menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Mei PlasticVRIJ

05/05/2022 | Door ZAP | Actualiteit

Het plasticdieet

We gebruiken veel te veel plastic. Kijk even in de winkels of in je vuilnisbak. Wat goed is, is dat plastic bedoeld is om honderden jaren of zelfs eeuwig te bestaan. Dat klinkt duurzaam toch? Waarom gooien we het overgrote deel na enkel seconden gebruikt te hebben, al direct weg? We consumeren veel te veel plastic en het komt allemaal in ons vuilnis en zo in ons water en grond terecht, dit worden microplastics genoemd. We consumeren dus te veel plastic, daarom moeten we op dieet. Het plasticdieet en hieronder staan de beste tips en tricks voor een plasticdieet.

Vermijden

De eerste en bekendste tip is waarschijnlijk zo veel mogelijk plastic vermijden. Als je bijvoorbeeld naar de winkel gaat, neem eens groenten zonder plastieken verpakking, koop je groenten in bulk. Het is uitdagend, daar lieg ik niet om, maar vaak heb je toch de keuze om een plasticvrij alternatief te kopen. Gebruik ook geen plastic zakjes voor je fruit en groenten, leg ze gewoon los in je tas. Wist je dat er winkels zijn die heel hun winkel plasticvrij maken, dan moet je zelf potjes of bakken meenemen voor al je boodschappen. Deze winkels noemen verpakkingsvrije winkels. Je kan ook schoonmaakproducten kopen in navulverpakkingen of kartonnen verpakking. Ook shampoo, douchegel, face wash en dergelijke bestaan al in bars waardoor je niet telkens plastieken flessen moet kopen.

Herbruikbare zaken

Er bestaan veel herbruikbare voorwerpen. Dit zorgt ervoor dat je natuurlijk niet elke keer wegwerplastic gebruikt. Hieronder zal ik mijn favorieten even opsommen:

Drinkfles

Er bestaan de dag van vandaag al zoveel leuke drinkflessen. Je hebt verschillende soorten, sommigen zijn zelfs een thermosfles en koelhouder in één! Mijn favoriete flessen zijn van Chilly’s, je hebt veel kleurrijke patronen en ze kunnen wel tegen een stootje. Daarnaast is het ok belangrijk om minder frisdrank te drinken, het is gezonder EN beter voor het milieu. Als dat geen win-win is?

Chilly's waterfles kopen - Ik Ben Zo Mooi

Herbuikbare zakken

Zoals je misschien wel al weet zijn plastiek zakjes bij de winkel passé. Nu brengt zo goed als iedereen herbruikbare zakken, totebags of manden mee. Het is natuurlijk leuk dat je dan ook voor een tof model kiest. Vind je niets dat je helemaal aanstaat? Waarom probeer je dan niet zelf een totebag te pimpen? Je kan online totebags zonder print kopen en dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan er iets op borduren, met textielverf iets schilderen, met textielmarkers een tekening maken, volhangen met badges enzovoort… Je kan matching zakken maken met je vrienden en dat zal het winkelen een pak leuker maken.

Bloedserieuze zaken

Voor degenen die maandelijks hun regels hebben, kunnen al die maandverbanden en tampons natuurlijk oplopen. Let hierbij op want dat zit altijd in plastic verpakt (wat logischerwijze wel goed is voor de hygiëne), maar heb je ooit al gedacht aan de menstruatiecup? Dit kegelvormig bekertje vangt het menstruatiebloed op en je moet deze maar om de 8 à 12 uur vervangen. Er komen geen vezels, bleek- of geurmiddelen aan te pas en bovendien heb je geen kans op de befaamde tamponziekte oftewel het Toxic Shock Syndrome. De cup kan je hergebruiken waardoor dit heel goed is voor het milieu.

Bestek

Heb je het ook al vaak gehad, dat je ergens rap nog middageten moet halen dus je vraagt een slaatje en je krijgt wegwerpbestek mee. Vaak krijg je gelukkig al houten wegwerpbestek, maar als we even eerlijk zijn? Dat is toch maar een vies gevoel in je mond. Daarom is het handig dat je altijd een mes en vork bij je hebt zitten. Dit neemt niet veel plaats in, maar is veel aangenamer. Je kunt nu al travelbestek vinden die nog compacter is. De herbruikbare rietjes mogen zeker ook niet vergeten worden. We kennen waarschijnlijk allemaal het beeld van de schildpad met het rietje in de neus. Eenmaal je het zag, blijft het je bij. Dat zo’n onschuldig dier afziet omdat wij een drankje wouden drinken met een rietje. Drink daarom ofwel zonder rietje of gebruik herbruikbare rietjes. Steek deze standaard in je tas. Je hebt er in metaal, in glas, in bamboe en zoveel meer. Hierbij raad ik jullie ook aan om de documentaire Seaspiracy te kijken, dit gaat over en commerciële visvangst en de plastiekvervuiling in de oceaan. Ik ga geen spoilers geven, maar je zal in shock gekluisterd zitten aan je televisie.

Opkuisen

Zoals eerder vernoemd, is er dus al veel plastic weggesmeten. Logischerwijs mag dit niet in de oceanen of ander biosferen komen. Daarom is het altijd en goed plan om eens vuilnis te gaan rapen langs de baan bijvoorbeeld. Je kan zo gaan wandelen met een vuilniszak en ruimt zo de straten en natuur op. Veel steden organiseren dagen waar je dat in groep kan doen, plezier gegarandeerd. Alleen een wandeling doen en opruimen kan zeker ook. In Gent is er nog een leuk alternatief, je kan er gratis kajakken op de voorwaarde dat je een emmer druifvuil terug brengt. Meer info hierover vind je op https://www.dokano.be/ .

Er zijn natuurlijk nog veel andere switchen die je kan maken, surf daarom zeker naar https://info.meiplasticvrij.be/ en wordt expert in het plasticdieet.

Gerelateerde artikels

Follow the rainbow: internationale groepsuitwisseling in Georgië

Kom meer te weten over wat een internationale groepsuitwisseling is en hoe je je hiervoor kan kandidaat stellen.

Lees het artikel

Podcasting, het nieuwe radio luisteren

30 september is het international podcast day en wordt de kracht van dit nieuwsmedium in de verf gezet. De term podcast dook voor het eerst op in 2004 toen journalist Ben Hammersley de nieuwe uitzendtechniek beschreef. Achttien jaar later is deze mediavorm al hoog opgeklommen naar een succesvol medium.

Lees het artikel

Nee, bel jij maar... | Wat is bel-angst en hoe ga je ermee om?

Bellen naar je huisarts, de tandarts, of zelfs naar iemand die je al langer kent. Daar had ik soms wel moeite mee. Ik stelde het telefoontje uit totdat ik geen keuze meer had en wel moest bellen. Ik dacht hier nooit verder over na, maar blijkbaar heet dit ‘bel-angst’. Hier kwam ik nog niet zo lang geleden achter toen ik diverse artikelen over dit fenomeen las. Herken je dit? Dan beloof ik je de beste tips die je bel-angst kunnen verhelpen.

Lees het artikel

Van leerling naar communicatiestudent: Hoe deed ik dat?

Je bent 18 jaar en de wereld ligt letterlijk aan je voeten. Je bent eindelijk klaar met het middelbaar en je wordt meteen in de volwassenwereld gegooid. De eerste stap is waarschijnlijk verder studeren. Eerst moet je een studierichting kiezen. Ik stond ook voor deze beslissing en wat ben ik blij met mijn keuze. Wil je meer weten? Welkom in het studentenleven!

Lees het artikel

Zien hoe een kind zichzelf kan zijn, is de mooiste beloning

Jef heeft autisme en een gedragsproblematiek. Daarom verblijft hij in een begeleidingscentrum. Hij kwam er in contact met de JOETZ-vakanties.

Lees het artikel

Meest gelezen

  • Mei PlasticVRIJ
  • Vrijwilligerswerk op een kinder- en zorgboerderij
  • Zien hoe een kind zichzelf kan zijn, is de mooiste beloning
  • Hoe vond ik mijn ideale opleiding in de hoge school?
  • Gambia ‘The Smiling Coast’

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy