menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Je bent jong en je wil wat: vroeger vs. nu

06/04/2020 | Door Fran | Actualiteit , Ontspanning

Hoe anders beleefden jongeren hun jeugd pakweg 50 jaar geleden? Wat is er veranderd? Wij vroegen het aan de jeugd van vandaag én gisteren.

Niels Sturm (21) is hoofdmonitor en healthie bij Joetz vzw en Daniël Paermentier (71) is voorzitter van S-Plus Wortegem-Petegem. Hij is er een gekend figuur, zo blijkt in café ’t Oud Gemeentehuis, waar we afgesproken hebben.

  jongVSoud 

Niels, hoe is het om jong te zijn in 2020?

Niels: “Heel erg leuk! Toen ik 16-17 jaar was, ging het vooral om uitgaan. Zelf was ik vrijwilliger bij het Rode Kruis en kwam ik eigenlijk vooral als vrijwilliger op fuiven. Nu we iets ‘ouder’ zijn, is dat aan het veranderen. We gaan vooral naar festivals, zoals Rock Werchter of Tomorrowland, en heel veel bij vrienden thuis. Of we gaan bowlen of paintballen. We doen eigenlijk eerder activiteiten samen dan echt uitgaan.”

Hoe zag een uitgaansavond er uit voor jullie?

Niels: “Een fuif vandaag start maar tussen 22 u. en 23.30 u. De hype is nu om eerst thuis alcohol te drinken en dan naar de fuif te gaan. Jongeren doen dat omdat drank op fuiven erg duur geworden is. Thuis wordt er al sfeer gemaakt. In mijn vriendenkring zorgen we altijd dat er 2 BOB’s zijn, omdat taxi’s te duur zijn. Vroeger reed je al snel dronken op de fiets naar huis. Vandaag krijg je dan boetes of nemen ze je rijbewijs af.”

Daniël: “Op een uitgaansavond ging ik mijn vrouw al oppikken rond 19.30 u. Om middernacht moesten we terug thuis zijn. We gingen naar dancing Het Lindenhof en we dronken daar een pintje en rookten 2 à 3 sigaretjes. Ik dronk niet veel. Het was de gewoonte dat de man alles betaalde voor de vrouw. Ik had toen nog niet veel gewerkt, dus kon ik ook niet veel uitgeven.”

“De voorlichting is vandaag veel beter dan vroeger, op alle vlakken. Mijn ouders hebben nooit over seks gesproken.” (Daniël)

Drank, drugs, sigaretten… wordt / werd er veel geëxperimenteerd?

Niels: “Drugs zijn veel maatschappelijker aanvaard dan pakweg 5 jaar geleden. Binnen de jeugd dan toch. Middelen zoals lachgas of de waterpijp komen op. Terwijl alcohol, naar mijn gevoel, aan het minderen is. Er wordt al snel iets genomen om in een lichte roes te raken. Met harddrugs ben ik nog niet in aanraking gekomen, dat is een ander verhaal. Ook mag je eigenlijk niet roken of sterke drank gebruiken voor je 18 bent. Er is dikwijls politie aanwezig op fuiven, die hier op toekijkt.”

Daniël: “Bij ons werd er nog wel veel gerookt. In het leger kregen we onze sigaretten heel goedkoop, voor 2 frank i.p.v. 6 frank. Dat was eigenlijk een aanmoediging om te roken. Ik bracht ze ook mee voor mijn vader, groene Michel was dat. We waren dat ook zodanig gewoon. Na het eten in het leger waren we vrij. We lagen dan op ons bed, met een sigaret. Dat was kameraadschap.”

Niels: “Roken is bij de jeugd vandaag hard verminderd. Ik ben net terug van een vormingsweekend met Joetz. Daar waren 50 jongeren, waarvan slechts 2 rookten. Jongeren zien veel meer mensen rond hen die vroeger rookten en nu ziek worden. Je mag op veel plaatsen niet meer roken. Op school worden er lessen rond gegeven. Dat zorgt er allemaal voor dat roken veel minder aanvaard wordt. Wat dan weer niet wil zeggen dat 15-16-jarigen nooit eens een sigaret proberen.”

Daniël: “Dat is hetzelfde als met een eerste pintje. Dat hoort bij je vrijheid krijgen. Maar de voorlichting is vandaag veel beter dan vroeger, op alle vlakken. Mijn ouders hebben nooit over seks gesproken. Ook op school kwam het niet aan bod. We moesten alles zelf ontdekken. Wat ook plezant was natuurlijk.” (lacht)

Daniël, hoe heb je je partner leren kennen?

Daniël: “We waren eigenlijk buren. We zagen elkaar wel eens op buurtkermissen of familiefeesten. Op mijn plechtige communie, mocht ik me bij hen gaan tonen.  Zo was er al een eerste contact. Nadien zag ik haar dikwijls aan de school en zo is dat beginnen groeien. Na de kermis zijn we eens samen naar huis gefietst en in een zijwegje gestopt. Zo begon dat. Een beetje praten, samen naar school fietsen in Oudenaarde. Ik was toen 17, zij was er 16.”

“Als je uitgaat, is de stap veel groter om op iemand af te stappen dan gewoon op Tinder iemand een like te geven.” (Niels)

Dat klinkt een pak romantischer dan Tinder en andere datingapps. Zijn die vandaag een vast onderdeel van het zoeken naar een partner?

Niels: “Mensen zijn heel kieskeurig geworden. Ik merk dat ook aan mezelf. Op een app zoals Tinder kan je op basis van foto’s gewoon ja of nee selecteren, zonder dat je iemand rechtstreeks kwetst. Tinder is ook heel snel, je hebt bij wijze van spreken 30 mensen op een avond gezien. Als je uitgaat, is de stap veel groter om op iemand af te stappen dan op Tinder iemand een like te geven en wachten of die persoon jou ook leuk vindt. Dan kan je een berichtje sturen of eens afspreken. In onze ogen gaat dat veel makkelijker dan echt naar meisjes toegaan.”

Hoe ziet onze jeugd vandaag de toekomst?

Niels: “Eén van mijn grootste zorgen is werk vinden. Ik wil wel mooie diploma’s halen, maar ik wil ook niet overgekwalificeerd zijn. Dat speelt heel hard nu. Je hebt een diploma nodig om een goeie job te krijgen, maar je diploma mag ook niet té goed zijn. De balans daar vinden is moeilijk.”

Daniël: “De jeugd heeft vandaag veel meer mogelijkheden dan wij vroeger. Ik heb mechanica gestudeerd, maar dan heb je nog geen kennis van administratie. Uiteindelijk heb ik er nooit iets mee gedaan. Na mijn legerdienst ben ik bij de post terecht gekomen. Maar ook wij maakten zich toen veel zorgen in het vinden van werk. Dàt is alleszins niet veranderd.” (lacht)

I.s.m. S-Plus, geschreven door Sarah Van Humbeeck

Gerelateerde artikels

Jong, en mantelzorger

Jonge mantelzorgers: Jongeren onder de 25 jaar die zorgen voor een dierbare zoals een broer of zus met een beperking, of een hulpbehoevende ouder of grootouder. Nog te vaak is deze groep onzichtbaar. Ze beseffen zelf niet altijd dat ze mantelzorger zijn. Met dit artikel geven we twee jonge mantelzorgers een gezicht: Zara en Emma.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen #3

In deze aflevering gaan we op avontuur. Want zowel binnen als buiten de school, waar de studenten lesgeven, maken ze een heleboel mee.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen (#2)

Samen met JOETZ trekken 5 studenten uit de richting verzorging voor 14 dagen naar Gambia. Daar geven ze samen met Gambiaanse kleuterjuffen les op de kleuterschool PICCA. Aflevering 2.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen 2023 (#1)

Samen met JOETZ trekken 5 studenten uit de richting verzorging voor 14 dagen naar Gambia. Daar geven ze samen met Gambiaanse kleuterjuffen les op de kleuterschool PICCA.

Lees het artikel

Gossip girl: trendsetter voor online anonieme haat?

Ik ben een ontzettend grote Gossip girl fan. Deze serie vertelt het verhaal van een persoon die online anonieme haatberichten plaatst over zijn/haar medestudenten. Hoewel deze serie al bijna 20 jaar oud is, is het thema nu actueler dan ooit. De sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze leefwereld en daar komen ook negatieve aspecten bij kijken. Ik zie helaas steeds meer haatberichten verschijnen op posts. Dit moet ook het productiehuis zijn opgevallen aangezien er onlangs een reboot van Gossip Girl is uitgekomen, wat betekent dat het tegenwoordig zeker nog relevant is. Maar was de originele Gossip Girl dan de motor voor deze online anonieme haat? Konden de makers van de serie in de toekomst kijken?

Lees het artikel

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy