menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Let's talk #5: Elk lichtpuntje is een overwinning

09/09/2020 | Door ZAP | Actualiteit , Gezondheid

Mijn naam is B. (18). Een tijdje geleden heeft een goede vriendin mij duidelijk gemaakt dat ze liever niet meer op deze wereld wil zijn. Ondanks dat ik al langer wist dat ze zich niet goed voelde, kwam dit toch heel hard aan voor mij.

Vanaf het moment dat ze dit aangaf, wou ik meer dan ooit duidelijk maken dat ze naar mij kan sturen als ze het moeilijk heeft. Ik wou er zeker van zijn dat ze heel duidelijk wist dat ze hier niet alleen door moet. Bij elk gesprek opnieuw geeft ze toe dat ze denkt dat ze iedereen in haar omgeving tot last is, op die momenten probeer ik haar telkens wel te zeggen dat dat niet het geval is maar deze soort gedachten uit haar hoofd krijgen is zeer moeilijk.

Vertrouwenspersoon

Ondertussen ziet ze mij als een soort van vertrouwenspersoon waar ze naar kan sturen als ze het moeilijk heeft. Ze kan veel kwijt bij mij en wil er vaak ook intensief over praten. Maar dat is ook niet altijd even gemakkelijk voor mij. Als ik niet thuis ben en bijvoorbeeld met vrienden iets doe, kan zo een zwaar gesprek mijn gemoed wel heel erg beïnvloeden. Ze kan heel erg down zijn en geen enkele positieve noot meer zien in het leven en op zo een moment is het ook zwaar voor mezelf om positief te blijven. Vaak zit ik dan met tranen in mijn ogen te antwoorden op haar berichten. Door de quarantaine zijn bijna al onze gesprekken sinds maart online en ik denk dat dit voor haar de drempel lager maakt om nog meer van haar gedachten te uitten.

Geen perfecte reactie

Ik vind het soms zeer moeilijk om de “juiste” reactie te vinden op haar gedachten of vragen. Ik weet soms ook gewoon niet wat ik moet reageren. Uiteraard is er geen perfecte reactie maar ik heb wel de angst dat ik misschien toch eens de -voor haar- foute reactie zal geven en dit dan misschien een trigger zou zijn voor haar. Het doet mij telkens opnieuw pijn om te zien hoe weinig ze van haarzelf houdt en hoe weinig respect ze voor zichzelf heeft. Dit is ook vaak het begin van al haar negatieve gedachten over zichzelf en over hoe ze denkt dat haar omgeving haar ziet. Vaak neemt ze dingen anders op dan dat ze bedoeld worden. Ze neemt alles op haar en denkt ze dat alles haar schuld is. Ik probeer zo vaak als mogelijk duidelijk te maken dat dit anders bedoeld kan zijn of dat het helemaal haar schuld niet is, maar opnieuw is het zeer moeilijk om haar van gedacht te laten veranderen als zij er al van overtuigd is.

Ik vind het soms zeer moeilijk om de “juiste” reactie te vinden op haar gedachten of vragen.

Geen uitweg

Vaak vertelt ze over hoe weinig toekomst ze ziet in haar leven en dat ze het gevoel heeft dat ze vastzit in een vicieuze cirkel. Een cirkel die bestaat uit een normaal schooljaar en opgenomen worden in een instelling. Dit jaar is ze blijven zitten in haar zesde middelbaar. Door opgenomen te worden in een instelling heeft ze een achterstand opgelopen op school. Die achterstand leek onoverkomelijk toen ze weer terug op school kwam en dat brak mijn hart. Leerkrachten deden zelfs geen moeite meer om haar terug bij te benen, ze hebben geen moeite meer gedaan terwijl haar jaar eigenlijk nog perfect te redden viel met wat steun en inspanning van de leerkrachten. Nu moet ze opnieuw haar zesde middelbaar doen en heeft ze zoveel angst en stress dat dit jaar hetzelfde zal eindigen aangezien haar psychologen al gezegd hebben dat ze in feite terug moet opgenomen worden. Haar toekomst ziet ze dus voorlopig niet voor zich, de enige uitweg die ze nog ziet is zelfmoord.

Ze moet nog heel wat stappen ondergaan voor ze weer gelukkig kan/zal zijn, die weg zal nog een tijdje duren en zal nog zeer zwaar zijn. Ik snap ergens wel dat ze het gevoel heeft dat ze vastzit, want op dit moment heeft ze de kracht nog niet om die weg naar weer gelukkig zijn, te bewandelen. Zeker omdat de wil om weer de positieve kant op te gaan er niet is. Voorlopig wil ze die weg nog niet bewandelen en dat doet pijn maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze dat ooit wel nog zal proberen.

Zoek naar iets positief in een gesprek

Ik probeer in onze gesprekken altijd iets positief te zoeken in haar verhalen, ook al is het maar iets super klein, het blijft iets positief. Zelf ziet ze die positieve dingen niet altijd, maar als ze er soms eens in meegaat is dat heel fijn om te zien. Onze gesprekken zijn meestal zo donker, dat ik elk lichtpuntje dat ze ziet als een overwinning zie. Al zijn die overwinningen er zelden, het blijft nodig om ze te zien en te erkennen. Ik probeer haar te wijzen op de lichtpuntjes en zo hoop ik samen met haar steeds meer lichtpuntjes te vinden doorheen haar proces van hier weer bovenop te komen, maar daarvoor zal ze de lichtpuntjes zelf ook moeten proberen en willen zien.

Onze gesprekken zijn meestal zo donker, dat ik elk lichtpuntje dat ze ziet als een overwinning zie.

 

 Lees hier #4: Even when the glass is broken, you can see the world through it

 De reeks 'Let's talk' kwam tot stand met verhalen gebracht door jongeren in het kader van Werelddag suïcidepreventie. Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

logo

Gerelateerde artikels

Ja, ik ben mijn psychose dankbaar!

Ik had alles om gelukkig te zijn; een familie die van mij hield, mijn lief waarmee ik nog maar net een relatie had, goede job, superleuke hobby’s en de extra tijd die ik had gebruikte ik om nieuwe dingen bij te leren. Het voelde allemaal heel goed, alles verliep van een leien dakje. Ik had het gevoel dat ik de wereld aankon. Ervaarde euforische momenten. Tijd werd mijn beste vriend. Hoe dan ook: ‘moe’ zijn stond niet in mijn woordenboek. Zelf besefte ik niet dat ik in een bipolaire stoornis terecht was gekomen, wat de trigger bleek te zijn voor mijn psychose.

Lees het artikel

Nee, bel jij maar... | Wat is bel-angst en hoe ga je ermee om?

Bellen naar je huisarts, de tandarts, of zelfs naar iemand die je al langer kent. Daar had ik soms wel moeite mee. Ik stelde het telefoontje uit totdat ik geen keuze meer had en wel moest bellen. Ik dacht hier nooit verder over na, maar blijkbaar heet dit ‘bel-angst’. Hier kwam ik nog niet zo lang geleden achter toen ik diverse artikelen over dit fenomeen las. Herken je dit? Dan beloof ik je de beste tips die je bel-angst kunnen verhelpen.

Lees het artikel

Nee, bel jij maar... | Wat is bel-angst en hoe ga je ermee om?

Bellen naar je huisarts, de tandarts, of zelfs naar iemand die je al langer kent. Daar had ik soms wel moeite mee. Ik stelde het telefoontje uit totdat ik geen keuze meer had en wel moest bellen. Ik dacht hier nooit verder over na, maar blijkbaar heet dit ‘bel-angst’. Hier kwam ik nog niet zo lang geleden achter toen ik diverse artikelen over dit fenomeen las. Herken je dit? Dan beloof ik je de beste tips die je bel-angst kunnen verhelpen.

Lees het artikel

Van leerling naar communicatiestudent: Hoe deed ik dat?

Je bent 18 jaar en de wereld ligt letterlijk aan je voeten. Je bent eindelijk klaar met het middelbaar en je wordt meteen in de volwassenwereld gegooid. De eerste stap is waarschijnlijk verder studeren. Eerst moet je een studierichting kiezen. Ik stond ook voor deze beslissing en wat ben ik blij met mijn keuze. Wil je meer weten? Welkom in het studentenleven!

Lees het artikel

Zien hoe een kind zichzelf kan zijn, is de mooiste beloning

Jef heeft autisme en een gedragsproblematiek. Daarom verblijft hij in een begeleidingscentrum. Hij kwam er in contact met de JOETZ-vakanties.

Lees het artikel

Meest gelezen

  • Formule 1 een mannensport? Ik dacht het niet!
  • Zien hoe een kind zichzelf kan zijn, is de mooiste beloning
  • 10 redenen waarom jij bloed moet geven
  • Gambia ‘The Smiling Coast’
  • Mei PlasticVRIJ

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy