geven, dus hierop moest er getraind worden! Ik sprak tegen mezelf in de spiegel zodat het onderwerp al vertrouwelijker werd en ik de overbrenging kon inoefenen. Ook zag ik de gelaatsuitdrukkingen dankzij de spiegel wat leidde tot het inbrengen van intonaties (een heel goede vaardigheid). Je moet ook het publiek bekijken en door af en toe naar jezelf te kijken voor de spiegel wordt dat er onrechtstreeks in gedrild. Eén simpele oefening dat je op verschillende fronten sterker maakt!

Na mezelf te trainen kwam natuurlijk het echte werk. De leerkracht gooide me voor de leeuwen en koos mij regelmatig om als eerste te presenteren. Stom toch? Als een leerkracht je altijd als eerste laat beginnen… Niet voor deze boy! Het werd een automatisme dat ik elke keer mezelf als eerste opgaf! Ik dacht: Als je als eerste eraan begint, dan kan je de lat voor de medestudenten hoger zetten. En die kans greep ik. Vastberaden begon ik te presenteren waardoor de leerkracht citeerde: ‘Zo hoort een goed ingestudeerde presentatie te zijn!’. Zulke woorden zorgen voor een opluchting maar ook een stimulans om hierin verder te gaan en jezelf te evolueren! Mijn leerkrachten stonden er dus op dat ik na het middelbaar Communicatiemanagement, Marketing of bedrijfsmanagement zou studeren. Het werd echter geadviseerd door hen!

Zijn er hulpmiddelen/tips voor een succesvolle communicatie?

Eerder al gaf ik je de tip om voor een spiegel te oefenen. Natuurlijk kan je dat ook voor een vriend of familielid? Zij kunnen je een goede feedback geven! Maar dat gaat sommige niet alleen helpen… Het is ook belangrijk dat je aandachtig luistert wat er rondom je gezegd wordt. Als je de info van een ander grondig verwerkt en terug analyseert dan ga je meer betekenisvol kunnen terug reageren. Ook is het belangrijk om te weten waarover je praat, je onderwerp vanbinnen en vanbuiten kennen is dus een must! Geef en neem, luister aandachtig naar de andere rond je want wie weet kom je nog iets interessant tegen. Vergeet je waarden en normen niet, respect en beleefdheid zorgen ervoor hoe vertrouwelijk je genomen wordt. Let daar op, want van een brutale boerse lul loopt iedereen weg…

Waar liggen de valkuilen?

Eigenlijk liggen ze bij jezelf. Als je op een laxe manier aan je communicatie begint dan wordt het moeilijker om je te begrijpen. Niemand kan weten wat er binnen je hoofd omgaat, daarom zo goed en grondig mogelijk uitwerken zodat iedereen je kan begrijpen! Communiceer met medestudenten, leerkrachten als je omgeving kan je hiermee helpen. Als je tijdens je schoolopleiding een introvert type bent, dan sta je er alleen voor. Alleen worden de dingen veel moeilijker, geloof me… Het is belangrijk om banden te onderhouden, want banden maken je sterker! Toon een grote maturiteit, neem niet zo maar rollen aan die niet binnen je profiel passen. Weet wat je kan en wat niet, wees geen onbekende voor jezelf!

Gerelateerde artikels

Follow the rainbow: internationale groepsuitwisseling in Georgië

Kom meer te weten over wat een internationale groepsuitwisseling is en hoe je je hiervoor kan kandidaat stellen.

Lees het artikel

Podcasting, het nieuwe radio luisteren

30 september is het international podcast day en wordt de kracht van dit nieuwsmedium in de verf gezet. De term podcast dook voor het eerst op in 2004 toen journalist Ben Hammersley de nieuwe uitzendtechniek beschreef. Achttien jaar later is deze mediavorm al hoog opgeklommen naar een succesvol medium.

Lees het artikel

Nee, bel jij maar... | Wat is bel-angst en hoe ga je ermee om?

Bellen naar je huisarts, de tandarts, of zelfs naar iemand die je al langer kent. Daar had ik soms wel moeite mee. Ik stelde het telefoontje uit totdat ik geen keuze meer had en wel moest bellen. Ik dacht hier nooit verder over na, maar blijkbaar heet dit ‘bel-angst’. Hier kwam ik nog niet zo lang geleden achter toen ik diverse artikelen over dit fenomeen las. Herken je dit? Dan beloof ik je de beste tips die je bel-angst kunnen verhelpen.

Lees het artikel

Van leerling naar communicatiestudent: Hoe deed ik dat?

Je bent 18 jaar en de wereld ligt letterlijk aan je voeten. Je bent eindelijk klaar met het middelbaar en je wordt meteen in de volwassenwereld gegooid. De eerste stap is waarschijnlijk verder studeren. Eerst moet je een studierichting kiezen. Ik stond ook voor deze beslissing en wat ben ik blij met mijn keuze. Wil je meer weten? Welkom in het studentenleven!

Lees het artikel

Zien hoe een kind zichzelf kan zijn, is de mooiste beloning

Jef heeft autisme en een gedragsproblematiek. Daarom verblijft hij in een begeleidingscentrum. Hij kwam er in contact met de JOETZ-vakanties.

Lees het artikel

Meest gelezen

  • Mei PlasticVRIJ
  • Zien hoe een kind zichzelf kan zijn, is de mooiste beloning
  • Hoe vond ik mijn ideale opleiding in de hoge school?
  • Vrijwilligerswerk op een kinder- en zorgboerderij
  • Gambia ‘The Smiling Coast’

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy