menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Mijn eerste training course

24/02/2022 | Door Peter | Reizen

Hey daar! Ik ben Jolanda Schuurman, een 21-jarige studente muziekmanagement aan PXL-Music te Hasselt. Doormiddel van dit artikel neem ik jullie graag mee naar mijn eerste training course over “Social entrepreneurship” die doorging in Georgië 
Geschreven door Jolanda Schuurman  

Het nieuwe jaar is juist begonnen en net zoals anderen had ik ook mijn goede voornemens. Ik had me voorgenomen om in 2022 meer dingen te doen buiten mijn comfortzone al wist ik niet dat ik dit doel sneller zou halen dan ik gedacht had.

Wat begon zoals een dag als een ander, zou al heel snel een andere uitkomst hebben. Het begon met wat te scrollen op Facebook waarna een bericht van Nicolaas in de Kavka groep direct mijn aandacht trok. (Kavka is een concertzaal in het hartje van Antwerpen). Hier vroeg hij of er nog mensen interesse hadden in een training course over sociaal ondernemen die door zou gaan in Georgië. Ik klikte de link open die me op de website van Joetz bracht en las het infopakket. Nadat ik dit had gelezen wist ik zeker dat ik me hiervoor moest inschrijven en heb dan ook heel impulsief me hiervoor aangemeld. De volgende ochtend kreeg ik een telefoontje met het nieuws dat ik één van de geselecteerde was dat mee mocht gaan op dit bijzondere avontuur samen met 4 andere Belgen… En voor ik het wist zat ik op het vliegtuig richting Tbilisi.

Aankomst in Tbilisi

tbilisi

Op zaterdag 05 februari vertrokken we vanuit Brussels Airport naar Tbilisi (de hoofdstad van Georgië). Hier kwamen we aan om 3:00am om dan in een vreemd land, met een nog vreemdere taal onze weg te zoeken naar ons hostel.  

Toen we aankwamen op de luchthaven van Tbilisi sprak er een Italiaanse jongen me aan. “Hello, are you Jolanda?” Ik herkende hem niet meteen dus antwoorde ik een beetje onzeker terug “Yes, do i know you?”. Het bleek Filipo, een Italiaanse deelnemer die me een keertje op FB gestuurd had te zijn, die me herkende van mijn foto’s. Samen met Nicolaas uit België namen we de taxi richting ons hostel. Tijdens deze taxirit werd ik verliefd op de prachtig verlichte hoofdstad waar je duidelijk de verschillen kon zien tussen het nieuwe en oude gedeelte. 

foto7-rsz

We hadden nog 1 dag om de stad zelf wat te ontdekken en om kennis te maken met de andere Belgen, namelijk Jolien, Arno en Nass. Ondanks dat we allemaal op dezelfde locatie werken, kende we elkaar nog niet maar het werd al snel duidelijk dat we allemaal super goed overeenkwamen. 

Maandag 07 februari spraken we met iedere deelnemer af aan het bicycle monument om hier de bus te nemen naar Bakoerjani, dit is een bekend skioord dat gelegen is op het Trialetigebergte. Het was een enorm spannend moment waar ik enorm naar uit keek. De verschillende nationaliteiten mengden al snel in elkaar, vriendschappen werden tijdens deze busrit gemaakt en de realisatie dat het project nu echt ging beginnen werd steeds groter. 

Bij aankomst van ons hotel zat de sfeer er al goed in, kregen we onze kamers toegewezen en leerde we onze kamergenootjes beter kennen. Ik deelde de kamer met twee meisjes, 1tje van Armenië en 1tje van Griekenland. Door met hen een kamer te delen heb ik zo veel meer geleerd over de verschillen in onze culturen.

De training course 

tc yolanda

Sociaal ondernemen, wat is dit precies? Ik had zelf nog nooit van deze term gehoord voordat ik naar deze training course ging. De intro gaf zo veel meer duidelijkheid en zin om zelf ook te gaan ondernemen met meer oog naar het sociale/ de maatschappij. Hoe kan jij als bedrijf anderen helpen én nog steeds winst maken? Om ons nog dieper in dit concept te verdiepen hebben we 2 ondernemingen bezocht die het sociale niet uit het oog verliezen. Zo hielp een organisatie mensen met een beperking en gaat er een deel van hun winst naar bv. het maken van kussens voor rolstoelen, maar ook bv. een naaiatelier die met een deel van haar winst, vrouwen wilt leren naaien zodat de kans op werk groter word. Na de introductie was het dan ook aan ons om een onderneming op te richten die goed zou doen voor de maatschappij. We verdeelden ons via interesses en leerden al snel de verschillen per land met betrekking tot verzekeringen, taks, overheden,… Het was met momenten niet makkelijk, maar door samen na te denken over oplossingen hebben we toch een onderneming (simulatie) gemaakt waar we trots op zijn. Natuurlijk was het ook belangrijk om anderen te overtuigen van ons concept want als je een onderneming wilt oprichten heb je hier redelijk wat geld voor nodig. Hoe je aan dit geld komt hebben we geleerd door Levan en Nathalie. Zo eindigden we de training course met een pitch om eventuele investeerders te krijgen. 

Zoals je al merkt zat ons programma redelijk vol, al was er ook nog voldoende tijd voor plezier en teambuilding. Elke ochtend kon je meedoen aan een ochtendactiviteit (voornamelijk sport zoals yoga) georganiseerd door Foivos en Sophia, 2 mensen uit Griekenland die houden van sport en een healthy lifestyle. We hebben ontzettend veel sneeuwmannen gemaakt en sneeuwballengevechten gehad. In de avonden hebben we vaak gezelschapsspelletjes gespeeld, zitten dansen, maar ook uit geweest in een iglo in de sneeuw!

Wat heb ik geleerd? 

In deze week heb ik meer geleerd dan in x aantal jaren school. Eerst en vooral heb ik veel meer bijgeleerd over alternatieve vormen van ondernemen en hoe je als bedrijf in de maatschappij staat en hier dus ook voor een positieve verandering kan zorgen, maar ook veel meer over verschillende culturen/landen. Ik heb mijn Engels enorm verbeterd en de angst om in een vreemde taal te praten is verleden tijd, alsook was het heel fijn om nieuwe woorden te leren in andere talen zoals in het Italiaans, Hongaars,… 

Ik heb verschillende mensen ontmoet waarvan hun traject afwijkt van wat de maatschappij van je verwacht (afstuderen, werken, huisje, kindje,…) en hierdoor in staat zijn om iets te maken/creëren waar ze echt achter staan. Denk maar aan bv. een jaar vrijwilligerswerk doen in het buitenland, werken in jeugdhostels als vrijwilliger om zo voordeliger te kunnen reizen en hierdoor op nieuwe ondernemingsideeën zijn gekomen,… 

Ik kan over mijn ervaring in Georgië blijven schrijven maar moest je een specifieke vraag hebben over het land, de training course, sociaal ondernemen? Aarzel dan zeker niet om contact met me op te nemen. Ik beantwoord je vragen met veel plezier!

Dit kan via Instagram.

This journey can be a real life-changer. Find your own international adventure.

 

Wil je ook deelnemen aan een internationale training course? Of liever een internationale groepsuitwisseling? Volg een online infosessie en/of stel je kandidaat. Er zijn steeds nieuwe mogelijkheden: www.internationaaljeugdwerk.be

 

Gerelateerde artikels

Studenten Zonder Grenzen #3

In deze aflevering gaan we op avontuur. Want zowel binnen als buiten de school, waar de studenten lesgeven, maken ze een heleboel mee.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen (#2)

Samen met JOETZ trekken 5 studenten uit de richting verzorging voor 14 dagen naar Gambia. Daar geven ze samen met Gambiaanse kleuterjuffen les op de kleuterschool PICCA. Aflevering 2.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen 2023 (#1)

Samen met JOETZ trekken 5 studenten uit de richting verzorging voor 14 dagen naar Gambia. Daar geven ze samen met Gambiaanse kleuterjuffen les op de kleuterschool PICCA.

Lees het artikel

Vergeten, verloren en teruggevonden: een zoektocht naar mezelf

Hoe een impulsieve beslissing voor een enorme wending in mijn leven zorgde. In de zomer van 2021 was ik een van de castleden in het realityprogramma TAGMANSION. Een jongerenreeks waarin 4 duos samen de ultieme feestvakantie beleven in het zonnige LLoret de Mar. Het was de ideale vakantie om uit Corona te stappen. Bootfeestjes, clubs, poolpartys, alcohol, zon, zee, strand, een vipbehandeling, nieuwe vriendschappen en natuurlijk de camera's... Een reis waarop ik mezelf verlies en daar waar de plaats duidt weer tegenkom.

Lees het artikel

Verre afstand, sterke liefde: Mijn ervaring met langeafstandsrelaties

Langeafstandsrelaties… Voor velen een uitdaging, door velen gezien als gefaald nog voor het begonnen is. De negatieve connotatie die vasthangt aan het woord, is de dag van vandaag zeker geen juiste weerspiegeling van de werkelijkheid.

Lees het artikel

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy