menu zoeken

Zoeken

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

De Perfectionismepodcast en ik: Hoe herken ik me in de Perfectionismepodcast?

14/07/2022 | Door ZAP | Gezondheid

Perfectionisme, het durft me wel eens in de weg te staan. Vandaag niet, vandaag laat ik de woorden vloeien in deze blog en hoop ik ook anderen te helpen met mijn ervaring. Doorheen deze blog zal ik de perfectionismepodcast gebruiken als leidraad, want informatie verzamelen uit boeken is toch niet echt meer van deze tijd, he?

- Felien Schroven

Wat is de perfectionisme podcast en hoe kwam ik erbij terecht?

Ik ga al een aantal jaar naar een psycholoog, zij vertelde me een aantal weken geleden dat het zou kunnen dat er een perfectionist achter me schuilgaat. Toen ik dit te horen kreeg was ik heel emotioneel. Dit omdat het heel gek was om geconfronteerd te worden en na jaren een mogelijke reden te hebben voor bepaalde dingen die me overkwamen. Toen ik thuiskwam, ging ik meteen op zoek naar meer informatie, ondanks de deadline van mijn eindwerk die riep. Ik kwam vrijwel meteen terecht bij “de perfectionismepodcast”. Vroeger luisterde ik nooit podcasts, maar sinds een jaar vind ik dit echt heel fijn, tijdens het lopen, op de trein, als ontspanning… Toen ik deze podcast vond was het voor mij dus al heel snel duidelijk, een leukere informatiebron ging ik niet vinden! De perfectionisme podcast is een podcast over perfectionisme die gemaakt is door Evelien Bijl, een perfectionisme coach. Ik was meteen enthousiast omdat het 141 podcasts waren, waarvan ik al vele titels interessant vond. Ondanks een titel zo kort is, herkende ik me vrijwel meteen in de helft van de titels.

Hoe uit perfectionisme zich bij mij?

Typisch voor mensen met perfectionisme is dat ze zich moe, gestrest of onzeker voelen. Toevallig voel ik deze alle 3 elke dag wel eens. Het enige wat ik dan kan denken is: “Komaan Felien, doe nu eens normaal!” of: “Als ik ga sporten krijg ik misschien wat meer energie, en als ik dat dagelijks doe mag ik misschien ooit zelfzeker zijn over mijn lichaam, win win?”. Maar jammer genoeg werkt het niet zo, deze dingen lukken me niet en dat maakt me boos en zelfs teleurgesteld in mezelf. “Een kakspiraal van zelfkritiek” zou je het kunnen noemen. Als ik voel dat iets te veel is, push ik mezelf om het toch maar even af te maken, wat dan weer voor stress zorgt, wat dan weer belachelijk is, waardoor ik mezelf nog meer push want dat is toch niet nodig?

Welke tips haal ik uit de podcast?

De eerste podcast die ik beluisterde, heet “Hoe maak ik me minder zorgen om wat anderen van mij vinden?”, hier horen volgende tips bij:

  • Tip 1: accepteer hoe en waar je nu bent.
  • Tip 2: ga vaker schrijven, las dagelijkse piekerkwartiertjes in.
  • Tip 3: mediteer regelmatig, vraag je af hoe het met je gaat.
  • Tip 4: maak een plan over hoe je herkent dat het weer gebeurt, over hoe je in die kakspiraal terechtkomt, welke (liefdevolle) acties je kan ondernemen op deze momenten.

Hoe probeer ik de tips toe te passen in mijn dagelijks leven?

Dit thema herkende ik enorm, ik denk steeds aan wat anderen van me zullen vinden. Daarom hecht ik heel veel belang aan mijn kleding en schoenen. Als ik een presentatie heb op school maak ik me super veel zorgen om wat de anderen van me denken, waardoor ik vaak ziek ben van de stress op de dagen dat ik iets moet presenteren… Ook in mijn vriendschappen durf ik niet steeds alles te vertellen omdat ik bang heb voor de reacties en om wat zij denken.

Fysiek zit ik hier in mijn joggingbroek, met een messy bun op mijn hoofd in bed deze blog te schrijven. Mentaal zit ik op dit moment bij alle deadlines die ik nog moet halen (ERROR). Op dit moment is het enige wat ik kan accepteren, dat ik de lat voor mezelf misschien wat te hoog gelegd heb toen ik besloot 2 studierichtingen tegelijk te doen en dan ook nog, in plaats van te genieten van de weinige vrije tijd die ik heb, op al mijn vrije dagen te gaan werken.

Een tijdje geleden begon ik met “het 6 minuten dagboek”. In dit dagboek staan elke dag een aantal vragen en het kost je ongeveer 6 minuten om deze te beantwoorden. Helpt dit boek me? Ja, maar ik merk wel dat ik het moeilijk heb om mijn piekergedachten neer te pennen. Deze komen namelijk vaak pas wanneer ik probeer te slapen, en zijn oneindig…

Ik zie dit dagboek eerder als een manier om te mediteren, om even stil te staan bij hoe ik me die dag gevoeld heb en hoe het eigenlijk echt met me gaat.

Wat helpt mij nu om ut die kakspiraal van piekergedachten te komen? Me verdiepen in een boek en wandelen (zonder tracker, want anders leg ik mezelf weer druk op). Ik ben nog op zoek naar andere acties die ik kan ondernemen, maar op dit moment merk ik dat deze 2 me het best afgaan. Volgens de podcast helpt mediteren, misschien probeer ik dat wel eens.

Zo, dit was mijn allereerste blog dan. Als ik deze ooit publiceer zal het met knikkende knieën zijn, want ja: perfectionisme… Maar ik hoop dat ik jou kan helpen, of misschien zelfs een heel klein duwtje in de rug te geven om ook jou te motiveren om te doen wat je graag doet.

Gerelateerde artikels

Jong, en mantelzorger

Jonge mantelzorgers: Jongeren onder de 25 jaar die zorgen voor een dierbare zoals een broer of zus met een beperking, of een hulpbehoevende ouder of grootouder. Nog te vaak is deze groep onzichtbaar. Ze beseffen zelf niet altijd dat ze mantelzorger zijn. Met dit artikel geven we twee jonge mantelzorgers een gezicht: Zara en Emma.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen #3

In deze aflevering gaan we op avontuur. Want zowel binnen als buiten de school, waar de studenten lesgeven, maken ze een heleboel mee.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen (#2)

Samen met JOETZ trekken 5 studenten uit de richting verzorging voor 14 dagen naar Gambia. Daar geven ze samen met Gambiaanse kleuterjuffen les op de kleuterschool PICCA. Aflevering 2.

Lees het artikel

Studenten Zonder Grenzen 2023 (#1)

Samen met JOETZ trekken 5 studenten uit de richting verzorging voor 14 dagen naar Gambia. Daar geven ze samen met Gambiaanse kleuterjuffen les op de kleuterschool PICCA.

Lees het artikel

HOE REAL IS BEREAL?

Of is het toch niet zo 'real' als we denken?

Lees het artikel

Thema's

  • Actualiteit
  • Gezondheid
  • Seksualiteit
  • Reizen
  • Ontspanning

Over ZAPmag

  • Wat is ZAPmag?
  • Wie maakt ZAPmag?
  • Meewerken aan ZAPmag
  • Contact

Volg ons op

© 2019 - JOETZ vzw || Privacy