menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Nikita is 20 en bracht haar eerste roman uit

22/09/2021 | Door Nikita | Ontspanning

Een boek schrijven en op de markt brengen als jongere? Nikita Goossens (20) uit Halle deed het. "Het voelt nog steeds een beetje onwezenlijk, maar sinds 20 september is mijn debuutroman 'Op zoek' overal verkrijgbaar. En het verhaal zal zeker herkenbaar zijn voor veel jongeren."

Waarover mijn boek gaat

'Op zoek' gaat over twee tieners, Kate en Noah, en het verhaal volgt hen van hun laatste kerst in het middelbaar tot de zomer na hun eerste jaar hogere studies. Bij die tijd komt natuurlijk veel twijfel kijken over welke richting ze uit willen in hun studies, maar ook in het leven in het algemeen. Want hoe moeten ze dat op die jonge leeftijd al weten? Ze zijn dus volop op zoek naar wat ze willen in het leven, ook naar liefde, maar vooral naar zichzelf.

Debuutroman 'Op zoek' Nikita Goossens

Noah en Kate zijn qua karakter heel verschillend, zo is Noah heel populair en is Kate meer het buitenbeentje. Maar uiteindelijk zitten ze met exact dezelfde twijfels en gevoelens. Het verhaal toont dat het helemaal niet uitmaakt wat je imago is, in welk 'hokje' je door de samenleving wordt geduwd of welke stempel je krijgt van je omgeving. Als puntje bij paaltje komt, maken we allemaal hetzelfde door op een eigen manier. Ook thema's als vriendschappen, groepsdruk, zelfbeeld, relaties... komen aan bod aangezien beide hoofdpersonages ermee worstelen.

Herkenbaarheid

Inspiratie voor het verhaal moest ik niet ver gaan zoeken. Ook ik ben altijd op zoek geweest - en nu trouwens nog steeds, want die zoektocht stopt nooit - naar wat ik juist wil doen in het leven en welke toekomst ik voor mezelf zie. Na het middelbaar moet je als je verder gaat studeren zomaar een studiekeuze maken die de rest van je leven kan bepalen. Dat is niet makkelijk. Bij opgroeien komen daarbij ook veel emoties kijken. Je spiegelt je aan anderen en als je niet helemaal voldoet aan 'de norm', word je vaak - door anderen of door jezelf - beschouwd als een buitenbeentje.

Het verhaal gaat over het leven met al z'n ups en downs en over jezelf blijven in een maatschappij die je altijd het gevoel geeft dat je moet veranderen om goed genoeg te zijn.

Zo zou het nochtans niet mogen zijn, want wat ons anders maakt, is net heel mooi. Die boodschap probeerde ik ook in het verhaal te verwerken. Ik denk oprecht dat het zeker voor tieners en twintigers, maar eigenlijk voor iedereen, interessant leesmateriaal is. Het verhaal gaat tenslotte over het leven met al z'n ups en downs en over jezelf blijven in een maatschappij die je altijd het gevoel geeft dat je moet veranderen om goed genoeg te zijn.

Ja, 'Op zoek' is fictie en is dus vooral bedoeld om te ontspannen. Maar de levens van Kate en Noah zullen door de realistische gevoelens die ze doormaken zeker herkenbaar zijn en je misschien doen nadenken over je eigen leven en bepaalde keuzes (al is dat geen verplichting, je kan het boek ook volledig ter ontspanning lezen 😉).

Hoe mijn boek er kwam: van schrijven tot een uitgeverij zoeken

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe ik dat allemaal heb aangepakt. Laat me je dus wat meer vertellen over het schrijfproces. Ik schreef altijd al graag en doorheen de jaren had ik al wel wat schrijfsels verzameld. Toen ik 17 was, begon ik er stilaan een verhaal in te zien en besloot ik verder te schrijven met de bedoeling er een boek van te maken. Ik startte met enkele elementen uit mijn eigen leven en week dan af van de realiteit door er fictie van te maken.

Debuutroman 'Op zoek' Nikita Goossens

Het was fijn om aan een alternatieve realiteit te schrijven en zat dan ook regelmatig op het terras in het zonnetje ijverig op mijn laptop te typen. Net voor ik 19 werd, werkte ik het verhaal af. En dan begon natuurlijk de volgende uitdaging: een uitgeverij vinden. Er zijn zo veel auteurs die een boek op de markt willen brengen dat uitgeverijen overspoeld worden met manuscripten. Ik kreeg enkele negatieve antwoorden, soms ook gewoon geen antwoord... Tot er wel eens een 'ja' kwam, dat was van uitgeverij Beefcake Publishing in Gent.

Uitgeverijen worden overspoeld met manuscripten. Ik kreeg enkele negatieve antwoorden, soms ook gewoon geen antwoord... Tot er wel eens een 'ja' kwam

Natuurlijk ben je in de wolken wanneer je dat nieuws verneemt. Maar een tijdje nadien begon al het werk dat erbij kwam kijken waardoor je meteen weer met je voetjes op de grond staat. Je moet beslissen over de cover, er gebeurt oneindige eindredactie (opnieuw en opnieuw om ervoor te zorgen dat er zéker geen foutje meer in staat), er moet volop ingezet worden op marketing want anders weet niemand dat het boek er is, je legt best contact met de pers... Ja, het heeft heel wat voeten in de aarde. Maar wanneer al dat werk gedaan is, ben je zó blij dat het eindelijk klaar is om op de markt te komen!

een boek uitbrengen is een rollercoaster van emoties. Maar uiteindelijk voel ik toch vooral trots en enthousiasme en zolang die gevoelens overheersen is het goed. 

Ik heb enorm genoten van mijn boekvoorstelling waar mensen die het boek al aankochten aanwezig waren samen met andere geïnteresseerden. Het was de mooie rode kers op de taart van al dat werk en eindelijk kon ik terugkijken op dat lange proces met niets dan blijdschap. Maar niet lang daarna komt er gewoon weer een nieuwe bron van stress: wat gaan de mensen ervan vinden? Kortom, een boek uitbrengen is een rollercoaster van emoties. Maar uiteindelijk voel ik toch vooral trots en enthousiasme en zolang die gevoelens overheersen is het goed. 

Heb je zelf vragen over dit hele proces? Of wil je mijn boek bestellen? Contacteer me dan zeker via een mailtje naar nikita.goossens@outlook.com of stuur me een berichtje via Instagram of Facebook. ðŸ˜Š

Gerelateerde artikels

Gossip girl: trendsetter voor online anonieme haat?

Ik ben een ontzettend grote Gossip girl fan. Deze serie vertelt het verhaal van een persoon die online anonieme haatberichten plaatst over zijn/haar medestudenten. Hoewel deze serie al bijna 20 jaar oud is, is het thema nu actueler dan ooit. De sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze leefwereld en daar komen ook negatieve aspecten bij kijken. Ik zie helaas steeds meer haatberichten verschijnen op posts. Dit moet ook het productiehuis zijn opgevallen aangezien er onlangs een reboot van Gossip Girl is uitgekomen, wat betekent dat het tegenwoordig zeker nog relevant is. Maar was de originele Gossip Girl dan de motor voor deze online anonieme haat? Konden de makers van de serie in de toekomst kijken?

Lees het artikel

Game on: hoe communicatie de sleutel kan zijn tot succes in de sportwereld

Stel je voor: het is de laatste minuut en je hebt alles in eigen handen om een wedstrijd te beslissen. De spanning is om te snijden en het publiek brult van opwinding. Kunnen op dat moment de juiste woorden op het juiste moment het verschil maken tussen winnen en verliezen? Ontdek de magie van woorden in de sport en ga mee op een opwindende reis door de fascinerende wereld van sport en taal.

Lees het artikel

Vintage ... is in

Vintage, een term zo oud als de straat, is momenteel een onmisbare trend in de modewereld. Een aantal jaar geleden is deze rage vanuit Amerika overgewaaid naar Europa. De toenemende vraag naar tweedehandskleding heeft niet alleen te maken met haar trendy uitstraling, maar ook met het milieu. Waarom zijn jongeren zo gecharmeerd door tweedehandskleren en is het verkrijgen ervan werkelijk zo eenvoudig?

Lees het artikel

Pilates: een trend of een lifestyle?

Je kan er niet meer naast kijken. Alle A-list celebrity’s spreken er vol lof over. Pilates, de laatste nieuwe trend binnen de fitnessindustrie. Op sociale media tonen talloze beroemdheden het met veel plezier wanneer ze deze rustgevende activiteit beoefenen. Maar waarom vinden celebrity’s pilates zo geweldig?

Lees het artikel

FATAL ATTRACTION?

Heb jij je al eens stiekem aangetrokken gevoeld tot de slechterik? De rijzende populariteit van TikTok neemt ook true crime fans mee in het verhaal, maar is dat wel goed? Scrollend door mijn for you page, luister ik vooral aandachtig naar de misdaadverhalen. Vaak met afschuw voor de daden, maar steeds meer met antipathie voor de creators. Medelijden opwekken voor mensen die zulke gruwelijke daden hebben gepleegd, dat kan toch niet?

Lees het artikel

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy