Bellen naar je huisarts, de tandarts, of zelfs naar iemand die je al langer kent. Daar had ik soms wel moeite mee. Ik stelde het telefoontje uit totdat ik geen keuze meer had en wel moest bellen. Ik dacht hier nooit verder over na, maar blijkbaar heet dit ‘bel-angst’. Hier kwam ik nog niet zo lang geleden achter toen ik diverse artikelen over dit fenomeen las. Herken je dit? Dan beloof ik je de beste tips die je bel-angst kunnen verhelpen.
Maud Vanlaer
Wat is bel-angst?
Toen ik het woord voor de eerste keer hoorde, kon ik wel raden wat dit betekende. Het woord zegt het namelijk zelf ‘angst om te bellen’. Ik besefte dat ik daar zelf ook wel vaker last van had. Ik ging op onderzoek uit, en kwam erachter dat ik niet de enige was, en dat het iets is waar veel meer jongeren last van hebben. 4 op de 10 jongeren tussen de 18 en 30 jaar om precies te zijn! Ik schrok toen ik dit hoorde. Zelf heb ik nooit met vriendinnen hierover gepraat, gewoonweg omdat ik niet wist dat het een probleem was.
Waarom hebben zoveel jongeren last van bel-angst?
Maarrrr… hoe kan het dan dat er zoveel jongeren zijn die hier last van hebben? Dit is heel simpel uit te leggen: wij zijn opgegroeid met sociale media, en telefoons waarmee je veel meer kan dan enkel bellen. We gebruiken WhatsApp, Instagram, Messenger, Snapchat, e-mails... Zo bereiken wij elkaar tegenwoordig. Er zijn veel manieren buiten bellen om mensen te contacteren waardoor jongeren vaak bellen als laatste optie kiezen. Hierdoor zijn wij steeds meer aan het ‘vervreemden’ van bellen.
Welk probleem kan er ontstaan?
Ik ontdekte dat veel jongeren hier enorm veel last van kunnen hebben. Het kan ervoor zorgen dat er in de toekomst bepaalde problemen kunnen ontstaan op het werk. Ikzelf doe de opleiding Communicatie op de Hogeschool PXL. Het maakt niet uit in welk werkveld je later gaat werken, overal is het belangrijk dat je durft bellen. Dit laat het opleidingshoofd (Hervé Van de Weyer) van mijn opleiding dan ook weten in een artikel op Jobat.be en in de krant De Morgen.
4 tips om van je bel-angst af te komen:
- Bereid je goed voor
- Zoek een rustige plek
- Stel het niet uit
- Blijf oefenen, oefenen, oefenen
Bovenstaande tips helpen mij om minder moeite te hebben met bellen. Ik bereid me altijd van tevoren goed voor, ik denk al na over wat ik ga zeggen en bedenk me al wat voor antwoorden ik kan verwachten van degene die ik bel. Daarnaast zoek ik een rustige plek om te bellen. Ik vind het fijn als niemand meeluistert terwijl ik bel, dit zorgt ervoor dat ik me volledig kan focussen op het gesprek, en niet word afgeleid.
Ik doe mijn best om het zo min mogelijk uit te stellen. Ik overtuig mezelf ervan om onmiddellijk te bellen zodat ik er ook zo snel mogelijk vanaf ben. Naderhand ben ik dan ook trots op mezelf dat ik me eroverheen heb gezet. Hoe sneller je belt, hoe sneller je ervan af bent. Uitstellen zorgt vaak voor nog meer problemen, waardoor de stap nemen om te bellen alleen maar moeilijker wordt.
Mijn belangrijkste tip ‘BLIJF OEFENEN!’. Het is een cliché, maar oefening baart kunst. Hoe vaker je belt hoe makkelijker het wordt, neem het van mij aan! Overweeg ook om af en toe te bellen in plaats van uit automatisme direct een berichtje te typen. Het helpt, echt waar! Ik denk niet meer te veel na over alle negatieve aspecten van bellen, en focus me op het positieve. Zonder zorgen gaat namelijk alles makkelijker ;)